מים מהווים מעל ל-60 אחוז מגוף האדם, ושתיית מים מספקת היא חיונית להמשך התפקוד התקין של כל מערכות הגוף - מחילוף חומרים תקין, דרך שיפור מראה העור ועד להפחתת הסיכון לחלות במחלות שונות. מה הבעיה? בדרך כלל ובעיקר בקיץ, האתגר הוא לזכור לשתות כמה שיותר כדי לא להתייבש. מה הבעיה? שתייה מוגזמת של מים יכולה גם היא להוביל לסיכונים.

בדרך כלל שתייה עודפת תסתכם ביציאות מוגברות לשירותים אבל בנסיבות מסוימות היא עלולה לגרום למצבים מעט יותר מורכבים. המצב המוכר ביותר נקרא היפונתרמיה (באנגלית: hyponatremia). כ־10% מהאנשים בגיל השלישי סובלים מהיפונתרמיה ובמקרים קשים היא עלולה לגרום להפרעות נוירולוגיות כמו בלבול וירידה במצב ההכרה עד כדי אובדן הכרה.

כמה זה יותר מדי?

הנזק לגוף עלול להתרחש כאשר אנחנו שותים יותר מים ממה שהכליות שלנו יכולות להיפטר מהם באמצעות שתן. כמות המים היא לא הגורם היחיד - גם הזמן משחק תפקיד. לפי נתונים שצוטטו במחקר משנת 2013, הכליות יכולות לסלק כ-20-28 ליטר מים ביום, אבל הן יכולות להסיר לא יותר מ-0.8 עד 1.0 ליטר בכל שעה.

על פי המחקר, תסמיני היפונתרמיה יכולים להתפתח אם אדם שותה 3-4 ליטר מים בתקופה קצרה. למשל, לפי הדו"ח הזה, ילדה בת 9 פיתחה הרעלת מים לאחר שצרכה 3.6 ליטר מים תוך 1-2 שעות.

כמה מים צריך לשתות ביום?

על פי המרכז לבקרת מחלות ומניעתן (CDC) אין הנחיות רשמיות לגבי כמה מים צריך לשתות בכל יום, והכמות משתנה בהתאם לגורמים כמו משקל הגוף, רמת הפעילות הגופנית ומזג האוויר. בשנת 2004, האקדמיה הלאומית לרפואה המליצה לנשים בגילאי 19-30 לצרוך כ-2.7 ליטר ליום ולגברים בני אותו גיל כ-3.7 ליטר ליום.

6 תמרורי אזהרה לכך שאתם שותים יותר מדי מים:

  1. אתם לא זזים בלי בקבוק מים

    אם אתם סוחבים את בקבוק המים שלכם לכל מקום וממלאים אותו מחדש בכל פעם שהוא מתרוקן, ייתכן שאתם בלי לשים לב שותים כמויות מיותרות של מים. זה בסדר, לא צריך להתקמצן על המים אבל שימו לב אם אתם שותים כי הבקבוק פשוט נמצא לידכם או שבאמת אתם חשים צורך.
  2. כאבי ראש לאורך כל היום

    כאבי ראש יכולים להיות סימן להרעלת מים. כאשר אנחנו שותים יותר מדי מים, ריכוז המלחים בדם פוחת, מה שגורם להתנפחות התאים באיברים בכל הגוף. זה יכול גם להשפיע על המוח כיוון שהוא גדל ונלחץ על הגולגולת מה שיכול להוביל לכאב בראש.
  3. השתן שלכם נראה כמו מים

    אם אתה שותים כמות בריאה של מים, צבע השתן שלכם צריך להיות בצבע צהוב בהיר. שתן חסר צבע הוא סימן ברור לכך שאתם שותים יותר מדי מים.

  4. אתם משתינים לעתים קרובות כולל במהלך הלילה

    בממוצע אנחנו משתינים בין שש ל-10 פעמים ביום, כך שאם אתם מוצאים את עצמכם משתינים יותר מ-10 פעמים ביום, ייתכן שאתם שותים יותר מים ממה שהגוף שלכם צריך. כמו כן התעוררות יותר מפעם אחת במהלך הלילה כדי להשתין היא עוד דגל אדום ביחס לכמות הנוזלים שאתם מכניסים לגוף. 
  5. נפיחות או שינוי צבע בידיים, בשפתיים וברגליים

    במקרים רבים של היפונתרמיה, אנשים יחוו נפיחות ניכרת או שינוי צבע בידיים, בשפתיים וברגליים. כאשר כל התאים ברחבי הגוף מתנפחים, העור יתחיל להתנפח גם כן. 
  6. עייפות

    הכליות שלנו אחראיות לסנן את המים שאנחנו שותים ולוודא שרמות הנוזלים בדם נשארות מאוזנות. כאשר אנחנו שותים יותר מדי מים, הכליות צריכות לעבוד קשה, מה שעלול להותיר את הגוף עייף ומותש. שתייה מוגזמת של מים פירושה עבודה מאומצת של הכליות במה שיכול להתבטא בתחושת מותשות כללית.