בשגרת החיים האינטנסטיבית שלנו, רבים מאיתנו נוטים לצרוך מזון מעובד המועשר בחומרים משמרים, ממתיקים מלאכותיים, צבעי מאכל, חומרי טעם וריח ותוספי מזון שונים. לכל אלו יש השפעות מזיקות על גוף האדם ובריאותו. עם זאת, בשנים האחרונות, בשל מודעות הולכת וגדלה ברחבי העולם, לחשיבות של אורח חיים בריא ולא מעט בשל הרצון לשמור על המשקל, תעשיית המזון נוטה להדגיש במוצרים את הרכב הערכים התזונתיים, היתרונות שלהם והרכיבים הטבעיים או כאלה המשדרים בריאות.

אחד הצעדים הראשונים שאנו נוטים לנקוט בהם במטרה לשפר את איכות התזונה, הינו הפחתה בצריכת מזונות ומשקאות הממותקים בסוכר. למי שלא רוצה לוותר על הטעם המתוק, ובכל זאת לא מעוניין לצרוך סוכר ישנה האופציה של החלפת הסוכר בממתיק מלאכותי. הטעם דומה, נחסכות אינספור קלוריות מהסוכר המוסף עצמו, וסביר להניח שגם רופאי השיניים ישמחו. אבל האם תחליפי סוכר שעברו תהליכים כימיים שונים מזיקים לבריאות, ואולי תחליפים טבעיים עדיפים עליהם? בתיה אלימלך, דיאטנית קלינית ויועצת התזונה של האגודה הישראלית לסוכרת, עם התשובות לכל השאלות.

  1. מה הם ממתיקים מלאכותיים?

    ממתיקים מלאכותיים הם ממתיקים המיוצרים באופן סינטטי ומשמשים להמתקת המזון במקום סוכר. יש ממתיקים ללא ערך קלורי, שכוללים למשל את הסכרין, ציקלמט, אספרטם, אצולפם K, סוכרלוז נאוטם וסטיביה, ויש כאלה בעלי ערך קלורי, הנקראים גם ממתיקים מלאכותיים רב כהליים וכוללים בין השאר את המלטיטול, קסיליטול, סורביטול, מניטול ועוד. אלו מצויים למשל במסטיקים, בעוגות ובעוגיות, בגלידות, בריבות ועוד. 

     

      

  2. האם אנשים נוטים היום יותר מבעבר להשתמש בממתיקים מלאכותיים?

    אין ספק. בעשורים האחרונים יש מגמה עולמית של צמצום צריכת סוכר ולכן גם עלייה בצריכת מזונות ומשקאות שמכילים ממתיקים מלאכותיים. יתרה מכך, בגלל שכיום קיימת חובה לסמן במדבקה אדומה מוצרים שבהם כמות הסוכר גבוהה, הרי שיותר ויותר יצרנים מתחילים לשלב ממתיקים מלאכותיים במוצרים שלהם, במטרה להימנע מהמדבקה האדומה. התוצאה ההפוכה היא שכיום מוצרים רבים שבעבר לא הכילו ממתיקים מלאכותיים, מכילים אותם. הבעיה היא שפעמים רבות אנחנו כלל לא מודעים לכך שלמעשה אנחנו צורכים ממתיקים מלאכותיים, ואז אנחנו עלולים דווקא להגביר את הצריכה שלהם.  

  3. באילו מוצרים ניתן למצוא אותם?

    היום ניתן למצוא ממתיקים מלאכותיים בלא מעט מאכלים, החל ממשקאות דיאט, במוצרים שמצויינים שהם ללא סוכר כמו גלידות דיאט, עוגיות דיאט שוקלד ללא סוכר ועוד, אבל גם בקורנפלקסים ללא סוכר, ביוגורטים ללא סוכר, ביוגרט דיאט עם פרי, בריבה ללא סוכר ואפילו בתוספי תזונה כמו תוספי ברזל, וזאת על מנת שנדרש טעם שיעבור את החך.
  4. האם ליצרן יש חובה לרשום על גבי המוצר שהוא מכיל ממתיקים מלאכותיים?

    ודאי. יש חובה לרשום ברשימת הרכיבים שעל המוצר מה הוא מכיל, כך שהרכיב שיש ממנו את הריכוז הגבוה ביותר יופיע ראשון ואחריו יירשמו שאר הרכיבים בסדר יורד לפי כמותם. הבעיה היא שלא תמיד הצרכן יודע איך לפרש את מה שכתוב ולדעת למשל כמה בדיוק ממתיקים מלאכותיים הוא צורך. אם מדובר על כמות מסוימת של ממתיקים מלאכותיים למשל ל-100 גרם קורנפלקס הצרכן חייב לשקול את כמות הקורנפלקס שהוא אוכל כדי לדעת כמה ממתיקים מלאכותיים הוא צרך בפועל. 

     

     

     

  5. האם ממתיקים מלאכותיים אכן מסייעים לירידה במשקל?

    לא בהכרח. מספר מחקרים שנערכו בשנים האחרונות מצאו שצריכה קבועה של מזון ומשקאות המבוססים על ממתיקים יכולה במקום להקל, דווקא להקשות על אנשים מסוימים לרדת במשקל, בשל צריכה עודפת של קלוריות הנגרמת מההנחה השגויה כי מוצרים "ללא סוכר" הינם גם בהכרח דלים בקלוריות.

    בשנת 2020 משרד הבריאות הוציא נייר עמדה בנוגע לשימוש בממתיקים מלאכותיים בקרב ילדים, לפיו יש עלייה של 200% בצריכה של ממתיקים מלאכותיים (כולל משקאות דיאט) בקרב הילדים, אך לא נצפתה ירידה בשכיחות ההשמנה. הסיבה לכך טמונה בחלקה בפיצוי הקלורי הנגזר מכך שאנשים צורכים משקאות ללא סוכר, ומסיבות נוספות הכוללות חוסר בהוצאה קלורית, טיב המזון, גודל המנות ועוד. חשוב לזכור שיש אנשים שיאכלו יותר ממוצר מסוים רק משום שרשום עליו שהוא דיאט וללא סוכר. מה שגורם בסופו של דבר לצריכה קלוריות עודפת ולעלייה במשקל, שהינה גורם סיכון בפני עצמו להתפתחות של סוכרת מסוג 2.

    ההשערה הרווחת כיום היא שעצם החשיפה לטעם מתוק, בזמן שהגוף אינו מקבל קלוריות כמצופה, גוררת הפרשה של אינסולין שאין לו סוכר להיקשר אליו, ולכן עלולה לעורר דחף לצרוך יותר מזון בכלל ובפרט מאכלים מתוקים. 
  6. האם ממתיקים מלאכותיים מסוכנים לבריאות?

    תלוי את מי שואלים. מחקרים שפורסמו בשני העשורים האחרונים מצביעים על כך שלמרות שמדובר בשוק צרכנים אדיר הכולל בתוכו גם אוכלוסיות רגישות, כמו חולים, ילדים וסוכרתיים, המידע על ההשפעה שלהם על בריאותנו מבוסס ברובו המכריע על מחקרים בבעלי חיים, וההשלכות הבריאותיות של צריכתם לאורך זמן עדיין לא ברורות גם היום.

    במקביל גוף הולך וגדל של מחקרים שנעשו ברובם על בעלי חיים מצביע על כך שחלק הממתיקים המלאכותיים קשורים לעלייה בסיכון לטווח רחב של מחלות, בהן מחלות לב, שבץ ודמנציה.
  7. האם מותר לצרוך ממתיקים מלאכותיים בזמן ההיריון וההנקה?

    את הבעייתיות בצריכה מוגברת של סוכר בתקופת ההיריון שעלולה להוסיף לעלייה במשקל כולם כבר מכירים, אבל המעבר לשימוש בממתיקים מלאכותיים, שהפכו ליותר ויותר פופולריים בשנים האחרונות, עלול להיות אף הוא בעייתי.

    על פי הנחיות משרד הבריאות, בזמן ההיריון וההנקה מומלץ להפחית בצריכה של ממתיקים מלאכותיים. מחקר שפורסם בירחון למיקרוביולוגיה, מצא שחשיפת עכברות בהריון ומניקות לממתיקים מלאכותיים גרמו לשינויים מטבוליים בגורים שנולדו. כמויות קטנות מהממתיק עברו לגורים דרך חלב האם ודרך השלייה וגרמו להורדה נרחבת של מנגנוני ניקוי רעלים בכבד ושינויים במטבוליטים (תרכובת המיוצרת בתהליך של חילוף חומרים) של חיידקי המעי. 

 

 

 



שינויים דומים באוכלוסיית החיידקים (מיקרוביום) בבני אדם נקשרו למחלות מטבוליות ולהשמנה, ומכאן ההמלצה להפחית בצריכת ממתיקים מלאכותיים במהלך ההיריון וההנקה כדי למנוע השפעות שליליות על חילוף החומרים של התינוקות.

באופן כללי ההמלצה לאוכלוסיה השואפת לשפר את טיב התזונה שלה להפחית באכילה של מזונות מתועשים, ממותקים ומעובדים וולהגביר צריכה של ירקות, פירות, דגנים מלאים, קטניות, שומן צמחי איכותי, חלבון בצורתו הלא מעובדת ומוצרים שאנחנו יכולים לומר בוודאות שלא רק שלא יסבו נזק, אלא שיטיבו עם בריאות האוכלוסיה הכללית ועשויים אף למנוע מחלות כרוניות ולהעלות את תוחלת החיים הכללית.