ביצים הן מאכל שרובנו אוכלים בתדירות די יום-יומית, במסעדה, בבתי קפה או סתם בעוד ערב בדירה. אבל כמה אתם באמת יודעים על מרכיב הפלא שאפשר לעשות איתו כל כך הרבה דברים, כמו למשל המתכונים האלה? אז רגע לפני שאתם משקשקים עוד חביתה לארוחת ערב או מבשלים ביצה קשה ליד המלאווח, או מקפיצים אומלט עשבי תיבול או... טוב הבנתם, הנה כמה עובדות שתוכלו לפטפט עליהן במהלך הארוחה. 

  1. התרנגולת עובדת קשה כדי להטיל ביצים

    גודל הביצה הוא כשלושה אחוזים ממשקל התרנגולת, ולכן רבע מהאנרגיה היומית שלה מתועל לטובת התפתחות ביצים. 
  2. החלמון

    חלמון הביצה מכיל בעיקר שומן וחלבונים ותפקידו לספק את צורכי הגוזל ב-21 ימי ההתפתחות שלו. אגב, ככל שהתרנגולת ניזונה מגרגירים עם פיגמנטים צהובים וכתומים, כך צבעו של החלמון יהיה צהוב יותר. כמו שאנחנו אוהבים אותו. זו הסיבה אגב שאין הוא באמת משקף את טריות הביצה, אלא רק את הרכב התזונה של התרנגולת.  

     

     

  3. החלבון

    עיקר תפקידו של החלבון הוא להגן על העובר ולספק לו הזנה. התפתחותו אורכת כ-25 שעות. 
  4. רוצים לדעת אם הביצה טרייה?

    יש כמה שיטות לגלות אם הביצה שלכם נכונה לאכילה או נידונה להשלכה.
    הראשונה היא שיטת הציפה: הכניסו את הביצה לכוס מים או קערת מים. אם הביצה צפה, היא אינה כשירה למאכל. אם היא שוקעת, קחו אותה בשתי ידיים. הסיבה טמונה בקליפה. זו אומנם קשה אך לא חסינה לאוויר. ככל שחולף הזמן, חודר יותר אוויר לפנים הביצה. אם היא צפה, משמע שאוויר חדר לביצה והגיע הזמן לומר יפה שלום.
    שיטה נוספת היא שבירת הביצה. ככל שהביצה יותר טרייה, כך החלבון שלה יותר צמיגי ודחוס ונצמד לחלמון. ככל שהביצה פחות טרייה החלבון יהיה יותר משוחרר וייזל לכם מיד על הצלחת כשתשברו את הביצה.
    אה, ויש כמובן מבחן הריח: כדי לדעת אם הביצה מקולקלת, תצטרכו להשתמש בחוש שאי אפשר לתעתע בו – חוש הריח. לביצה מקולקלת יהיה ריח נורא, כמו של גופרית.
  5. מקור המילה egg

    מקור המילה הוא בשפה הודו-אירופית, ומשמעותו "ציפור". המילה העברית "ביצים" מופיעה שש פעמים בתנ"ך. בארמית היא נכתבת בִּיעֲתָא.
  6. ביצה כמקור טוב לחלבון

    כמות החלבון בביצה שווה לחצי כוס קטניות מבושלות או לכשתי כפות קמח.

     

     

     

  7. איך צבע התרנגולת משפיע על הביצה?


    צבע הקליפה של הביצה מושפע מזן התרנגולת שמטילה אותה. רבים לא יודעים זאת: תרנגולת עם נוצות לבנות תטיל ביצה לבנה ותרנגולת עם נוצות חומות תטיל ביצה חומה. בארץ מעדיפים את הביצים עם הקליפה הלבנה. 
  8. אז איזו תרנגולת בעצם מטילה את הביצה?

    כיום, התרנגולות המטילות המשמשות בתעשייה הן הכלאה בין ארבעה זנים שונים של תרנגולות. 

     

     

  9. ממה מורכב חלבון הביצה

    חלבון הביצה מורכב משמונה חלבונים שונים. כאחוז מאוכלוסיית הילדים אלרגי לחלק מחלבונים אלו, אך ברוב המקרים האלרגיה חולפת ככל שהילדים מתבגרים. 
  10. האם טבעונים יכולים לאכול ביצה?

    כן, והיא נראית כמו ביצה רגילה, רק שהיא קצת אחרת. הסטארט-אפ הישראלי yo! egg פיתח ב-2022 את הביצה הראשונה הטבעונית מ-100% חומרים טבעיים, שמכילה אפס אחוז כולסטרול ומבוססת על חומרים מן הצומח כמו חלבון חומוס, חלבון סויה וגזר. הביצה מורכבת מחלבון לבן וחלמון נוזלי ומכילה ערכים תזונתיים דומים לביצה מן החי מלבד הכולסטרול והשומן הרווי.

     

     

  11. מה בא קודם? 

    אם תשאלו אנשי דת הם ככל הנראה יגידו שהתרנגולת מכיוון שהם מאמינים שאלוהים ברא קודם את בעלי החיים. אם תשאלו מדענים, הם ככל הנראה יגידו שהביצה קדמה לתרנגולת, כי לתפיסתם העוף הוא רק כלי של הטבע כדי ליצור עוד ביצים. וישנו גם הנתון הזה: ביצי מי השפיר הופיעו לפני כ-340 מיליון שנים לערך. התרנגולות הראשונות התפתחו לפני כ-58 אלף שנים לכל המוקדם. כך שבמבחן הזמן, ניתן להמר על הביצה שהגיעה קודם. עם זאת, התשובה היא כמובן לא חד-משמעית. 
  12. הדרך הכי נוחה לקלף ביצה

    יש כמובן לא מעט דרכים, ממש כמו הדרכים שניתן לבשל ולטגן ביצה. ובכל זאת, הנה כמה דוגמאות:
    1. מתברר שלא צריך להיאבק יותר בקליפה המעצבנת של הביצה הקשה - ניעור קצר בתוך כוס עם מים (בתוך הכיור בבקשה) ישחרר את הקליפה בחתיכה אחת ושלום על ישראל.
    2. השתמשו בשיטת הכף כפי שניתן לראות בסרטון הבא.
    3. פשוט רסקו את הביצה על גבי השיש, מעכו וגלגלו אותה, והקליפה תצא בשניות. כמובן מומלץ לעשות זאת מאוד בעדינות, כדי שלא למעוך את הביצה עצמה.