כשזה נוגע לתזונה וירידה במשקל, כמות המיתוסים הקיימים שרבים מאיתנו עדיין מאמינים להם היא די משמעותית. ישנם מיתוסים עתיקים שאיכשהו שורדים את מבחן הזמן למרות שהם הופרכו מזמן – ויש תמיד גם מיתוסים חדשים. הנה ארבעה מיתוסים שקשורים לירידה במשקל שחשוב לנו להפריך אותם.  

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

המיתוס: שייקים טובים לבריאות

האמת: עדיף לאכול את הפירות והירקות בשלמותם

ככל הנראה שאתם כבר מודעים לכך ששייקים המורכבים מפירות, למעשה מכילים כמויות לא מבוטלות של סוכר. אבל מה לגבי שייקים ירוקים? אין ספק שהשייק הירוק הפך ללא פחות מסופרסטאר בקרב שוחרי הבריאות, אבל האם באמת כדאי לנו לשתות חסה, קייל, פטרוזיליה ותרד?

"הכנסת פירות וירקות לבלנדר עושה את העובדה שהפה שלנו אמור לעשות, כך שאנחנו לא צריכים ללעוס אותם", אומרת ד"ר מרילין גלנוויל, מומחית בתזונה ל-healthista. מובן שמשמעות העניין היא שאנחנו יכולים כך לאכול יותר פירות וירקות, מה שעוזר לנו להגיע לכמות היומית המומלצת בלי הרבה מאמץ, אבל יש לזה גם חסרונות.

למרות שהפיכתם לשייק זו צורה טובה יותר מהפיכתם למיץ, כיוון שהסיבים התזונתיים נשמרים בשייק, לעומת המיץ. אבל לפי ד"ר גלנוויל, עדיין המזון עובד עיבוד שלא מיטיב עמו. הסוכרים בסלק, בגזר ובתפוחים מגיעים לזרם הדם מהר יותר וזה למעשה מוביל לתחושת שובע פחותה ולפיכך יגרום לכם להיות רעבים מהר יותר (בהשוואה לאכילת פירות וירקות). זה לא אומר שאתם צריכים להימנע לגמרי משייקים, רק לא להגזים בצריכתם. ואם אתם מוסיפים פרי כדי להמתיק את המרירות של הירוקים, כדאי לבחור בפירות עם ערך גליקמי נמוך, כמו פירות יער או תפוחים.

שייק ירוק (צילום: Lecic, Shutterstock)
עדיף לאכות את הפירות והירקות בשלמותם | צילום: Lecic, Shutterstock

המיתוס: להימנע מפחמימות בשעות הערב

האמת: אין השפעה לשעה שצורכים פחמימות

עד כה, לא נמצאו ראיות חד משמעיות לכך שצריכת פחמימות בשעות הערב והלילה גורמות לעלייה במשקל. מה שקובע עלייה במשקל זו כמות הקלוריות שאתם צורכים לעומת כמות הקלוריות שאתם שורפים. ישנם אף מאמני כושר שמעודדים את הלקוחות שלהם לאכול את ארוחת הבוקר בערב. כלומר, אכילת ארוחה בערב שמכילה פחמימות – יעילה יותר לירידה באחוזי השומן. "אנחנו יודעים שבשלבים המאוחרים של השינה הגוף שלנו נעשה פעיל מבחינה מטבולית והוא שורף שומן, אז הרעיון שניתן לעלות במשקל מהארוחה האחרונה שאכלתם לפני השינה, היא שטויות במיץ", אומר מאט הודג'ס, מאמן מוביל. אז אילו פחמימות מומלצות יותר לפני השינה? נסו קינואה, אורז מלא ובטטה. וכמובן – לא להגזים בכמויות, השתדלו שזו תהיה כמות השווה לכוס.

עוד ב-mako בריאות:

>> מתברר שכל הזמן הזה ניגבתם לא נכון את הישבן
>
> חשוב לדעת: הסימן שמופיע חודש לפני התקף לב
>
> חוקרים: זו התזונה שמפחיתה סיכון למוות מוקדם

המיתוס: אימונים קצרים ואינטנסיביים הם הכי טובים

האמת: אם אתם לא עושים אותם כמו שצריך, הם לא מועילים הרבה

אימוני אינטרוולים בעצימות גבוהה, או HIIT, נחשבים לאימונים סופר יעילים למי שרוצה לרדת במשקל, אך אין לו זמן לאימונים ארוכים. מדובר באימונים הכוללים סבבים קצרים, אך אינטנסיביים של תרגילים (ביניהם הפסקות קצרות בלבד) ואימון שלם אורך לרוב לא יותר מ-45 דקות. "הבעיה עם אנשים שעושים אימוני HIIT היא שרובם לא עושים את זה אינטנסיבי מספיק כדי ליהנות מהיתרונות, אז הם לא מצליחים לראות תוצאות", מסביר דלטון וונג, מאמן כושר של סלבס. "כדי לראות תוצאות מ-5-10 דקות של HIIT, עליכם לעבוד הכי קשה שאתם יכולים – ומרבית האנשים – ללא מאמן אישי שידחוף אותם, יעבדו רק בעצימות של 60 אחוז, גם אם הם בטוחים שהם נותנים את כל כולם". בנוסף לכך, אימונים כאלה קשים עלולים להיות מסוכנים עבור אנשים שלא מבינים בזה מספיק.

אז מה כדאי לעשות במקום? דלטון וונג ממליץ על אימון של חמישה תרגילים בסבבים (אורכו סך הכל 30 דקות), שכולל 15-20 חזרות לכל תרגיל (למשל שכיבות סמיכה, סקוואט, ברפי, לאנג') והמשיכו עם הסבבים עד תום 30 הדקות. ואם אתם לא בטוחים שאתם יודעים לבצע נכון את התרגילים, התחילו באימונים עם מאמן אישי שיידע להכניס אתכם לעניינים ומשם תמשיכו בכוחות עצמכם.

אישה מתאמנת (צילום:  Bojan Milinkov, shutterstock)
או שעושים כמו שצריך, או לא עושים בכלל | צילום: Bojan Milinkov, shutterstock

המיתוס: דגנים ללא תוספת סוכר טובים לדיאטה

המציאות: גם סוכר טבעי יכול להוביל לעליה במשקל

המוצר נמצא בחנות "טבע" והאריזה אומרת "ללא סוכר", אז כנראה שזה בריא ודיאטטי, נכון? לא בדיוק.

אם מדובר בגרנולה או בדגנים המכילים פירות יבשים, זה ככל הנראה לא מומלץ. "כשזה נוגע לפירות יבשים המצויים לרוב ב'גרנולה ללא סוכר', כמו צימוקים ומשמשים, כל המים נשאבו מהם", מסביר דיוויד גילספי, מחבר הספר “Sweet Poison” שהשיל כ-40 ק"ג ממשקלו, באמצעות גמילה מסוכר. "מה שנותר זה הסוכר – סוכר טבעי אבל עדיין סוכר". מולקולת הסוכר המצויה בפירות יבשים נקראת פרוקטוז, הסוג שנקשר הכי הרבה לעלייה במשקל. ולפי מחקר של אוניברסיטת ייל, נראה שצריכת פרוקטוז יכולה גם להוביל לרעב מוגבר.

לפי ממצאי המחקר, צריכת מזונות המכילים פרוקטוז (כמו פירות יבשים), מובילה לאכילת-יתר מוגברת, באמצעות הפעלת אזורים במוח הקשורים לתחושת הרעב. אז מה אפשר לאכול במקום? קודם כל, להסתכל על רשימת המרכיבים מאחורי הקופסה. בדקו אם מופיע שם סוכר. אם הוא מופיע למעלה ברשימה, סימן שיש לא מעט ממנו במוצר. ואם אתם ממש בקטע של גרנולה, העדיפו כזאת ללא פירות יבשים.