לפני מספר ימים התקשר אליי מישהו שביקש להזמין תור לקליניקה. כששאלתי מאילו בעיות הוא סובל, הוא הסביר שלאחרונה אובחן כחולה סוכרת, וכדי לאזן את רמות הסוכר, הוא פנה לנטורופתית, שהמליצה לו על דיאטה קטוגנית. למי שלא מכיר – מדובר בדיאטה די קיצונית, דלה מאוד בפחמימות ועשירה מאוד בשומן, במסגרתה אוכלים כ-60%-70% שומן, כ-30% חלבון ומעט מאוד מזונות המבוססים על פחמימה.  לצערי, הדיאטה אינה מתאימה לחולי סוכרת, משום שגופם זקוק לכמות מסוימת של פחמימות לצורך ייצור אנרגיה זמינה. במצב של מחסור בפחמימות, הגוף, מחוסר ברירה, מפרק את רקמת השריר, ומחומצות האמינו מהן היא בנויה, הוא מייצר בכבד גלוקוזה, וכתוצאה מכך גם האיזון של הסוכר מופר, וגם השרירים מתדלדלים. אומנם התהליך הזה פחות משמעותי אצל אנשים בריאים, אבל הוא בהחלט משמעותי עבור חולי סוכרת, שאיזון הסוכר שלהם לוקה בחסר.

מה שמפתיע אותי, הוא שגם דיאטנים מקצועיים, אפילו בכירים, לא תמיד מהססים להמליץ על דיאטה קטוגנית עבור כלל האוכלוסייה ועבור חולי סוכרת בפרט. אולם, ייתכן שהיא מתאימה לאנשים בריאים לתקופה קצרה לשם ירידה במשקל, אבל אני לא הייתי ממליצה על דיאטה כזאת, וודאי שלא לחולי סוכרת.

אגב, אפשר לבחור את סוג השומן. הבחירה החכמה היא שומנים בריאים כמו שמן זית, אבוקדו או טחינה, אבל הבעיה היא שקשה יותר לבנות באמצעותם דיאטה קטוגנית אמיתית, משום שצריך לצרוך מהם כמות גדולה כדי להגיע לאחוזי שומן כה גבוהים. רוב האנשים בוחרים בשומן לא בריא, כלומר שומן מן החי, כמו נתחים שמנים של בקר – אנטרקוט, צלעות, אסדו כבש, כבד וכדומה. לכן, לא פלא שרמות הכולסטרול שלהם עולות.

צלחת ים תיכונית  (צילום: edgar castrejon on unsplash)
מחפשים דיאטה טובה? נסו את התזונה הים תיכונית המומלצת ע"י ארגוני הבריאות בעולם | צילום: edgar castrejon on unsplash

 דיאטה קטוגנית ובריאות הלב

אוכלוסייה נוספת שוודאי לא הייתי ממליצה לה להתנסות בדיאטה הם חולי לב. ממש לאחרונה ב-5 במרץ, התקיימה הרצאה בכנס עולמי של קרדיולוגיה בקולג' האמריקאי לקרדיולוגיה, במסגרתה דיברה ד"ר לוליה לטן מאוניברסיטת British Colombia שבוונקובר אודות מחקר שביצעה בנושא השפעת הדיאטה הקטוגנית על בריאות הלב. במחקר השתתפו אנשים מ-UK Biobank, שמילאו שאלוני אכילה. 305 מהם התאימו לדיאטה קטוגנית, ו-1220 אכלו דיאטה רגילה ושמשו כביקורת. נלקחו מהמשתתפים בדיקות דם, עם התייחסות מיוחדת למרכיבי הכולסטרול. כבר בתחילת המחקר ראו החוקרים שבקבוצה הקטוגנית היו יותר חולי סוכרת מאשר בקבוצת הביקורת (4.9% לעומת 1.9%). במשך כ-11 שנות מעקב, 9.8% מהקבוצה הקטוגנית, לעומת 4.3% מקבוצת הביקורת, חוו אירועים לבביים שונים, כמו התקף לב, מחלת לב כלילית, אירוע מוחי ועוד. כלומר, לפי תוצאות המחקר, בקבוצה הקטוגנית היו פי שניים יותר אירועים לבביים, וגם רמות הכולסטרול עלו במידה משמעותית בקבוצה זו.

מובן שדרושים מחקרים נוספים כדי לאשש את התוצאות. ברור גם שבמחקר היו כמה נקודות בעייתיות. עם זאת, בעיני ראוי להתייחס אליו כנקודת אזהרה מפני דיאטות קיצוניות בכלל וקטוגנית בפרט.

כמו כן, חשוב לי לציין שכבר טיפלתי במספר אנשים שהגיעו אליי אחרי שביצעו דיאטה קטוגנית, וסבלו מעלייה בכולסטרול לאחר שאימצו אותה. באופן כללי, לא הייתי ממליצה על הדיאטה הזאת, ואם מחפשים תפריט תזונה מזין או כזה שמסייע לירידה במשקל, הייתי ממליצה דיאטה ים תיכונית, או על דיאטת הלחם, שמאפשרת ירידה במשקל תוך שמירה על הבריאות הכללית ועל רקמת השריר בפרט.

אולגה רז, PhD, היא פרופסור למדעי התזונה אוניברסיטת אריאל, דיאטנית קלינית