תבשילים, מרקים, מצות – מה הפלא שאחרי החג שום ג'ינס לא עולה עלינו. בתוך כל מאכלי החג המסורתיים מסתתרות לא מעט קלוריות, והזלילה הגדולה הזאת יכולה לעלות לנו גם בתופעות לא נעימות בבטן - המוכרת ביותר היא העצירות. כיוון שארוחת ערב חג הפסח אורכת זמן רב מהרגיל, סביר שנצרוך כ-2,000-1,500 קלוריות - וזה המון לארוחה אחת. 

כמה קלוריות מסתתרות בצלחת הפסח?

  • ביצה - 90-80 קלוריות.
  • כף חזרת - 40 קלוריות.
  • כף חרוסת 80 קלוריות.
  • שוק עוף 150 קלוריות.

הבנתם? עוד לפני שהכרזנו את המילים "שולחן עורך", סביר שנגיע ל-800 קלוריות לפחות. אגב, אם תבחרו להתפנק בקערת מרק עם קניידלך, כדאי שתדעו שכל יחידה מכילה לפחות 80 קלוריות, שזה דומה לפרוסת לחם. כלומר – 3 יחידות זה ממש כמו לאכול פיתה שלמה. מה עוד? גפילטע פיש ממוצע יעלה לכם 100 קלוריות, מנת דג מבושל או מנת בשר ממוצעת - 300 קלוריות, כף ממרח כבד קצוץ - 50 קלוריות, תפוח אדמה בינוני עם שמן - 200 קלוריות, כף הגשה של אורז - 150 קלוריות. כוס יין מכילה 130 קלוריות, ומצה - 120 קלוריות. עכשיו תעשו את החישוב הכללי.

החרוסת של דורית (צילום: עידית נרקיס כ"ץ, טעים!)
כף אחת של חרוסת תעלה לכם 80 קלוריות | צילום: עידית נרקיס כ"ץ, טעים!


חול המועד

במהלך חול המועד רבים מחפשים תחליפים ללחם. כדאי לדעת שלחמנייה כשרה לפסח מכילה 200-400 קלוריות. אם תוסיפו לזה כף שוקולד תשלמו על זה ב-100 קלוריות נוספות. ואם אתם מעדיפים מצה עם שוקולד - 400 קלוריות לפחות. מי שאוהב לצרף לקפה שלו "עוגיות יין", ישלם על כך כ-180 קלוריות לעוגייה, בעוד שעוגייה קטנה (מרובעת) מכילה 60 קלוריות בלבד.

מימונה

כידוע, חגיגת המימונה היא חגיגת פחמימות אחת גדולה. שימו לב לערכים:

מופלטה קטנה – 250-200 קלוריות.
מופלטה גדולה – 450-400 קלוריות.
ספינג', מקרוד או שבקיה – 300-250 קלוריות.
חופן שקדים מצופים סוכר (סוכריות דרז'ה) – 200 קלוריות.
עוגית קוקוס קטנה – 60 קלוריות.
עוגית קוקוס גדולה או עוגית בוטנים – 120 קלוריות.

אישה שותה מים (צילום: shutterstock By Antonio Guillem)
בפסח ותמיד - נסו לשתות לפחות 2 ליטר מים ביום | צילום: shutterstock By Antonio Guillem

מה עושים כשכל הטוב הזה עולה לנו בעצירות?

אחת הבעיות הגדולות והידועות של פסח היא תופעת העצירות, הנגרמת מהשינוי התזונתי. מומלץ לשתות הרבה מים (לפחות 2 ליטר במהלך היום) ולבצע פעילות גופנית. יש גם מזונות שעוזרים נגד עצירות. כדאי לשלב ירקות ופירות (כולל הקליפה) - בעיקר תאנה, קיווי ושזיף שזיפים (חי, מיובש או מיץ). בנוסף, אפשר לשלב במהלך היום רסק עגבניות, שמן זית וזרעי פשתן. חשוב גם לדעת שישנם מזונות שעלולים לגרום לעצירות או להחמיר אותה, ולכן כדאי להימנע מהם בתקופת הפסח: אורז לבן, לחם לבן, תפוח אדמה, בננה, אפרסמון וכמובן מצה – כל אלה יכולים להוביל אתכם לישיבה ממושכת בשירותים.

לסיכום: תקופת חג הפסח מאופיינת בארוחות משפחתיות וביציאה משהשגרה. זהו ללא ספק אתגר עבור המבקשים לשמור על המשקל. כדאי להיות מודעים לכמות הקלוריות הגדולה של מזונות החג ולאכול עד שובע, אך לא מומלץ להגיע לרמת שובע מוגזמת. בנוסף, מומלץ לשלב פעילות גופנית, טיולים רגליים ולהרבות בשתייה ובירקות. אלה יעזרו להפחית בכמות האוכל וגם להפחית את הסיכוי לעצירות. שיהיה חג שמח!

הכותב הוא אמיר וינוגרד, דיאטן קליני ובעל תואר שני בבריאות הציבור 
שולחן ערב חג פסח. אילוסטרציה (אילוסטרציה: 123RF‏)
שולחן ערב חג פסח. אילוסטרציה | אילוסטרציה: 123RF‏