ויטמין B12 התגלה רק במחצית הראשונה של המאה ה-20, אחרון בין כל הוויטמינים. ארבעה רופאים ומדענים קיבלו פרסי נובל על הגילויים הקשורים אליו. עד גילויו, אלפי אנשים מתו מוות קשה ממחסור בו, בלי לדעת את הסיבה. מדובר בוויטמין הנחוץ בכל תא בגוף המשפיע על מערכות שונות, כולל מערכת העצבים ומערכת יצירת הדם. מעבר לכך, הוא גם מגן על ה-DNA.

אילו מזונות מכילים ויטמין B12?

ויטמין חיוני זה נמצא רק במזון מן החי: בבשר, בעופות, בביצים, בחלב ומוצריו. חיידקים במעיים שלנו מייצרים כמות מסוימת של ויטמין B12, אך בלי צריכה מהמזון או מתוספי תזונה, היא מספיקה אולי לשנתיים-שלוש מהרגע שמפסיקים אותה. לכן, אנשים שאינם צורכים מזונות המכילים B12 בכמות מספקת או בכלל, עלולים לסבול ממחסור בו.

מה עוד יכול לגרום למחסור ב-B12?

ישנם אנשים רבים מאוד, שאף שהם אוכלים מוצרים מן החי כל יום, עדיין נמצאים במחסור ב-B12. איך זה יכול להיות אתם שואלים? ובכן, ההסבר לכך הוא ספיגה לא תקינה של הוויטמין בגוף. חשוב לציין שספיגת ויטמין זה בגוף היא תהליך לא פשוט, אפילו די מסובך. בדרכו למערכת העיכול, הוא צריך להיכנס לקשר עם נשאים רבים, שבעצם בכל אחד מהם עלולה להיות בעיה, בדרך כלל בגלל גנים מסוימים. במקרה כזה, לא משנה כמה בשר אוכלים – עדיין צפוי מחסור. אגב, כל בעיה במערכת העיכול, החל מירידה בחומציות הקיבה וכלה בניתוחים בריאטריים, עלולה לגרום למחסור בוויטמין B12.

כאבי בטן (צילום: goffkein.pro, shutterstock)
כל בעיה במערכת העיכול עלולה להוביל לפגיעה בספיגת הוויטמין | צילום: goffkein.pro, shutterstock

מעבר לכך, אוכלוסיות רבות עלולות לסבול ממחסור בוויטמין B12: טבעונים וצמחונים, תינוקות שנולדו לאימהות הסובלות ממחסור בוויטמין B12, אנשים הסובלים מחומציות לא מספקת בקיבה, הנוטלים תרופות המשפיעות על החומציות, אלה שעברו ניתוחים בריאטריים, כריתת קיבה או החלק הסופי של המעי הדק (ששם מתרחשת הספיגה של הוויטמין), חולי צליאק ומחלת קרוהן ונוטלי תרופה לסוכרת מסוג מסוים. לא רבים מודעים לכך, אבל גורם משמעותי לירידה ופגיעה בספיגת B12 הוא הגיל. עם השנים, יכולת הספיגה והייצור של B12 פוחתת משמעותית. זה אומר שאכילה מספקת של המזונות המכילים ויטמין B12 אינה ערובה לספיגה מספקת שלו. 

 אילו סימנים עשויים להעיד על מחסור ב-B12?

עייפות, חולשה, נשירת שיער, אנמיה, ירידה בתיאבון ובמשקל, נימול והרגשה של "שרפה" בגפיים, ירידה בזיכרון ובריכוז, כאבי בטן, כאבי ראש, דיכאון, בלבול ושינוים במצב הרוח.

נשירת שיער (צילום: By Dafna A.meron, shutterstock)
נשירת שיער היא אחד הסימנים שיכולים לרמז על מחסור ב-B12 | צילום: By Dafna A.meron, shutterstock

 מה עושים אם מאתרים מחסור?

החדשות הטובות הן שגם אם קיימת בעיית ספיגה מהמזון, B12 נספג מצוין באמצעות תוספי תזונה - בכדורים, בספריי או בכל צורה אחרת.  לכן, אחרי שעושים בדיקות של הוויטמין בדם ומגלים שהוא חסר – יש לקחת תוסף. ברוב המקרים מסתפקים בכדורים, במינון הנקבע על ידי תזונאי או רופא, בהתאם למצב החסר, פעם ביום או 4-3 פעמים בשבוע, ובמקרים רבים מספיק אפילו כדור אחת בשבוע כדי לשמור על רמת תקינה. כאמור, המחסור ב-B12 בגיל המבוגר ניכר מאוד, ולכן אנשים מבוגרים חייבים לבדוק את רמת ה-B12 בדמם מדי פעם, ובמקרה של מחסור - לקחת תוספים - אין דרך אחרת. עם זאת, חשוב לציין כי יש מקרים שבהם כדורים אינם מספיקים, ואז אין מנוס מזריקות של B12.  הזריקה די כואבת, אבל אין ברירה.

אגב, לצערי הערך שמעיד על רמה נמוכה שלו הוא קצת שרירותי ומשתנה בין קופות החולים. לפי הספרות, הגבול התחתון של רמת ה-B12 הוא 300 פק"ג/מ"ל, וכל מה שמתחתיו נחשב כמחסור. בהתאם לרמת B12 בבדיקה, תזונאי מוסמך יוכל להמליץ על מינונים שמתאימים לכל אחד באופן אישי. חשוב לזכור שגם אם רק פעם אחת B12 אותר נמוך ועלה הודות לתוסף, עם הפסקת הנטילה - הערך שוב יירד. הרי לרוב שום דבר לא משתנה, לא האוכל, לא הגיל, לא התרופות ולא בעיות הספיגה.