האם קיימים סודות בדוקים מדעית שיעזרו לנו להצליח להיפתר סוף סוף מן השומן הבטני? רגע אחד, לפני שמגיעים טוקבקים כועסים שיש פה הטעיה מקצועית, נתחיל בצפירת הרגעה – הכתבה לא רומזת שאפשר לכוון את הורדת השומן למקום אחד בגוף, זה דבר בלתי אפשרי באופן טבעי, אבל ישנם כמה כללים שכדאי לשמור עליהם כדי להגיע לשומן הבטני ולהוריד אותו. וספוילר קטן – "להגיע" זה לא זבנג וגמרנו. ראשית חשוב להכיר את ריכוזי השומן העיקריים שיש בגופנו:

שומן תת עורי: שכבת השומן החיצונית שכולנו רואים ובדרך כלל מהווה את הטריגר להתחלת הדיאטה. שכבה זו מתרכזת באזור הבטן ולכן מכונה "השמנה מרכזית", הלוא היא הכרס המפורסמת.

הכרס יכולה להיות קשורה פעמים רבות גם לסוג השומן השני והמסוכן יותר בגופנו – הוא השומן הוויסרלי, המתרכז בשכבות העמוקות יותר של גופנו ומצטבר מתחת לשכבת שרירי הבטן וסביב האיברים הפנימיים. שומן זה, הנקשר בסיבוכים בריאותיים ומחלות השמנה כגון סוכרת, סרטן ומחלות לב, הוא בלתי נראה לעין, ויותר מכך, עשוי להיות חלק מגופנו גם כאשר אנו עולים על המשקל והוא אינו צועק לשמים, ואולי זה מה שעושה אותו מסוכן ומטריד במיוחד.

אוכלת צלחת אורז עם ירקות (צילום: Creative Family, shutterstock)
חייבים להתמיד בגירעון הקלורי | צילום: Creative Family, shutterstock

לשאלה מה הופך את אזור הבטן לכל כך עקשן ומטריד בתהליכי הדיאטה אין לנו תשובה אחת. אנחנו יודעים שהצטברות השומן באזור זה מושפע מגורמים גנטיים והורמונליים שונים ולא קיימת חוקיות ברורה ואחידה בנושא. הגוף יכול לשחק עם אזורי אגירת השומן שבו באופן שונה בין אנשים. גם הגיל הוא פקטור – ככל שאנו מתבגרים מתרחשת ירידה בקצב חילוף החומרים וכך גם בקצב ירידת השומן מאזור הבטן. ולמרבה הצער, אין תמיכה מדעית לכך שאימון אינטנסיבי ספציפי על שרירי הבטן יוביל לירידה בשכבת השומן התת עורי. ולכן הדרך היחידה להגיע לתוצאות היא הקפדה על חמשת החוקים שעוזרים להיפטר משני סוגי השומן בגופנו.

  1. הקפדה על גירעון קלורי – כלומר לצרוך פחות ולהוציא יותר. והקפדה פירושה בדיקה מוקדמת של כמות הקלוריות שגופנו שורף במהלך יממה ומכאן יש לרדת באופן מבוקר תוך שמירה על המרכיבים החיוניים לבריאות המערכות בגופנו. כאשר אנו סובלים ממשקל עודף נגלה די מהר שאכן אנו אוכלים יותר ממה שגופנו באמת צריך.
  2. תאכלו מה שאתם אוהבים – בדיוק ככה. אם נעצום את העיניים ונדמיין את האוכל האהוב עלינו, נראה שלרוב מאכלים אלה הם שיאפשרו לנו להתמיד בדיאטה. זה לא אומר שאנחנו יכולים לאכול מהם כמה שאנחנו רוצים – אנחנו חייבים להתמיד בגירעון הקלורי – אבל העובדה שהתחלנו דיאטה לא אומרת שאנחנו צריכים לעבור למאכלים שלא מושכים אותנו. כל עוד נקפיד שהתזונה שלנו תכיל חלבונים, שומן בריא, פחמימות, ירקות, מוצרי חלב ופירות נוכל לשלב גם חשקים ספציפיים כמו גלידה או שוקולד לרגעים שממש נרגיש צורך.
  3. כל תנועה נספרת – מחקרים מראים לנו פעם אחר פעם שאחד הסודות לשריפת כמות גדולה של אנרגיה טמון דווקא בהרגלים היומיומיים שלנו. לכו יותר ממקום למקום אפילו כשאתם משוחחים בטלפון, עלו במדרגות, בצעו את עבודות הבית ושחקו עם הילדים (לא במחשב).
  4. הקפידו על שבע שעות שינה בלילה – מחקרים מצביעים על קשר ישיר בין שעות שינה מעטות והפרשת הורמונים המשפיעים על תחושת הרעב והמטבוליזם של גופנו. ובמילים אחרות – תישנו יותר, תאכלו פחות.
    אישה ישנה (צילום:  VGstockstudio, shutterstock)
    תישנו יותר - תאכלו פחות | צילום: VGstockstudio, shutterstock
  5. אל תוותרו רגע לפני ההצלחה – אולי אחד החוקים החשובים מכול. רבים מאתנו נכנסים לתהליך בגלל הבטן אבל לעתים השינוי באזור זה מגיע אחרון. אנו יכולים להגיע לתוצאות נהדרות בריאותית וויזואלית בחלקים רבים בגופנו ורגע לפני שמגיעים לאזור הבטן להרים ידיים. שימו לב למרכיבים שונים בתהליך כמו בגדים שהרבה זמן לא הצלחתם ללבוש בגלל המידה, אזורים אחרים בגוף שבהם ירדתם או תחושה כללית טובה יותר. כל אלה יכולים לספק לכם משוב חיובי ולהזכיר לכם לא לוותר כי כנראה אתם ממש קרובים גם לבטן.

>> 10 דרכים להפחתת שומן בטני
>
> רוצים להפחית שומן בטני? נסו אחד משלושת האימונים האלה

זכרו שההצלחה מגיעה כשלא מוותרים. אם תתמידו ותקפידו על חמשת החוקים, תצליחו בסופו של דבר להיפטר גם מן השומן הבטני העיקש – אין הטיפה חוטבת בסלע מכוחה אלא מהתמדתה, כך שאם תרצו, השומן הבטני יהיה חלק בלתי נפרד מהמסע שלכם לגוף יפה, חזק, אבל לא פחות חשוב – בריא.