שמן הזית נחשב לאחד האיכותיים מבין השמנים הצמחיים, שמהווה מקור בריא לשומן. מחקרים קודמים הראו כי לשמן זית יתרונות בריאותיים רבים, ביניהם הגנה על המוח מפני דמנציה, מניעת התפתחות של תאים סרטניים בגוף, מניעת מחלות לב וכלי דם ועוד.

 >> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

במחקר שנעשה בספרד על 7,000 משתתפים בין הגילים 55-80, חוקרים בדקו אם הימנעות משומן היא הדרך הנכונה לשמור על הגזרה. חלק מהנבדקים קיבלו קצבה יומית של 30 גרם אגוזים או 50 מ"ל שמן זית להוסיף למזון שלהם, ואילו אחרים נאלצו לוותר על השומנים לתקופת המחקר ולפצוח בדיאטה דלת שומן. המחקר נערך 5 שנים, בהן נעשו שקילות פעם בשנה. תוצאות המחקר הראו כי המשתתפים שהיו בקבוצת שמן הזית זכו לירידה הגדולה ביותר במשקל. כעת מחקר שנעשה לאחרונה הראה ממצאים שתומכים בטענה כי שמן זית הוא מרכיב מאסט בכל דיאטה.

סלט עשיר בשמן זית (צילום: Shutterstock/Olga Miltsova)
סלט שמן זית | צילום: Shutterstock/Olga Miltsova

במחקר החדש, ביו-כימאים החליטו לבדוק לעומק אם שמן זית יכול לסייע גם בירידה במשקל ובמניעת סוכרת סוג 2. במהלך המחקר, שפורסם בכתב העת המדעי Biochemistry, החוקרים מצאו כי אולאורופין (Oleuropein), תרכובת כימית המצויה בשמן זית – מסייעת לגוף לייצר יותר אינסולין. אינסולין עוזר להסדיר את המטבוליזם ומאפשר לתאים בגוף להשתמש בסוכר בשביל אנרגיה – מה שמסייע בשמירה על המשקל. בנוסף, הם גילו שהתרכובת עוזרת להפחית רמות של הורמון הנקרא אמילין, המצוי בקרב אנשים הלוקים בסוכרת.

עוד ב-mako בריאות
>> נבדק מדעית: זה האורך של הנמנום המושלם
>> מקפידים להתאמן ולא מתחטבים? כנראה שזאת הסיבה
>> זה גאוני: הטריק שיעזור לכם להפסיק לנשנש

"המחקר שלנו מספק תובנות מכניסטיות באשר לשאלה מדוע מוצרים מבוססים שמן זית יכולים להיות אנטי-סוכרתיים", אמר החוקר הראשי ד"ר בין צו, מרצה בכיר לביוכימיה בבית הספר לחקלאות ומדעי החיים במכון הפוליטכני של וירג'יניה. "אנחנו מאמינים כי המחקר לא רק יתרום לשימושים הביוכימיים לתרכובת אולאורופין, אלא גם ישפיע על הציבור הכללי לתת יותר דגש על צריכה מוצרים המכילים שמן זית, לאור מגפת הסוכרת", הוסיף ד"ר צו.