מי מאתנו לא ניסה דיאטה בחייו? רובנו מכירים את עולם הדיאטות היטב. אנחנו שומעים עליהן מגיל צעיר (מדי לעתים), דרך ההורים שלנו, השכנה, החברה או החבר מבית הספר שניסו דיאטה חדשה ש"הוכחה מחקרית" וכמובן, איך לא, מאתרי החדשות והרכילות. 

אין מה לעשות, כשזה מגיע לנושא שרגיש כל כך לרובנו, אנחנו מוכנים להאמין לכל דבר ולרכוש את מה שיידרש ולו כדי להגיע אל גוף החלומות ואם ניתן אז גם כמה שיותר מהר: כי הקיץ קרב, והאח מתחתן ושלל סיבות אחרות, מקוריות יותר או פחות. 

הבעיה היא שמוכרים לנו כל כך הרבה עובדות לא נכונות, או במקרה הטוב: נכונות חלקית ולנו נותר להחליט האם לקחת את הריזיקה ולהאמין להן או לא. פנינו לנטלי נטלי זרגריאן – דיאטנית קלינית BS.c, מייסדת "אכילה אינטילגנטית", שניפצה לנו 5 מיתוסים שמדוברים כמעט בכל "טרנד בריאות" חדש והגיע הזמן שנפסיק להאמין בהם לאלתר.

View this post on Instagram

A post shared by natalie zar- דיאטנית קלינית (@its.natalie.zar)

אסור לאכול אחרי 19:00 בערב

המיתוס נחלק לשניים: מבחינה תיאורטית אם אנחנו אוכלים תפריט מאוזן, אין כל כך חשיבות לזמן האכילה או אם לדייק: לזמן הפסקת האכילה בלילה. אם כי תמיד כדאי להימנע מאכילה בסמוך לזמן שינה על מנת לא לגרוע מאיכות השינה. מבחינה מעשית, אכילה בשעות המאוחרות של הלילה גוררת נשנשת ופורקן של סוף יום – דבר שיכול לגרום לעליה במשקל. 
בשורה התחתונה: אם תאכלו ארוחה ערב מסודרת ומאוזנת, זה לא משנה אם תאכלו אותה ב- 19:00 או ב- 21:00.

ירידה במשקל חייבת להגיע עם ספורט

פעילות גופנית חשובה לנו בכל כך הרבה היבטים שונים: פעילות לב, לחץ דם, אורטופדיה, מתח, הזרמת חמצן לתאים וגם ירידה במשקל. באורח החיים היושבני של ימינו, פעילות גופנית או יותר נכון תזוזה מכל סוג, חשובה לנו מאוד מהרבה סיבות, אבל היא אינה הכרחית לירידה במשקל. פעילות גופנית תאיץ ירידה במשקל, תחטב ותכניס אותנו למיינדסט אחר, אולם בכל הנוגע לירידה במשקל: תוכלו להצליח גם בלעדיה.

כדי לרדת במשקל צריך לאכול מעט

פעמים רבות מגיעות אלי נשים לקליניקה עם תפריט דל שכולל 1,000 קלוריות בלבד ולא מבינות מאיפה הן עוד יכולות לצמצמם את התפריט שלהן על מנת לרדת במשקל שתקוע כבר תקופה, כאשר בפועל ההיפך הוא הנכון. כדי לרדת במשקל, אני מעלה להן את כמות המזון היומית.

חשוב להבין: כשאנחנו לא מכניסים מספיק מזון, הגוף שלנו נכנס לסטרס ולא משחרר את מאגרי השומן. בכך קצב המטבוליזם של הגוף יורד. במילים אחרות: אם פעם למשל היינו שורפים 400 קלוריות בהליכה, במצב הנתון, הגוף שלנו ישרוף רק 200 קלוריות. כדי לשחרר את גופנו מהסטרס שהוא מצוי בו, עלינו "להראות לו" שיש אוכל, ושהוא יכול לעלות את המטבוליזם חזרה ולשחרר את מאגרי השומן. כמובן שגם צריך לדעת כיצד לעלות את כמות המזון היומית שלנו ובמה לבחור כדי להתחטב ולרדת במשקל.

כדי לרדת במשקל צריך להחליף ארוחת בוקר בשייק

ארוחת הבוקר שלנו צריכה לכלול חלבון איכותי (מוצרי חלב, בשר, ביצים, דגים, סויה/טופו). 
"שייק בריאות" ירוק, טעים ומזין ככל שיהיה, שכולל ירקות ירוקים ומים הוא נפלא אך אינו עונה על דרישות הסף של ארוחת בוקר. כמו כן, אני ממליצה ללעוס את ארוחת הבוקר ולא לשתות אותה.
הסיבה היא שכשאנחנו שותים את המזון שלנו, אנחנו מפספסים את מכניקת הלעיסה, את טחינת המזון הטבעית שלנו, ייתכן שאנחנו גם מפספסים סיבים ואולי אפילו את השובע המלא שלנו.
 

כדי לרדת במשקל צריך להוריד סוכרים מהתפריט

המיתוס הזה ליווה אותי ורבים כמוני במשך שנים. אנשים רבים חיים בהימנעות ממתוקים, מאפים ושוקולדים. אנשים חושבים שאם נצרוך מזון יותר טבעי, נטול סוכר ולא פחמימתי, נרד במשקל. אז גם פה המיתוס חצוי במחלוקת.

זה נכון שכשמורידים סוכרים באופן דרסטי מהתפריט, תבחינו בירידה משמעותית בהתחלה. אולם ירידה זו אינה בהכרח מגיעה רק ממאגרי השומן, אלא ממאגרי הנוזלים (על כל גרם פחמימה בגוף, יש לנו 4 גרם מים!). מה הבעיה? שמאוד קשה להמנע לגמרי מסוכרים בעידן השפע שבו אנחנו חיים.
יותר מכך, לא צריך.
אפשר לרדת במשקל גם עם 3 שוקולדים (מ-3 שורות של שוקולד ועד חטיפי שוקולד למיניהם) בתפריט היומי - כל עוד הדבר נעשה בהתאמת תפריט אישי עם איש מקצוע.

אז בפעם הבאה שמישהו זורק לאוויר את אחד המיתוסים האלה, תאמרו לו שחבל על המאמץ, שהוא יכול לאכול אחרי 19:00 בערב, גם שלושה שוקולדים ביום, לאכול אוכל אמיתית ולא לשתות שייק ירוק ואפילו לרדת במשקל בלי ספורט (אם כי עדיף איתו, כו?)

*נטלי זרגריאן היא דיאטנית קלינית BS.c, מומחית לירידה במשקל, מנחת סדנאות ירידה ומרצה