הדברים הכי טעימים בעולם הם בדרך כלל הדברים שהכי מזיקים לנו, כי רובם מכילים סוכרים, שומנים, חומרים מלאכותיים, אלכוהול או שאר רכיבים שגוף בריא לא אוהב. אבל זה לא בהכרח נכון – יש לא מעט מאכלים כיפיים וטעימים שכל אחד יכול להרשות לעצמו לאכול, במידה. הנה כמה אופציות לגילטי-פלז'ר בלי להרגיש כל כך גילטי.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?  

יין אדום

נכון, יש את כל העניין הזה של הסוכר (בכל זאת, הוא עשוי מענבים) והאלכוהול (בכל זאת, אפשר להשתכר ממנו), אבל עדיין – יין אדום מפוצץ באנטיאוקסידינים, כלומר חומרים נוגדי חמצון שמסוגלים לשמור על בריאות הלב ולהפחית סיכונים למחלות לב שונות. כמו כן, ביין אדום (ובענבים) יש רכיב בשם רסברטרול שהוכח ביכולותיו למנוע נזקים לכלי הדם, להפחית כולסטרול ולמנוע קרישי דם. מה שכיף הוא שלא חייבים לגמוע אותו בכמויות כדי ליהנות מהיתרונות: למעשה, מחקר שנערך בעשור הקודם בקופנהגן בחן צריכת אלכוהול בקרב 6,000 גברים ו-7,000 נשים לאורך 12 שנה, וגילה כי אנשים שהיו בסיכון גבוה למחלות של הלב וכלי הדם הרוויחו מאוד משתייה ממותנת ביותר של יין אדום, לעומת אלו שהיו בסיכון נמוך.

רואה טלוויזיה שותה יין (צילום: shutterstock)
לחיים | צילום: shutterstock
 

חמאת בוטנים

באמריקה אמנם יותר נפוץ לשלוח את הילדים לבית הספר עם סנדוויצ'ים של חמאת בוטנים וריבה, אבל גם לארץ היא הצליחה להסתנן בכבוד בשנים האחרונות בתור חטיף, ממתק ורכיב בישול פופולרי. זו בכל זאת, כפי שמרמז שמה, חמאה, אבל בניגוד לחמאה רגילה שמכילה 80 אחוזי שומן ולא הרבה מעבר, שתי כפיות של חמאת בוטנים בלבד מכילות בין 7 ל-8 גרם של חלבון ו-2 גרם של סיבים תזונתיים, שיכולים גם לסייע לגוף וגם לשמור על תחושת שובע. נוסף לכך מכילה חמאת בוטנים גם לא מעט ויטמינים ושומן בריא ולא רווי. הטריק כאן הוא לשים לב לסוג שאתם קונים: חמאות בוטנים זולות פופולריות רבות מכילות המון נתרן וסוכר, כך שעדיף אולי להשקיע קצת יותר ולקנות מותגים אורגניים העשויים מרכיבים טבעיים בלבד.

שוקולד מריר

אם נראה לכם שמדובר באויב של כל דיאטה כי יש בו סוכרים ושומנים, תחשבו שוב: מחקרים מוכיחים שוב ושוב שלשוקולד מריר שמכיל לפחות 72 אחוזי קקאו יש מגוון יתרונות בריאותיים שלא קשורים לקלוריות, העיקריים שבהם הם הפחתה של דלקות ושל לחץ הדם. מקור הכוח של השוקולד הם הפוליפנולים, ובייחוד פלבונולים, תרכובות ביואקטיביות מן הצומח שנחשבות כבריאות במיוחד ומסוגלות גם לתפקד כנוגדי חימצון. מחקר שפורסם ב- Chemistry Central Journalמצא כי בשוקולד מריר יש ריכוז גבוה במיוחד של פוליפנולים, בכמות שמתעלה מעל כל פרי אחר בטבע כמו אוכמניות או אסאי. נוסף לכך, שוקולד מריר מסוגל להעלות את רמת הסרוטונין במוח ועל ידי כך לשפר את מצב הרוח, ויש כאלה שטוענים שהוא אפילו מעורר תשוקה. עם זאת, כאמור, יש בו הרבה סוכר (11 גרם בארבע קוביות קטנות), מה שאומר שבהחלט מותר, אבל בקטנה.

שוקולד (צילום: Shutterstock)
כמה שיותר אחוזי קקאו | צילום: Shutterstock

רוטב סלסה

למרות המילה "רוטב" שמגיעה לפניה מייחסת לה משמעויות שמנות ולא בריאות, כשסלסה אמיתית עשויה בצורה נכונה, היא מורכבת רק מפירות, ירקות וכמה תבלינים – מה כבר יכול להיות רע בזה? העגבניות והבצל שבבסיסה מכילים המון ויטמין C, וכך גם הפלפלים והשום. הפלפלים, למעשה, מכילים רכיב בשם קפסאיצין שנמצא כתרכובת המסייעת לעיכול ולהפחתת כאבי בטן. אפשר אפילו להוסיף לסלסה טוויסט מתוק (מנגו) או חריף (חלפיניו). הבעיה - רוב רטבי הסלסה המוכנים שקונים בחנויות מכילים כמויות רבות מדי של סוכר, מלח ושומן, ולכן עדיף לשים לב לרשימת הרכיבים לפני הקנייה או, וזה באמת הכי טוב, פשוט להכין אותה לבד בבית. 

משקה צונן ומרענן

אומרים שאנחנו צריכים לשתות כ-3 ליטרים של מים ביום, שזה אומר כ-9-10 כוסות מים ביום. הנה דרך מושלמת לעשות את זה בצורה שהיא גם בריאה וגם מפנקת: מים מינרליים אשר מכילים רכיבי פרי אמיתיים וללא חומרים משמרים, עם טעם נהדר וללא רגשות אשמה. הבונוס – טעמים מפנקים של אננס, אבטיח ומנגו.

נביעות פרי פלוס (צילום: ליאור נורדמן)
לפנק את הפה | צילום: ליאור נורדמן

שקדים ואגוזים

שקדים ואגוזים נחשבים למעדן מן הטבע שאמנם מכילים כמויות גדולות של שומן טבעי, אבל גם לא מעט חלבונים בריאים, ויטמינים, מינרלים, חומצות שומן אמינו 3 וחומרים נוגדי חמצון. מעבר לזה - מחקר ענק באוניברסיטת מאסטריכט שבהולנד מצא כי אנשים שאוכלים כ-10 גרם של אגוזים מדי יום מפחיתים את הסיכון שלהם למות מהתקף לב, סוכרת, כשל נשימתי ואפילו סרטן ב-23 אחוזים שלמים, בהשוואה לאלה שאוכלים פחות מכך. עם זאת, המחקר מצא שאכילה של 15 גרם לא מועילה יותר מ-10 גרם, מה שאומר שאין טעם להשתגע איתם ומספיק להסתפק במועט.

אגוזים (צילום: By Dafna A.meron, shutterstock)
10 גרם מדי יום | צילום: By Dafna A.meron, shutterstock

פופקורן

כשם שאין עשן בלי אש, כולם יודעים שאין סרט קולנוע בלי פופקורן. למרבה הצער, הפופקורן שמוכרים לנו בבתי הקולנוע הוא הגרסה הכי לא בריאה שלו, הודות לכמויות של שומן ומלח שיכולות למלא מזווה שלם. פופקורן כידוע עשוי מתירס, שהוא נחשב כדגן מלא ומקור מעולה לסיבים תזונתיים, אשר מסייעים בהפחתת הכולסטרול ולחץ הדם. הפתרון – אפשר להקפיץ אותו בקלות בבית לבד באמצעות סיר וקצת שמן זית או חמאה. לכל הפחות קנו את הגרסה המוכנה ודלת השומן שלו בסופרים.