מי מאיתנו לא חולם לפתוח את הבוקר עם עוגת שוקולד נוטפת, לנשנש בלי סוף ולא לעשות חשבון לעוד חצי מנה פלאפל?

ומה אם נספר לכם שיש אנשים שיכולים לכלול בתפריט הדיאטה שלהם את כל אלה והם אפילו מצליחים לשמור על משקל תקין ועל בריאות תקינה? התובנה המעניינת הזאת היא אחת מהמסקנות שעלו במהלך המחקר שנערך על ידי פרופ' ערן סגל וד"ר ערן אלינב ממכון וייצמן, שבמהלכו פיתחו שיטת דיאטה מקורית המבוססת על חיידקי המעי בגוף.

"מאחר שכיום המלצות התזונה משתנות בכל יום מחדש, רבים מאתנו לא מצליחים לרזות על אף שינויים תזונתיים מומלצים כאלה ואחרים", מסביר פרופ' סגל. "אם פעם סברו למשל שצריכת שומן מעלה את הסיכון להתקפי לב, כיום יודעים שזה לא מדויק. גם העובדה שהיום שעולם הרפואה הנוכחי הופך מותאם יותר לנתוניו האישיים של החולה, מצביעה על מגמה ברורה בכיוון.

עכשיו נשאלת השאלת – בהנחה שאכן ניתן להתאים תרופות וטיפולים לחולים לפי נתוניהם הביולוגיים, מדוע לא לעשות את זה גם בכל מה שקשור לתזונה שלנו?"

התובנה הזאת הובילה את חוקרי מכון ויצמן למחקר שבמהלכו נבדקה השפעת חיידקי המעי של 1000 אנשים שונים על התזונה שלהם: "באופן כללי, חיידקי המעי בגוף אחראים על תפקוד כללי תקין, על הסיכון לתחלואה וגם על פירוק המזון שלנו. בגוף האדם נמצאים אלפי חיידקים מזנים שונים, ולכל אחד מאיתנו הרכב שונה של חיידקים כאלה. בהתאם לנתונים האלה, החלטנו לבחון כיצד החיידקים הללו משפיעים על רמת הסוכר בגוף שלנו. כידוע, ככל שהיא עולה, כך עולה הסיכון להשמנה ואף למחלות שונות כגון סוכרת, סרטן ומחלות לב".

A post shared by @amanda.blakeley on

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

במהלך המחקר שבדק את הרכב החיידקים בצואת הנבדקים, נעשה תהליך מיפוי במהלכו הופק הדנ"א של כל חיידק. בשלב מאוחר יותר הצליחו החוקרים לפתח אלגוריתם חכם המבוסס על נתונים משולבים שכללו את סוג החיידקים, הגיל ומשקל הנבדק. בעזרת כל אלה ניתן היה לחזות את תגובת עליית הסוכר בגופו של כל מטופל באופן אישי.

תפריט מדויק לכל אחד

והמסקנות? "עד היום כמעט כל תהליך דיאטה פעל באמצעות בניית תפריט שכלל מזונות ופחמימות שלכאורה משפיעים באופן ישיר על רמת הסוכר בדם. בפועל מסתבר שהאינדקס לא תמיד מנבא באופן מוצלח את התגובה הגליקמית האמיתית.

"במחקר הנוכחי מצאנו הבדלים עצומים בין העליות ברמות הסוכר בדם אצל אנשים שונים שאכלו ארוחות זהות, מה שמסביר באופן חלקי מדוע דיאטות נכשלות לעתים קרובות אצל רבים. הבנו שלמעשה ניתן להתאים תפריט דיאטה מדויק, שאף משלב בתוכו מזונות שהנבדק לא היה מעלה בדעתו לאכול לעולם. אם בגופו של אחד רמת הסוכר עלתה באורח פלא לאחר אכילת תמרים למשל, אצל האחר היא דווקא לא עלתה בצורה דרמטית - מה שבעצם הוביל למחשבה שאחד מהם יכול ליהנות גם מהמאכל הזה ועדיין לשמור על דיאטה ועל בריאות, בעוד שלנבדק השני מומלץ להימנע מכך. ואכן, חלק מהאנשים שמטופלים בשיטה הזאת כיום נהנים מתפריטי דיאטה שכוללים גם מזונות מתוקים או מזונות שנחשבים למשמינים ולא רצויים, ועדיין יכולים לראות שיפור ניכר במדדי בדיקות הדם שלהם ובמשקלם. יתרה מכך, גם חלק מחולי הסוכרת שמטופלים בשיטה הזאת מגלים שהם למעשה יכולים לשלב באופן מוגבל סוכר בתפריט".

A post shared by Tasty IG (@tasty_igram) on

נשמע טוב מכדי להיות אמיתי. שוקולד בתפריט דיאטה?

"חשוב לסייג את הדברים: גם אם מישהו מגלה במהלך הבדיקה שהוא יכול לשלב מתוקים כמו גלידה או שוקולד בתפריט היומי שלו, עדיין נמליץ לו להגביל אכילת מזונות מהסוג הזה. אחרי הכול, תזונה מאוזנת כוללת גם רכיבים חשובים כגון סידן, ברזל וויטמינים, שלרוב לא נמצאים במוצרים כאלה. לכן, חשוב להתייעץ עם דיאטן ולשלב את המידע המתקבל בבדיקות עם צרכים נוספים של דיאטה מומלצת, כדי לשמור על בריאות תקינה ולא רק על מדדי ירידה במשקל", מסביר פרופ' סגל.

האם השיטה מתאימה לכל אחד?

"שיטה כזאת מתאימה לכל אחד שמעוניין לבחון אם הרגלי התזונה שלו אכן אידאליים עבורו, ולרוב התפריט שיומלץ בה שונה מזה שיינתן על ידי דיאטן שפועל על פי שיטות סטנדרטיות. כאמור, רבים נהנים לגלות שהם יכולים לאכול מאכלים אהובים, שמהם נמנעו בעבר בגלל המלצות דיאטה כוללניות".

A post shared by STICWORLD (@sticworld_) on

עוד ב-mako בריאות
>> איך הרסנו את המערכת החיסונית של הילדים שלנו
>> מגפה? בשבועות האחרונים נרשמה התפרצות שעלת
>> הסלפי שהסעיר את הרשת וחולל שינוי בעולם

"אנחנו בהחלט בכיוון הנכון, אך עדיין מוקדם לצאת בהמלצות גורפות"

ד"ר אולגה רז, תזונאית קלינית, ראש תחום התזונה הקלינית באוניברסיטת אריאל, בהחלט חושבת שמדובר במחקר חשוב ופורץ דרך. עם זאת, להערכתה, עוד מוקדם מדי ליישם את המסקנות בפועל: "הידע שלנו על חיידקי המעי והקבוצות שבו עדיין מצומצם. להבדיל מהגנום האנושי שאותו כבר הצליחו לפענח, מחקרים על חיידקים עדיין בחיתוליהם. אף שהעבודות של מכון וייצמן מאוד מרשימות בנושא ובהחלט נראה שנעשתה פה פריצת דרך משמעותית, ולמרות שהתובנה שלפיה חיידקים גורמים לגוף להגיב שונה אכן מעניינת, אני חושבת שנדרש לבצע מחקר מקיף יותר כדי להגיע למסקנות מדויקות שבצדן הנחיות לפעולה מעשית. מעבר לכך, חשוב להבין שתגובות שונות לעליית סוכר בגוף עשויות להיות גם תוצאה של גורמים אחרים כגון נתונים גנטיים שונים ומטבוליזם אישי".

ד"ר רז מעריכה שתחום הדיאטה המותאמת אישית צפוי לכלול שיטות נוספות, שחלקן מיושמות כבר בימים אלה: "באופן כללי, אפשר לומר שבדומה לתחום הרפואה, גם עולם הדיאטה צועד בכיוון תחום הטיפול שמותאם אישית לנתוני המטופל. כבר היום ישנן מעבדות בעולם שמבצעות בדיקות גנטיות, שמראות שינויים בקובצי דנ"א, המביאים לנטייה למחלות שונות כגון אוסטאופורוזיס ומחלות לב וכלי דם, וכן על קשר למחסור ברכיבים שונים כגון B12 וסידן וגם לרגישות למזונות שונים כגון מלח או קפה. אני מאמינה שבעתיד, נוכל ליהנות מדיאטות בשיטות מתקדמות מעין אלה גם בישראל".