התעוררתם הבוקר עם תחושה שמחה במיוחד בבטן? היא כנראה מסמנת לכם שהיום הוא יום הפיצה הבינלאומי. זמן טוב לאכול פיצה, ממש כמו שעשינו אתמול ושלשום, רק שהפעם יש לזה הצדקה של ממש: חגיגות מאפה האלים. 

מדי שנה, ב-9 בפברואר מתקיים היום הזה שנועד להזכיר לכולנו לחגוג את אחת המנות הטעימות והפופולריות בעולם. מצד אחד, הגבינה המותכת ושלל התוספות על גבי הבצק השומני והמהירות שהיא מגיעה אלינו מסגירה את היותה אוכל מהיר אולם על אף התיוג שעשוי להגדיר את הפיצה כמזון 'לא בריא' ומעובד, תשמחו ודאי לדעת שלפיצה דווקא יש לא מעט יתרונות תזונתיים. למעשה כשמכינים אותה בבית ומשתמשים בחומרי הגלם הנכונים, היא אפילו יכולה להיות ארוחה בריאה ולהוות ארוחה מאוזנת של ממש, גם עבור הילדים הבררנים יותר באכילתם. 

פנינו לליבי נחשון, דיאטנית קלינית מכבי שרותי בריאות מחוז צפון ומנחת קבוצות מכבי קל לטיפול בעודף משקל ובדקנו מה יש בפיצה ואיך אפשר לגרום לה להיות טובה לנו עוד יותר. 

 

 

 

הבצק/ הבסיס של הפיצה

בצק מקמח לבן

כידוע לרוב, נחשב כאופציה הפחות בריאה מאחר ואינו מכיל סיבים תזונתיים לצד ויטמינים ומינרלים שונים החשובים בתזונה היומית. אך גם כאן, אם בחרתם בבצק מקמח לבן, הוספת ירקות טריים לפיצה תתרום סיבים תזונתיים לארוחה ובכך תוכל לפצות על המחסור שלהם בבצק.

בצק מקמח מלא

מכיל סיבים תזונתיים המסייעים בתהליך העיכול ובוויסות רמות הסוכר ושומני הדם, לצד ויטמינים מינרלים, פיטו-כימיקלים ונוגדי חמצון שונים. היום המודעות התזונתית עלתה שלב ולרוב תוכלו למצוא את האפשרות לבצק מקמח מלא/ כוסמין מלא גם בלא מעט מהפיצריות. כמובן שניתן ואף מומלץ להכין את הבצק בהכנה ביתית שמאפשרת גם שליטה ברכיבים ובהליך ההכנה, שליטה בעובי הפיצה וכן מאפשרת למי שממש מתקשה עם הקמח המלא (לרוב ילדים פחות יתחברו לאופציה) להרכיב בצק מתערובת קמחים (חצי לבן חצי מלא למשל) ובכך עדיין להנות מהיתרונות התזונתיים שיש לקמח המלא להציע.

בסיס אלטרנטיבי לפיצה

קיימות היום שיטות שונות ומתכונים שונים (ניתן למצוא את אלו לרוב ברשתות החברתיות) המאפשרים להחליף את הבצק של הפיצה באפשרויות שיעזרו להפחית את כמות הפחמימה/ גלוטן בפיצה המסורתית, כך למשל תוכלו למצוא מתכוני פיצה על בסיס טורטיה מקמח מלא, בצק מכרובית, בצק טחינה וכן אפילו דפי אורז, המאפשרים הכנה של פיצה דלה בפחמימות/ גלוטן/ קלוריות ואף מהירה במיוחד במחבת. אופציות אלו יאפשרו לכם לשדרג את הפיצה לבריאה אפילו יותר, אך חשוב לראות שהשינוי בטעם לא גורע מהשינוי במתכון שכן גם לטעם תפקיד חשוב בהנאה מהאכילה המאפשרת שמירה על אורח חיים בריא. 

 

 

 

הרוטב

כמובן שגם כאן האופציה הפחות טובה היא הרוטב המעובד שלרוב יהיה עשיר בחומרים משמרים, נתרן ויתכן שגם שומן רווי. לעומת זאת, האופציה הבריאה יותר תהיה הרוטב הביתי שמבוסס על עגבניות העשירות בליקופן הידוע כנוגד חמצון חזק ביותר ואף נמצא במחקרים כי צריכתו העקבית מקושרת עם הקטנת הסיכון למחלות לב וכל"ד. כמו כן, השומן שברוטב חיוני גם הוא לספיגת הליקופן. אם הוספתם לרוטב גם שום ועשבי תיבול אפילו הרווחתם יתרונות בריאותיים נוספים.

הגבינה

הגבינה בעלת יתרונות תזונתיים רבים כמו תכולה גבוהה של חלבון מלא המכיל את כלל חומצות האמינו החיוניות לצד סידן החשוב בתזונה היומית המומלצת, גם כאן בחירה חכמה יותר תהיה בבחירה של גבינות עם כמה שפחות מלח (נתרן) ואחוזי שומן את הבחירה ניתן לעשות ע"י קריאה נבונה של תוויות המזון. כך למשל גם גבינת מוצרלה עם אחוזי שומן נמוכים יחסית יכולה להוות גבינה טעימה עם פחות נתרן ולא מעט סידן וחלבון.

תוספות:

גם כאן יש תוספות טובות יותר שיוכלו להפוך את הפיצה לארוחה מאוזנת ומשביעה של ממש וכאלו טובות פחות שיהפכו את הפיצה לחגיגה של שומן רווי ומלח.

תוספות מומלצות הן:  פטריות, זיתים, טונה, ביצה, גבינות רזות, עגבניות, פלפלים קלויים, חצילים, בצל ועוד. (לרוב בגלל תוספת של ירקות וסיבים/ חלבון/ שומן טוב) 

 

 

 

תוספות פחות טובות הן: גבינות מלוחות/ גבינות שמנות, אנשובי, פפרוני/ נקניקים/בייקון ועוד (לרוב בגלל כמות השומן והמלח שיוסיפו לארוחה).