בימי קדם, הרבה לפני המצאת השעון ולפני שהיה בכלל צורך למדוד את הזמן, היה ברור שכאשר השמש זרחה היינו ערים, עובדים ומנהלים את שגרת יומנו, וכאשר היא שקעה הלכנו לישון. עם הזמן, המצאת השעונים וחלוקת יומנו לשעות, דקות ושניות, הוגדרו לנו החיים ושעות העבודה, לא תמיד בהתאמה למחזור הטבעי של החיים.

ההתרחקות שלנו מהטבע לא עצרה לחלוטין את השפעותיו של הטבע עלינו. כך בימי החורף אנחנו רעבים יותר, עייפים יותר וגם המצב רוח לא משהו. לכולנו מוכרת התחושה של חיפוש אחר אוכל מחמם, מרגיע, משביע, ממריץ ומעיר. אוכל מנחם, וזה לא רק לנחמה, זה מדעי. אפילו קראו לזה בשם: 'דיכאון עונתי' או 'הפרעת רגש עונתית'.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

זה לא אנחנו, זה ההורמונים

בניגוד לשעון המודרני, החכם והמדויק, השעון הפנימי שלנו גמיש ומשתנה בהתאם לאזור במוח שמתאים את פעולתו לפי החשיפה אל האור הראשון בבוקר ואל רדת החשכה. אותו מרכז, בהיפותלמוס במוח, מפעיל בלוטה קטנה המייצרת מלטונין, הורמון המכונה גם 'הורמון החושך', וגורם לנו להרגיש פחות ערניים ויותר עייפים. הרמה שלו משתנה בהתאם לשעה ביום ומגיעה לשיא בתשע בערב. בניגוד למלטונין, שמשפיע עלינו כמו קריפטונייט שמחליש את סופרמן, יש את הסרוטונין המופרש בשעות האור. הסרוטונין ידוע בהשפעה האנטי-דיכאונית שלו, קשור לאיזון הנפשי בגוף, משפר מצב רוח, מסייע בזרימת הדם, משפר פעילות שריר ועוד.

בתקופות בהן יש פחות שעות אור ויותר שעות חשיכה, פעילות הסרוטונין פוחתת ורמת המלטונין הולכת ועולה בזרם הדם. במצב כזה אנחנו מחפשים אחרי מאכלים עשירים בפחמימות, שיספקו לנו אנרגיה ויסייעו לנו להעלות את חום הגוף ואת רמת הערנות. 

טריקים לחורף, אישה אוכלת מרק בחורף (צילום: Tracy Fowler, Thinkstock)
טריקים לחורף, אישה אוכלת מרק בחורף | צילום: Tracy Fowler, Thinkstock

כללי אצבע פשוטים שיעזרו לנו לבחור נכון ברגעים הלא רגועים:

  • אוכל חם, עשיר בנוזלים, עשיר בסיבים.
  • מרקים במרקמים שונים, דייסות, תה או חליטות שונות.
  • ככל שהמזון או המשקה יהיה חם יותר כך נעלה את חום גופנו הפנימי, נאלץ לאכול או לשתות באיטיות רבה יותר, הנוזלים יגדילו את הנפח ויקטינו את הערך הקלורי ביחס למזונות 'צפופים' יותר והסיבים יגרמו לתחושת מלאות ושובע ארוכה יותר.
  • כלל חשוב שמומלץ לאמץ כהחלטה ולא רק בימי החורף: ללא אכילה מול טלוויזיה או מסכים אחרים.

דקה לפני שאנחנו פותחים את המקרר, המזווה או המגירה במטבח - 3 אופציות לרגע חורפי של רעב:

המשביע. מרק עשיר בירקות, קטניות עם תוספת מתונה של דגנים, הרבה מים, תבלינים וטעמים. יש כמובן אינסוף אפשרויות שניתן לגוון בירקות שונים, עם או ללא קטניות ודגנים אשר יהפכו את המרק לארוחה שלמה. הרווח עצום בתוספת סיבים, מינרלים וויטמינים ונוגדי חמצון שכמעט כולם נשמרים גם לאחר הבישול.

מרק זו הזדמנות לגוון ולהעשיר את הגוף שלנו מעבר לירקות הסלט השגרתיים. תרשמו במרשתת כל שם של ירק שיש לכם בבית ו'מרק' ותקבלו מתכונים קלים ומפתיעים: מרק בצל, פטריות, ברוקולי, קישואים, דלעת. להסמכת המרק אפשר לגרד את הגזר, להוסיף 2-3 כפות של שבולת שועל, גריסי פנינה, אורז או חופן איטריות. להפיכתו לארוחה שלמה ומזינה הכוללת חלבון, להוסיף עדשים, גרגרי חומוס, שעועית או אפונה.

מרק גזר (צילום: Africa Studio, Shutterstock)
צילום: Africa Studio, Shutterstock

איך תהפכו את המרק לבריא יותר?
22 מתכונים למרקים אהובים במיוחד

הפחמימתי והמהיר. דייסת שבולת שועל על בסיס משולב של מים וחלב רגיל או צמחי. היחס המוצלח הוא כוס נוזל אחת לכל 3 כפות שבולת שועל. לאחר הרתחה לבשל על אש קטנה עוד מס' דקות ולהמתין. כאשר מתקרר מעט זה יסמיך למרקם דייסתי ומשביע, ואת התוספות נבחר בהתאם לצורך האמיתי:

  • אגוזים שונים, שקדים, זרעי צ'יה להארכת תחושת השובע והגדלת הערכים התזונתיים.
  • פירות יער, בננה, תפוח או חמוציות להמתקה עדינה וטבעית. 
  • קינמון, כפית קקאו או להפתיע עם קוביית שוקולד שנמסה בפנים.
נמלים, קינמון (צילום: Leszek Glasner, Shutterstock)
צילום: Leszek Glasner, Shutterstock

משקה מפנק כשלא באמת רעבים.

  • קליל - תה בטעמים או חליטת צמחים בקומקום זכוכית שמושך את העין ומאפשר להוסיף עוד לכוס לפני שמתקררת לנו. מומלץ ללא סוכר מיותר או המתקה מלאכותית אחרת.
  • קפה מעניין – מקל קינמון או נגיעה של תמצית וניל בנס קפה הרגיל.
  • בריא ומחזק – שילוב חלקי או מלא לטעמכם של ג'ינג'ר, דבש, קינמון, לימון וצ'יה.
  • מתוק וכבד – 1-2 כפיות קקאו אבקת איכותית בכוס מים רותחים, אפשר ללא חלב או 1-2 כפיות חלב או אפילו שמנת.

סימה פלג היא דיאטנית קלינית ותזונאית ספורט, במכבי שירותי בריאות, מחוז הדרום