לאכול מתי שרוצים, מה שרוצים ובלי לספור קלוריות - מי לא חולם על דיאטה כזאת. בשנים האחרונות נולדו בארץ ובחו"ל שיטות שונות שמבטיחות לרדת במשקל בדרך לא סטנדרטית. הן מעודדות לא להישקל, לא לאכול מסודר ולשתות הרבה מים. שיטת ההרזיה "אבא חטוב" שנולדה ברשתות החברתיות, מאמצת את הגישה הזאת, ובשנים האחרונות הפכה לטרנד בארץ ובחו"ל. היא החלה כשאבות התלהבו מהעניין ואימצו אותו בחום, ואט אט התפשטה גם לכיוון אימהות ששמחו להתנסות בשיטה.

צביקה עינב, בעלים ומייסד השיטה המכונה גם "השיטה הלפטינית", מסביר שמה שמייחד אותה הוא שהיא פותרת את שורש הבעיה, שהיא לדבריו – חוסר איזון של הורמונים הקשורים לרעב ושובע. "למעשה הבנו שמחסור בהורמון המכונה לפטין, גורם לבעיה במוח שפוגעת באיתות שמסמן לאדם שהוא שבע. השיטה מלמדת לווסת את ההורמון הזה על ידי שורה של פעולות פשוטות. כך בעצם הגוף יודע לזהות מתי הוא שבע – ולעצור". לדבריו, שיטות אלה כוללות למשל שתייה של שתי כוסות מים לפני הארוחה, אכילת חצי צלחת של ירקות לפני שאוכלים ועוד. כמו כן, הוא מציין שבניגוד לשיטות אחרות שבנויות על תפריטים, שיטה זו אינה מתבססת על תפריט מסוים. "הרעיון הוא בעצם להגביל אכילה של מאכלים ממכרים, ולאפשר שליטה על רמת החשקים ועל כמות האוכל שמכניסים לגוף. אחרי שלומדים להפחית באכילת המאכלים הללו, הורמוני הרעב והשובע פועלים נכון". אגב, הוא מציין - אפילו אין צורך בספורט או באימוני כושר קבועים.

"הבנתי שיש לי הזדמנות לשנות את התזונה במקום לעבור ניתוח"

החיים של ורד דוד, 37, אמא לשניים מעתלית השתנו מקצה לקצה. כבר שנה וחצי היא עמוק בתוך השיטה, ובסה"כ הצליחה להשיל באמצעותה 33 קילוגרמים ממשקלה. "בגיל 20 עברתי תאונת דרכים קשה ומאז אני סובלת מבעיות רפואיות קשות, כמו בעיות עצביות ועוד. שקלתי 105 ק"ג. הרגשתי שאני לא שולטת בשום דבר בחיים שלי, והחלטתי לקחת את עצמי בידיים לפחות בתחום שבו אני כן יכולה לשלוט. התלבטתי בין ניתוח, לבין זריקות הרזייה או אימון אישי. המצב הרפואי שלי היה מושפע מהמשקל - ולהיפך. בשלב מסוים, הבנתי שיש לי הזדמנות לשנות את התזונה במקום לעבור ניתוח". לדבריה, השינוי התזונתי שעברה באמצעות השיטה, עזר לשפר את מצבה הרפואי. "בדיקות הדם, הכולסטרול, הסוכר, האיזון ההורמונלי, אפילו הכאבים מהתאונה נעלמו - משהו בתהליך הזה ריפא אותי, הקלילות במשקל הובילה לקלילות שהכנסתי לחיי ממש כדרך חיים. הפכתי להיות אופטימית ושמחה ובעלת תחושת ערך ומסוגלות".

ורד דוד (צילום: פרטי)
"משהו בתהליך הזה ריפא אותי". ורד דוד | צילום: פרטי

גם שני טייטלבום, 55, מיילדת, אמא לארבעה ילדים ו-3 נכדים התנסתה בשיטה. היא מספרת ששינוי אורח החיים הגיע בדיוק בזמן. "נתקלתי ברשת בסרטון של מייסד השיטה והשארתי פרטים. בהתחלה אמרו לי שאני לא מתאימה לתוכנית בגלל המאכלים שלא אהיה מוכנה לוותר עליהם, אבל התעקשתי. הצלחתי וירדתי 20 ק"ג לפני שנה וחצי שנשמרים עד היום". 

שחר בן מנשה, 44, נשוי ואבא לילדה מירושלים, נחשף לשיטה ב-2022 כשבתו נולדה. "זו הייתה תחילת הקורונה, והייתה לי מסעדה שנאלצתי לסגור. במהלך הזמן הזה עליתי 7 ק"ג, וסה"כ הגעתי ל-92 ק"ג כשהגובה שלי הוא 1.68. כשהבת שלי נולדה, אמרתי לעצמי שאני לא רוצה להיות אבא שלא יכול לשחק עם הבת שלו, ואז נחשפתי לאבא חטוב ברשתות החברתיות". שחר מספר שהתהליך שעבר היה הדרגתי. "זה ארך 13 שבועות. אין ספירת קלוריות, יש מאכלים שמותר לאכול מתי ואיך שרוצים, עם דגש גדול על שתיית מים. כל מה שידעתי לפני, כבר לא היה רלוונטי בזמן שיישמתי את השיטה הזו".


"לא הולכים למישהו שממציא טרנד כדי לטפל במחלה"

מי שפחות מתלהבת מהשיטה היא פרופ' אולגה רז, מומחית למדעי התזונה באוניברסיטת אריאל, דיאטנית קלינית וחוקרת. לדבריה, השמנה היא מחלה. וכמו שאנשים חולים לא הולכים למישהו שממציא שיטה או טרנד כדי לטפל במחלה שלהם, אין היגיון לפעול כך במקרה הזה. "שיטה שכרוכה בלאכול מה שרוצים, מתי שרוצים, רק עם הגבלות מסוימות לגבי מאכלים - אינה עובדת. בתקופתנו, כשיש אוכל עשיר, מגוון, טעים וזמין, אי אפשר להסתמך על מנגנון הרעב והשובע, וצריך לאכול בכל 4-3 שעות, גם אם לא רעבים. זה מנגנון פיזיולוגי, לא פסיכולוגי, שעובד אצל תינוקות, ועם הזמן אנחנו מקלקלים אותו. לכן, לדעתי, שיטות הרזיה שעובדות לפי מנגנוני שובע ורעב לא יחזיקו לאורך זמן. לעומת זאת, אכילה מסודרת בזמנים מסודרים תגרום לכך שנהיה שבעים, וגם מבחינה הורמונלית לא נגיע למצבי רעב ונתנפל על אוכל".

פרופ' רז מסבירה שרק לחלק קטן מהאנשים מתאימה שיטה שמאפשרת לאכול מתי שרוצים. "מדברים על כך שב-2035, כ-51% מאוכלוסיית העולם תסבול מעודף משקל ומהשמנה. טרנדים לא יעבדו כאן. ההשמנה והטיפול בה צריכים להתחיל ברמת הנחיות תזונתיות ארוכות טווח לכלל האוכלוסייה, ומי שזה לא עובד עבורו, כדאי שיפנה למומחה שיבנה לו תוכנית תזונתית מותאמת אישית".