ידוע שרוב דיאטות ההרזיה מגיעות לשיא הצלחתן לאחר 4-6 חודשים ואז מאותגרות בעלייה חלקית חוזרת במשקל, למרות המשך הדיאטה. קבוצת חוקרים בינלאומית ביקשה לבדוק אם השתלה חוזרת של מיקרוביום (חיידקי מעיים) מושבח שניטל לאחר שישה חודשי דיאטה תסייע בשמירת ההישגים המוצלחים של ההרזיה באמצעות שימור הזיכרון החיידקי.

הניסוי נמשך 14 חודשים בקרב 90 מעובדי הקריה למחקר גרעיני בדימונה. משתתפי הניסוי שאיבדו 8.3 קילוגרמים בממוצע לאחר שישה חודשים, התבקשו ליטול 100 קפסולות קפואות לאורך זמן בהשגחה ישירה של החוקרים ולא ידעו אם הם צורכים את המיקרוביום האישי שלהם או קפסולות פלסבו. כל הקפסולות היו זהות למראה, קפואות, אטומות ונטולות ריח.

קפסולות חיידקי מעיים (צילום: דני מכליס, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב )
המשתתפים לא ידעו אם הם צורכים את המיקרוביום האישי או קפסולות פלסבו | צילום: דני מכליס, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

השתלת מיקרוביום אישית בבני אדם נמצאה כהליך בטוח במשך 6 חודשי הנטילה, בלא תופעות לוואי משמעותיות. משתתפים שחולקו באקראי כדי להפחית משקל באמצעות דיאטה ים תיכונית ירוקה, וזכו לאספקה יומית של תה ירוק וצמח המנקאי, עברו את השינוי הבולט ביותר בהרכב חיידקי המעי בשלב הירידה במשקל. בקבוצה זו קפסולות המיקרוביום מיתנו את העלייה החוזרת במשקל בתום 14 חודשים, עם 14% עלייה חוזרת מהמשקל שאיבדו לעומת 50% בקבוצת קפסולות הפלסבו.

נוסף לכך, הקפסולות המיקרוביוטיות הקפואות מיתנו באופן מובהק עלייה חוזרת בהיקף המותן ואף גרמו להמשך ירידה במדדי הורמון האינסולין, הקשור לבקרת הסוכר, בהשוואה לקבוצת קפסולות הפלסבו. החוקרים זיהו חיידקים ספציפיים ששומרו, הקשורים בעיקר לבקרת גלוקוז.

מחקר זה, שפורסם בימים אלה בכתב-העת Gastroenterology, בוצע בהובלת פרופ' איריס שי מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב, יחד עם הסטודנט לדוקטורט -אהוד רינות. במחקר השתתפו ד"ר אילן יונגסטר מהמרכז הרפואי שמיר ואוניברסיטת תל-אביב, חוקרים באוניברסיטאות הרווארד, סורבון, מינסוטה, לייפציג, וממרכז פם באיטליה.

View this post on Instagram

A post shared by Mankai Tea (@mankaitea) on

"זוהי הזדמנות ליישום חדשני של רפואה מותאמת אישית", אומרת פרופ' איריס שי, מומחית בניסויים קליניים בתזונה ומחלות כרוניות באוניברסיטת בן-גוריון ופרופ' נלווית באוניברסיטת הרווארד, "שלב הירידה במשקל, המתבטא במצב אופטימלי של המערכת המטבולית וההורמונלית ומתווך בשינויים של מבנה ותפקוד אוכלוסיית חיידקי המעי שלנו, מהווה הזדמנות להקפאת בנק מיקרוביום אישי ולשימוש יעיל שלו בהמשך, תוך כדי המשך שמירה על אורח חיים בריא".

ד"ר אילן יונגסטר, מנהל היחידה למחלות זיהומיות בילדים והמרכז לחקר המיקרוביום במרכז הרפואי שמיר: "מחקר זה הוא הראשון מסוגו להוכיח בבני אדם כי ניתן להשתמש בשימור של הרכב מיקרוביאלי אידיאלי לנקודת זמן מאוחרת יותר להשגת יתרונות מטבוליים. אני מאמין שהשימוש בהשתלת מיקרוביוטה עצמית ישמש בעתיד גם לטיפול באינדיקציות אחרות".

עוד ב-mako בריאות:
>> אפידמיולוגית: זה המושב הבטוח ביותר באוטובוס
>> מחקר חדש: ריחוק פיזי לא מספיק למניעת הדבקה
>> לא מצליחים להירדם? 8 משקאות שיעזרו לכם  

לדברי אהוד רינות, סטודנט ללימודי דוקטורט ורפואה במעבדה של פרופ' שי "העובדה שמיקרוביום המעי מושפע מהתערבויות תזונתיות ספציפיות עשויה לעזור לנו לשפר את ההשפעות הטיפוליות של השתלת מיקרוביום".

בניסוי משלים בבעלי חיים שערך פרופ' עומרי קורן באוניברסיטת בר-אילן זוהתה השפעה ספציפית של צמח המים מנקאי על השבחת המיקרוביום בתהליך ההרזיה, השפעה שלוותה בשיפור יעילות תהליך ההשתלה החוזרת ובשמירה על הירידה במשקל ובקרת הסוכר.

השתלה של קפסולות מיקרוביוטיות מודל עכברים (אינפוגרפיקה: אונ' בן גוריון)
השתלה של קפסולות מיקרוביוטיות מודל עכברים | אינפוגרפיקה: אונ' בן גוריון