לאור העובדה שהשמנת-יתר הוגדרה בישראל כמחלה ובעולם נחשבת ללא פחות ממגפה – אין כבר צל של ספק שרבים מאיתנו סובלים מבעיות במשקל שיכולות להשפיע על הבריאות הכללית שלנו. ולפיכך, גם רבים מאיתנו מנסים לרדת במשקל ללא הצלחה. יותר ויותר דיאטות טרנדיות ומוצרי פלא מנסים להרוויח מכל העניין, אך בסופו של דבר, אין פתרון קסם או דרך פשוטה לעשות זאת.

אחת הסיבות שלא פשוט לנו לרדת במשקל, היא כי עלייה במשקל נובעת בעצמה ממגוון סיבות ולרוב אינה רק מסתכמת בצריכה מוגזמת של קלוריות. לכן, הפתרון הנפוץ של צריכת פחות קלוריות ממה שאנחנו שורפים – לא תמיד עובדת בכזו קלות. לעתים ישנם מנגנונים אחרים בגוף שלנו שגורמים לעלייה במשקל שאנו כלל לא מודעים אליהם. כך יכול להיווצר מצב שבו אנחנו מנסים לרדת במשקל בדרכים שכלל לא מתאימות לנו.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

לפי ויליאם קול, שעוסק ברפואה פונקציונלית-טבעית,ישנם מקרים שבהם העלייה במשקל היא רק תופעת לוואי של בעיה בריאותית ולאן דווקא הגורם לה. "ולפיכך אנחנו חייבים להיות בריאים יותר כדי לרדת במשקל – ולא לרדת במשקל כדי להיות בריאים יותר", כותב במאמר ל-mindbodygreen.

ויליאם מספר כי אחת התלונות הנפוצות ביותר שהוא מכיר מאנשים שמנסים לרדת במשקל – עוסקות בשומן המצטבר לנו באזור הבטן ומסרב להיעלם. בשונה משומן תת-עורי שיכול להימצא בכל מיני אזורים של הגוף – שומן בטני הוא לרוב שומן שנמצא קרוב לאיברים הפנימיים שלנו. ולכן שומן מסוג זה יכול להעלות משמעותית את הסיכון למחלות חמורות. כיוון שתאי שומן בטני משתחררים ישירות לזרם הדם, הם מגיעים בקלות לכבד, לבלב, לב ואיברים חיוניים אחרים. תאי שומן אלה יכולים להזיק משמעותית לתאים בגוף שלא מיועדים לאחסון שומן. ולכן חשוב להפחית בשומן הבטני.

הקשר שבין הורמונים לשומן בטני

כשאנחנו חושבים על עלייה במשקל והסיבות שיכולות להוביל לכך, אנחנו לא מתארים לעצמנו שגם להורמונים שלנו יכולה להיות השפעה על זה. ההורמונים הם השליחים של הגוף שלנו, שמעבירים מסרים מאזורים מסוימים לאזורים אחרים, כך שהאיברים בגוף יתפקדו כראוי. לפי ויליאם, כאשר הורמונים מסוימים לא עובדים כמו שצריך, זה בהחלט יכול לשבש את שריפת השומן בגוף ולפיכך לגרום להצטברות של שומן.

קורטיזול, שמכונה "הורמון הסטרס" הוא אחד ההורמונים המרכזיים בגוף שלנו. כשרמת הקורטיזול בגוף לא מאוזנת (בעיה נפוצה) – מצב זה בהחלט יכול להוביל לעלייה במשקל.

מחקרים בחנו לעומק את הקשר שבין קורטיזול למשקל ונמצא כי קיים קשר חזק בין רמות קורטיזול ועלייה במשקל, במיוחד בכל הנוגע לשומן בטני, הן בקרב גברים והן אצל נשים. במחקר אחד גילו החוקרים כי בקרב 41 נשים, אלו שרמת השומן הבטני שלהם הייתה גבוהה – הראו גם רמות גבוהות במיוחד של קורטיזול בתקופות לחוצות, גם שעה לאחר אירוע שעורר בהן סטרס.

אישה בסטרס (צילום:  vmaslova, shutterstock)
הסטרס יכול להיות הסיבה שאתם לא מצליחים לרדת במשקל | צילום: vmaslova, shutterstock
עוד ב-mako בריאות:
>> הטעות שאתם עושים עם המלפפון שלכם
>> האמת המטרידה שמאחורי חומץ התפוחים
>> גילינו משהו מטורף על בטטות שאתם חייבים לדעת

איזון הורמונים והפחתת שומן בטני

ויליאם ממליץ לנקוט בכמה שיטות כדי לאזן את רמת ההורמונים בגוף במטרה להפחית שומן בטני. הנה כמה מהן:

1. בדיקות מעבדה

הצעד הראשון שחובה לעשות כשזה נוגע לבעיה בריאותית – היא לבצע בדיקות מעבדה. "בקליניקה שלי אני מבצע בדיקות שתן ובדיקת רוק הורמונלית, שבוחנת את תפקוד הבלוטות בגוף ודפוסי רמות קורטיזול במהלך היום", מסביר ויליאם.

2. שימוש בצמחים אדפטוגניים

צמחי מרפא אדפטוגניים מסייעים במצבי לחץ וסטרס. "בין האהובים עליי לאיזון הקורטיזול נמנים שורש ליקוריץ, אשווגנדה (ויתניה משכרת), שיזנדרה וקורדיספס", מסביר ויליאם – שממליץ למצוא אותם בצורת אבקה ולהוסיף לתה, שייקים וקפה.

שורש ליקוריץ (צילום:  mirzamlk, shutterstock)
צילום: mirzamlk, shutterstock

3. להפחית בסטרס

גם אם תקפידו על תזונה נכונה ובריאה, תעשו בדיקות מעבדה ותשתו תה עם צמחים אדפטוגניים – דבר לא יעזור לכם אם לא תצליחו להפחית את הסטרס. ממחקר שפורסם בכתב העת Biological Psychiatry, נמצא כי עלייה חדה ברמת הקורטיזול לבדה יכולה להאט את חילוף החומרים ולהגביר חשקים – ולגרום לעלייה של עד 5 קילו בשנה. אל תשכחו שכשאתם בסטרס, הגוף שלכם מאחסן יותר שומן כמקור אנרגיה לשעת חירום, מה שבהחלט יכול להקשות על ירידה במשקל.