החלה עונת הדובדבנים: הדובדבן מכיל ריכוז רב של נוגדי חמצון שונים הידועים בשמירה על רקמות הגוף מפגיעה. כמו כן, יש בהם כמה מרכיבים שחיוניים לתפקודו הביולוגי - שימו לב לכמה מהבולטים שבהם:

עשירים בנוגדי חמצון: אנטיציאנינים והפלוונואידים – נוגדי חמצון חזקים במיוחד המגינים מפני מחלות סרטן, מחזקים את המערכת החיסונית, משמשים כנוגדי דלקות גם בתהליכים דלקתיים בכלי הדם ובמקרים של דלקת פרקים. בנוסף, הם מאטים את תהליך ההזדקנות ומצמצמים את הנזקים הנגרמים ע"י הרדיקלים החופשיים בגוף.

מלאים בוויטמין C: שני מיני הדובדבן (המתוק והחמוץ) עשירים בוויטמין C  - מאה גרם של דובדבנים ללא גרעינים מכילים כרבע מהצריכה היומית המומלצת של ויטמין זה.                                                                          

עשירים בסיבים תזונתיים – אלה מעניקים תחושת שובע ומסייעים לפעילות מעיים תקינה, הודות לפקטין – רכיבים שהם מכילים בסיבים שלהם.

נדודי שינה (צילום: andriano.cz, Shutterstock)
לא מצליחים להירדם? תאכלו דובדבנים | צילום: andriano.cz, Shutterstock

עשירים במינרלים: אשלגן: מינרל חשוב לשמירה על פעילות תקינה של הלב, המסייע בהפחתת ערכי לחץ דם גבוה ועוד; ברזל: אשר משמש כמרכיב תזונתי חיוני המשתתף ביצירת המוגלובין וכן אנזימים שונים, וחיוני למניעת אנמיה; זרחן: מרכיב חשוב בעצמות הגוף וכן חיוני למגוון תהליכים בגוף ומעט סידן אשר חיוני לבניית העצמות והשיניים והתפתחותן לתפקוד מערכת העצבים , השרירים ועוד.

וויטמינים שונים: בעיקר מקבוצת A החשובים לפעילות תקינה של רקמות ריריות ולמנגנון הראייה; וויטמיני B, חשובים גם לפעילות תקינה של תפקוד מערכת העצבים והעיכול ולשמירת מתח השרירים, לחילוף החומרים ועוד.

משככי כאבים: ברפואה העממית ידועה מזה שנים ההשפעה משככת הכאבים של הדובדבנים, ובעיקר של מיץ הדובדבנים.

מיץ דובדבנים (צילום:  MariaKovaleva, shutterstock)
מיץ דובדבנים. מסייע בשיכוך כאבים | צילום: MariaKovaleva, shutterstock

תורמים לשיפור השינה: ממצא נוסף ומיוחד הוא המצאות  של חומר דמוי הורמון המלטונין בדובדבנים, האחראי על השינה שלנו. עובדה זו יכולה להסביר את הקשר שבין צריכת הדובדבנים ושיפור בנדודי שינה.

 

  • מנת פרי ממוצעת ( 100 גרם ללא חרצנים) מכילה  כ-58 קלוריות, ו-14 גרם פחמימה. 
  • מומלץ לשמור את הדובדבנים לאחר הקטיף במקרר ולצרוך תוך שבוע מרגע הקטיף. בהקפאה ניתן לשמור עד שנה.

 

מריאנה אורבך, היא מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה של הכללית במחוז דן–פ"ת