כבר שתיתם הבוקר קפה? אם התשובה היא "עדיין לא", נראה שאתם בכיוון הנכון. קפה הוא המשקה המוביל בעולם. ישיבה בבית קפה שכונתי היא דרך נפלאה לקחת פסק זמן מהיום העמוס ולהירגע. אבל האם הקפה בכלל בריא לנו?

ישנם מאות מחקרים שמתנגדים בתוקף לצריכה של קפאין, בין שמדובר במשקאות חמים, קרים ובין שמדובר במזונות כמו שוקולד למשל. אלה טוענים שקפאין הוא חומר שממריץ את מערכת העצבים בצורה שאינה טבעית, ולכן מזיק ואף רעיל לגוף. יתרה מכך, ישנם לא מעט מאמרים שגורסים כי קפה הוא פרו דלקתי (גורם ומאיץ דלקות), מעלה את הסיכון למחלות וסקולריות, אסתמה וסוגי סרטן ואף עלול להביא לפגיעה בזיכרון שלנו ולפתח דמנציה. חוקרים אוסטרלים, למשל,  מצאו כי שתיית של למעלה משש כוסות קפה ביום מגבירה את הסיכון לדמנציה ולנפח מוחי קטן יותר.

מנגד, תומכי הקפה הנלהבים טוענים כי לא רק שהוא אינו מזיק, אלה שקפאין תורם לבריאות שלנו. החדשות הטובות הן, שלפי מחקרים עדכניים הטענה הזאת נכונה לחלוטין. מחקר שפורסם ב-2022 בנושא השפעתם של תתי סוגי קפה על מחלות לב וכלי דם, הפרעות קצב ותמותה; מצא כי צריכה של קפה נטול קפאין, טחון ונמס, בייחוד במינון של 3-2 כוסות ליום, היו קשורים להפחתה משמעותית בסיכון לאירועים קרדיווסקולריים ובתמותה. עוד נמצא בהם כי קפה טחון ונמס (אך לא נטול קפאין), היה קשור להפחתת הפרעות קצב. פרופסור פיטר קיסטלר מ"המכון לחקר לב וסוכרת" במלבורן אוסטרליה האחראי למחקר, טוען כי "התוצאות מצביעות על כך שצריכה מתונה של קפה טחון, נמס ונטול קפאין צריכה להיחשב כחלק מאורח חיים בריא". 

מה לגבי קפה שאינו נטול קפאין?

בשנת 2018 פורסם  כי שתיית קפה, כולל בקרב אלה ששותים 8 כוסות או יותר, לרבות קפה המכיל קפאין; מפחיתה את הסיכון לתמותה וכי ממצאי המחקר מרמזים על חשיבותם של מרכיבים נוספים בקפה שאינם קפאין. המחקר פורסם במגזין הדיגיטלי של : JAMA Internal Medicine.

אישה שותה כוס קפה (צילום: Yuliya Yafimik, ShutterStock)
מומלץ לשתות בין שתיים לשלוש כוסות ביום | צילום: Yuliya Yafimik, ShutterStock

אפשר להיות רגועים ולשתות כמה כוסות קפה שרוצים?  

ובכן - לא בדיוק. כדי להשיג את היתרונות שבקפה מבלי לסבול מהחסרונות הנה 3 המלצות חשובות שכדאי  מאוד ליישם:

אל תשתו אותו מיד כשאתם מתעוררים: חוקר המוח סטיבן מילר ממליץ לשתות את הקפה הראשון של הבוקר אחרי השעה 10:30, כ- 4 שעות לאחר היקיצה. לטענתו, הקורטיזול (הורמון ה"לחץ") מופרש לפנות בוקר ומגיע לשיאו כשאנו מתעוררים (באזור 08:00). כאשר צורכים קפאין כשרמות הקורטיזול בגוף גבוהות, אפשר להתמכר אליו ואפילו לפתח סוג של עמידות לקפאין. כך למעשה הגוף שלנו יבקש להגדיל את המינון בכל פעם – וזו כמובן לא התוצאה שאנו רוצים להשיג.

קפה שותים רק באור היום: אותו סטיבן מילר וחוקרים רבים אחרים ממליצים לשתות את הקפה האחרון של היום לפני שעות החשיכה, כיוון שלאחריה הגוף שלנו מפריש מלטונין (הורמון ה"שינה"). מבחינה פיזיולוגית, הקפאין משבש ומפריע להפרשת המלטונין ולכן הוא עלול ליצור הפרעות בשינה ובשעון הביולוגי, מה שבפועל עלול לגרום לנו לקום בבוקר יותר עייפים ויותר עצבניים.

 שתו בין 3-2 כוסות קפה ביום, לא יותר: רוב המחקרים התומכים בשתיית הקפה וסגולותיו הבריאותיות מדברים על כך שכדי ליהנות מהן, יש לשתות באופן יומיומי לא יותר מ- 3 כוסות.

 הכותבת היא עינב בורשטיין, יועצת ומנחה לתזונה טבעית ואורח חיים בריאלאינסטגרם של עינב