למשפחת הדגנים המלאים שייכים מגוון גרעינים: חיטה, כוסמין, שיפון, שיבולת שועל, טֶף, דוחן, כוסמת, תירס, קינואה. מתברר שהם מקור מצוין לסיבים תזונתיים. מחקרים רבים שבוצעו על מיליוני משתתפים לאורך שנים רבות מלמדים כי צריכה של דגנים מלאים חשובה וחיונית לבריאותנו. דגנים מלאים ידועים כמגבירים את תחושת השובע ומסייעים בשמירה על משקל תקין, מסייעים לפעולת העיכול, מפחיתים את הסיכון לחלות במחלות לב ובמחלות יתר לחץ דם, מסייעים באיזון רמות הסוכר בדם ובהפחתת הסיכון לסוכרת מסוג 2, מסייעים באיזון רמות השומנים ובהפחתת רמות הכולסטרול בדם. לסיבים תזונתיים ממקור החיטה מיוחסות תכונות של נוגדי דלקת ונוגדי פעילות סרטנית (בעיקר סרטן המעי הגס והחלחולת).

זה שנים אנו ממליצים על צריכה של סיבים תזונתיים ממקורות מגוונים: ירקות, פירות, קטניות וגם דגנים מלאים, כחלק מאורח חיים בריא. ולאורך כל השנים האלה הערך הקלורי של סיבים תזונתיים היה בישראל אפס. אז מה השתנה?

 >> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

רפורמת הסימון החדשה

כשנכנסתם לסופּר בשבועות האחרונים ודאי שמתם לב שבינואר 2020 נכנסה לתוקפה רפורמת סימון מוצרים חדשה שמוביל משרד הבריאות. מטרת הרפורמה היא להנחות את הצרכנים ולהקל עליהם לבחור מוצרים ארוזים שהם בעלי ערכים תזונתיים מוספים. השינויים שאפשר לראות על גבי אריזות המוצרים: סימונים אדומים בחזית האריזה למוצרים שמכילים כמויות גבוהות של נתרן, סוכר ושומן רווי, שינויים בטבלת הערכים התזונתיים, סימון מספר כפיות סוכר כחלק מטבלת הערכים התזונתית, שינויים בערך הקלורי של הסיבים התזונתיים.

איפה אנחנו פוגשים את הרפורמה החדשה באריזות המוצרים?

סימון בחזית האריזה – על פי ההנחיות החדשות של משרד הבריאות, מוצרים שיעברו את ערכי הסף יסומנו בסימון אדום: נתרן (מלח) - מקסימום 500 מ"ג ל-100 גרם, שומן רווי - מקסימום 5 גרם ל-100 גרם, וסוכרים - מקסימום 13.5 גרם ל-100 גרם (במוצרים מוצקים, שלב א' ברפורמה). בכל הקשור ללחמים, הגורם היחיד שהיה צריך לשפר הוא הנתרן. במהלך השנים האחרונות, במטרה להיטיב עם בריאות הציבור ובשיתוף עם משרד הבריאות בפרויקט "אפשריבריא", נעשו "הפחתות שקטות" של נתרן במאפיות. מה זה אומר? המאפיות הפחיתו את כמות הנתרן בהדרגה מהלחמים, שינו אט אט את המתכונים, והרגילו את ציבור הצרכנים לטעם פחות מלוח מבלי שיחושו הבדל בטעם המוצר.

ומה לגבי סוכר ושומן רווי? אין הכרח להוסיף סוכר ללחמים, וגם אם מוסיפים הוא מצוי בכמויות קטנות שאינן עוברות את הסף הנדרש. ומה בנוגע לשומן רווי? גם פה, כמות השמן המוספת ללחמים היא קטנה, ובחלק מהמאפיות אף משתמשים בשומן נוזלי המכיל שומן רווי בכמות קטנה. לכן על רוב הלחמים לא תמצאו גם מדבקה אדומה של שומן רווי.

שינויים בטבלת הערכים התזונתיים

סדר הופעת פרטי הסימון התזונתי בטבלה השתנה בהתאם לסדר הנהוג במדינות רבות בעולם, ויהיה כמפורט: תכולת הערך הקלורי של המזון, תכולת השומנים (מתוכם: חומצות שומן רוויות, חומצות שומן טראנס וכולסטרול), נתרן, תכולת הפחמימות, (מתוכן: סוכרים, רב-כוהליים ועמילנים), סיבים תזונתיים, תכולת החלבונים, הוויטמינים והמינרלים.

בהתאם לסימון החדש חישוב סך הפחמימות לא כולל את הסיבים התזונתיים, וכמו כן מפורטת בתווית כמות הסוכרים הפשוטים בגרמים ובכפיות. אם סך הסוכרים במוצר יהיה 2 גרם ומעלה ל-100 גרם, יסומנו כפיות הסוכר על גבי התווית, כאשר כפית סוכר לחישוב שוקלת 4 גרם. במרבית הלחמים ומוצרי המאפה כמות הסוכרים הפשוטים קטנה מאוד. יתרה מזאת, חשוב שתדעו כי תוך כדי תהליך התפיחה והאפייה חלק מהסוכרים המורכבים (העמילנים שבלחם) מתפרקים והופכים לסוכרים פשוטים. לפיכך עיקר השינוי בתחום הלחמים ומוצרי המאפה הוא בחישוב הקלורי של הסיבים התזונתיים.

שינויים בחישוב הערך הקלורי של הסיבים התזונתיים 

עד כה, על פי תקנות משרד הבריאות, הערך הקלורי של סיבים תזונתיים היה אפס גם לגבי סיבים מסיסים וגם לגבי סיבים שאינם מסיסים. על פי ההנחיה החדשה של משרד הבריאות החל מינואר 2020, כל סוגי הסיבים התזונתיים מקבלים ערך קלורי של 2 קלוריות ל-1 גרם. כך מתיישרת ישראל עם הרגולציה הנהוגה במדינות רבות בעולם.

עוד ב-mako בריאות:
>> מבחן הסוכר: אלו הפירות הכי משמינים
>> מדהים: זה מה שגווינת' פאלטרו אוכלת ביום
>> האם הבליטות הקטנות על הפנים מסוכנות לנו?

אז איך כל זה משפיע על הלחמים שאנחנו רואים במדפי הסופר?

נוספו להם מעט קלוריות. כאשר מחשבים קלוריות של מוצר מזון, נלקחות בחשבון קלוריות של פחמימות, חלבונים ושומנים, ומעתה גם של סיבים תזונתיים: כמות הקלוריות של פחמימות וחלבונים היא 4 קלוריות ל-1 גרם. כמות הקלוריות של שומן היא 9 קלוריות ל-1 גרם, ומעתה, כאמור, כמות הקלוריות של סיבים תזונתיים: 2 קלוריות ל-1 גרם.

ומה לגבי הלחמים הקלים?

על פי הגדרות התקינה ללחמים קלים – הערך הקלורי של לחם קל הינו כשליש פחות מערכו הקלורי של לחם רגיל. יחס זה נשמר גם בתקנות החדשות. לחמים קלים מאופיינים בכמות גדולה של סיבים תזונתיים מוספים. מעכשיו, למרות שלא השתנו המתכונים וגם לא הרכיבים, לאותם לחמים שהכרתם נוסף מספר מועט של קלוריות המגיעות מהסיבים התזונתיים. אכלו מאוזן ומגוון. 

* הדס יריב היא יועצת התזונה והמדע של איגוד יצרניות המזון הישראלי.