מההפגנות והוויכוחים הפוליטיים הסוערים, דרך ערמות הכביסה שמצטברות ועד לפקקים הלא נגמרים - אורח החיים המודרני מוביל לתחושות מתח, לחץ וחרדה לעתים קרובות. לא רבים מודעים לכך, אבל מסתבר שלתזונה שלנו יש השפעה בנושא – גם בהיבט השלילי וגם בהיבט החיובי. הנה למשל כמה סוגי מזון מהם כדאי להימנע כשמעוניינים להפחית את התחושות האלה.

קפה ותה

קפאין הוא חומר ממריץ שעוזר לאנשים להישאר ערניים ופעילים. עם זאת, הוא עלול להעלות הפרשת הורמונים וכימיקלים עצביים כמו קורטיזול, דופמין ואדרנלין ובכך לתרום לעליה בתחושת הלחץ והחרדה.

משקאות ממותקים ומוגזים

משקאות קלים וממותקים מכילים כמויות גדולות מאוד של סוכר, שצריכתו משפיעה על תפקודי המוח העלולים להחריף תסמיני חרדה ודיכאון. 

משקאות אנרגיה 

גם משקאות אנרגיה לרוב מכילים תערובת של קפאין, סוכר (או תחליפי סוכר), ויטמינים וחומצות אמינו. אף שהם נתפסים לעתים קרובות כפתרון טוב לשיפור מצבי עייפות או חוסר ריכוז, הם דווקא עשויים לפגוע במצב הרוח ויכולים להוביל לנדודי שינה ועצבנות.

גובר עומד מול מקרר משקאות קלים (צילום: Joe Raedle, GettyImages IL)
לא בטוח שלשם אתם רוצים לגשת כשאתם חשים במתח | צילום: Joe Raedle, GettyImages IL

אלכוהול 

גם אם נראה כי אלכוהול עשוי לתרום לתחושת רוגע, למעשה הוא עלול להגביר תחושות נפשיות קשות. אנשים הסובלים מחרדה ודיכאון המטופלים תרופתית, חייבים לשים לב לאפשרות לאינטראקציה בין התרופות לאלכוהול ולהתייעץ עם הרופא המטפל.

מזון אולטרה מעובד

בזמני לחץ ומתח, נדמה כי פתיחת שקית של חטיף מלוח או נשנוש חפיסת של שוקולד תוכל להביא לנחמה ולהקלה במצב. עם זאת, מזונות אולטרה מעובדים דוגמת חטיפים מלוחים, ממתקים ומזון מהיר, מכילים מרכיבים רבים כמו שומנים רווים, סוכרים,  מלחים חומרים משפרי טעם ומשמרים שעלולים להשפיע לרעה על הגוף ולהגביר את תחושת הלחץ והחרדה. צריכת יתר של מזונות עתירי נתרן למשל, עלולה להעלות את לחץ הדם, ולגרום לשחרור אדרנלין שעלול להגביר את תגובת הגוף הפיזיולוגית לחרדה.

מזונות מטוגנים

מזונות מטוגנים כמו צ'יפס  ושניצל, עלולים להוביל לסיכון מוגבר לדיכאון, וכן לחוסר איזון בכימיקלים במוח שעלולים לגרום לשינויים במצב הרוח ולעצבנות.

צ'יפס בשווארמה חדשה מבית הבסטה  (צילום: ריטה גולדשטיין, mako אוכל)
כמה טעימים - ככה לא מומלצים. טוגנים | צילום: ריטה גולדשטיין, mako אוכל

בשרים מעובדים

אכילת בשר אדום ובשר מעובד כמו נקניקיות ונקניקים, עלולה להגביר מצבי דיכאון. חשוב לזכור שבשרים מעובדים רבים מכילים חומרים נוספים המזיקים לגוף, כמו שומן רווי למשל.

מוצרים דלי קלוריות עם הממתיק אספרטיים 

רבים מהמוצרים דלי הקלוריות מכילים את הממתיק המלאכותי אספרטיים. מחקרים מצאו כי ממתיק זה מגביר את רמות הקורטיזול בדם (הורמון שבין היתר משפיע על מצב הרוח), משפיע על בריאות המוח ומעלה את הסיכון לדיכאון וחרדה. 

אילו מזונות דווקא יתרמו לשיפור מצב הרוח?

אם אתם מעוניינים להרגיש טוב יותר ולשפר תסמיני את תסמיני החרדה והדיכאון, החליפו את שמיניית הממתקים שמנינו באלה:

פירות  וירקות: אלה עשירים בוויטמינים, במינרלים ובנוגדי חמצון שמשפרים את בריאות הגוף, המוח ומערכת העצבים.

דגנים מלאים וקטניות: מזונות אלה מכילים הרבה סיבים תזונתיים, המפחיתים את ספיגת הסוכרים והשומנים הרוויים שאינם בריאים לגוף. כמו כן, הם עשירים בחומרים אנטי-דלקתיים המפחיתים מצב סטרס דרך המוח ומערכת העצבים המרכזית.

סלמון: כדאי לשלב בתפריט גם מזונות עשירים בחומצות שומן בריאות מסוג אומגה 3 המפחיתה תסמיני חרדה. אומגה 3 נמצאת בדגים כמו סלמון ומקרל, אבל גם באגוזים ושקדים , באבוקדו, טחינה ובשמן זית.

מזונות מותססים: יוגורט טבעי, כרוב כבוש  וטופו למשל, הם מזונות המכילים חיידקים בריאים, המשפיעים לטובה על מערכת העיכול ותפקודה, מה שמסייע לשפר את התחושה הכללית וכך להפחית את תחושות החרדה.

סלמון בתנור - ככה מתחילים (צילום: ענת אלישע, mako אוכל)
סלמון הוא דוגמה למזון שדווקא ממש מומלץ לאכול כשמעוניינים להירגע | צילום: ענת אלישע, mako אוכל

 טיפים נוספים שיכולים לסייע לשפר את התחושה הכללית ולהפחית מתח וחרדה:

  • הגדילו את צריכת המים.
  • שנו שינה איכותית: שנת לילה של 7 עד 9  שעות לפחות.
  • בצעו פעילות גופנית:  הוכח כי היא מסייעת להרגעת המתח ושמירה על הבריאות.
  • מזמינים אוכל למשרד? נסו לבחור במאכלים מאודים, צלויים או מוקפצים (הקרובים ככל האפשר לאוכל בייתי).

 לסיכום: דפוסי אכילה שגויים, עלולים להשפיע על מצב רוחנו ולהחמיר תחושות מתח וחרדה. מאידך, אכילה מאוזנת ובריאה יכולה לשפר ולהפחית מצבי חרדה ודיכאון. מוטב להיות מודעים למאכלים המומלצים ולעשות את הבחירות הנכונות.

הכותבת היא שחר כהן, דיאטנית קלינית, מערך התזונה והדיאטה מחוז דרום, מאוחדת