יש דיאטה טרנדית חדשה שתופסת תאוצה מעבר לים - הדיאטה הפגאנית. כמו כל דיאטה שצצה לראשונה, בדקנו האם היא משתלמת והאם היא דווקא עשויה להזיק לבריאות. 

הדיאטה הפגאנית משלבת בין דיאטת הפליאו לטבעונות. היא פורסמה לראשונה בשנת 2014, בבלוג של רופא בשם מארק היימן. אבל רק לאחרונה היא תפסה תאוצה, לאחר שהיימן כתב עליה בספרו ששוחרר בשנה שעברה - Food: What the Heck Should I Eat. למרות שהדיאטה הפגאנית היא מתונה יותר ולפיכך קלה יותר מהדיאטות שמהן היא שואבת השראה – היא עדיין דורשת הימנעות ממזונות מסוימים, שאינה מגובה מבחינה מדעית. המוטו של היימן לתזונה הפגאנית הוא: "אם אלוהים ייצר את זה, אכלו את זה; אם האדם ייצר את זה, עזבו את זה". כלומר, מדובר בתזונה ששמה דגש רב על מזון אורגני והימנעות גורפת ממזון מעובד. כמו בכל תזונה טרנדית חדשה, גם לדיאטה הפגאנית יש יתרונות וחסרונות שיש לשקול לפני שמנסים אותה. נזכיר שתמיד מומלץ להיוועץ בדיאטן קליני לפני שעושים שינויים משמעותיים בתפריט היומי.

View this post on Instagram

A post shared by CHER | Wildly Wholesome (@wildlywholesome) on


>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

למה כן

  • תזונה עשירה בסיבים תזונתיים תורמת לבריאות כללית ולבריאות מערכת העיכול בפרט. נוסף לכך, סיבים תורמים לתחושת שובע ובכך גם מסייעים לשמירה על המשקל. כמו כן, מחקרים מראים שתפריט הכולל סיבים תזונתיים מפחית סיכון לסרטן המעי הגס ולמחלות לב.
  • אם אתם שוקלים צמחונות וחוששים לעשות צעד גדול מדי – הדיאטה הפגאנית יכולה לעזור לכם לשנות את התפריט לתזונה שהיא בעיקר צמחונית, בלי לוותר לחלוטין על בשר. זה כבר צעד גדול עבור אנשים שרוצים אך מתקשים לעבור לצמחונות או טבעונות מלאה.
  • הדיאטה דוגלת בצריכת דגים שמנים וזרעי פשתן – המכילים אומגה 3, חומצת שומן בריאה שחיונית לבריאות הגוף, המצויה גם באבוקדו, שמן זית ואגוזים.
  • לפי הדיאטה הפגאנית, מומלץ בעיקר לאכול פירות יער, כיוון שהערך הגליקמי שלהם נמוך – כלומר הוא לא מקפיץ במהירות את רמת הסוכר בדם. אך אם אתם מרגישים שזה מגביל מדי, דיאטנים ממליצים לאכול פרי עם חלבון (למשל תפוח עם חמאת שקדים או בננה עם חמאת בוטנים), שמפחית את ההשפעה על רמת הסוכר בדם.
  • הדיאטה הפגאנית מבוססת על תזונה צמחונית, שמחקרים מראים כי היא תורמת רבות לבריאות. זה אומר שתצטרכו לאכול הרבה פירות וירקות בשלל צבעים, שירכיבו כ-75 אחוז מכלל התזונה שלכם.

View this post on Instagram

A post shared by CHER | Wildly Wholesome (@wildlywholesome) on


עוד ב-mako בריאות:

>> מפחיד: ליטפה חתול רחוב ונדבקה בזיהום מחריד
>> מדענים ישראלים טוענים שהם מצאו תרופה לסרטן
>> מדהים: גילינו מה סודה לשתייה יכולה לרפא
 

למה לא

  • הדיאטה דורשת צריכה מועטה של שעועית. זה עשויה להיות בעיה, כיוון ששעועית נחשבת למזון בריא ומומלץ מאוד לאכילה. "שעועית היא סופר פוד", מסביר ווסלי דלברידג', דיאטן קליני ודובר של האקדמיה האמריקאית לתזונה ודיאטה. "היא מכילה חלבון, סיבים, עמילן. שעועית היא חלק בלתי נפרד מתזונות שונות ברחבי העולם והיא בעלת המון יתרונות בריאותיים, כולל הפחתת סיכון ללקות בסרטן".
  • הדיאטה מעט יקרה. התפריט שלה ידרוש מכם להצטייד במזון אורגני וידידותי לסביבה, שלרוב מחירו יקר יותר ממזון רגיל. למרות שמדובר בתפריט ירוק ובריא – למרבה הצער המוצרים הללו יקרים ולא כל אחד יכול לממן תפריט שמורכב רק מהם.
  • היא מאוד מגבילה. במסגרת הדיאטה הפגאנית, תידרשו להימנע ממזון שרוסס בחומרי הדברה, מזון המכיל אנטיביוטיקה, הורמונים, מרכיבים שעברו הנדסה גנטית, כימיקלים, צבע מאכל, ממתיקים מלאכותיים, תוספת סוכר, חומרי טעם וריח, חומרים משמרים, משפרי טעם וחומרים מייצבים. 
  • היא עלולה להוביל להפרעת אכילה. ישנם דיאטנים שהביעו דאגה על כך שהדיאטה הפגאנית עלולה להוביל לאורתורקסיה נרבוזה, הפרעת אכילה שמתבטאת באובססיביות לאכילה בריאה שלמעשה גורמת לנזק בריאותי ולעתים אף לבידוד חברתי.
  • הדיאטה דוגלת בהימנעות מגלוטן, אך גם מדגנים וזרעים שאינם מכילים גלוטן, כמו קינואה, אורז מלא, שיבולת שועל ואמרנט. הטענה של היימן היא שדגנים אלה מעלים את רמת הסוכר בדם ויכולים להוביל לתגובה של המערכת החיסונית. אין ביסוס מדעי לכך שהם גורמים לתגובה של מערכת החיסון – ובאשר לרמת הסוכר בדם – כל פחמימה יכולה לגרום לעלייה בסוכר בדם, כולל ירקות והם עדיין בריאים.
  • הדיאטה מגבילה צריכת מוצרי חלב ומאפשרת בעיקר רק צריכת יוגורט מדי פעם, קפיר, חמאה או גבינת עזים/כבשים.

השורה התחתונה

כמו הרבה דיאטות טרנדיות שבאות והולכות, גם הדיאטה הפגאנית מגבילה מדי, ודורשת הימנעות גם ממזונות בריאים. אם אתם רגישים לגלוטן או ללקטוז, זה בהחלט חשוב להימנע מהם, אבל אם אתם לא – אין שום סיבה לאמץ תפריט כזה. כמו כל דיאטה שמצריכה שינויים רבים בתזונה, כדאי להיוועץ ברופא או בדיאטן קליני ולבדוק שהתפריט הזה אכן מתאים לכם ויעזור לכם לשמור על המשקל ועל הבריאות.