הטופו הוא מזון על המבוסס על פולי סויה. הוא פופולרי במקומות רבים בעולם בייחוד בתזונה האסייתית, שם כבר מאות שנים הוא משמש מרכיב עיקרי במגוון מנות. למעשה, טופו היווה חלק בלתי נפרד מהדיאטות האסייתיות במשך זמן כה רב, עד שקשה לדמיין את המטבחים האלה בלעדיו. רק מאוחר יותר, עשה את דרכו מעבר לאוקיינוס לעולם המערבי. את האזכורים הראשונים של הטופו בתקשורת המערבית ניתן לייחס לשנות ה-60, כאשר תנועת ההיפים אימצה את הצמחונות והחלה לחפש מקורות חלבון חלופיים לחלבון מהחי - משם הדרך לתהילה המערבית הייתה סלולה. כיום ניתן למצוא את הטופו בכל חנות טבע או סופרמרקט.

מקור לחלבון, מונע סוכרת וסרטן: לטופו יתרונות נפלאים שרלוונטיים לא רק לצמחונים וטבעונים. הנה הבולטים שבהם.

מקור לחלבון מלא

הטופו מכיל את כל תשע חומצות האמינו החיוניות שהגוף צריך לתפקוד תקין וחייב לקבלן מהמזון. מנה של 100 גרם טופו מכילה כ-8 גרם חלבון. סיבה מצוינת להעדיף חלבון צמחי על חלבון מהחי היא היעדר רעלים. בניגוד לחלבון מן החי, שעלול להכיל חומרים מזיקים כמו כולסטרול, שומן רווי והורמונים, חלבון מן הצומח נקי מכל אלו. מקורות חלבון מהצומח, כמו הטופו, גם נוטים פחות להיות מזוהמים בכימיקלים מזיקים ומתכות כבדות, שעלולים להצטבר בשרשרת המזון. על- פי מחקר שפורסם בכתב העת הדיגיטלי "Journal of Food Science and Technology" לחלבון סויה, המצוי בטופו, השפעות מועילות לבריאות הלב, רמות הסוכר בדם ובריאות העצמות כמו כן סקירה שפורסמה ב- 2021 מצאה כי לחלבון סויה איכות החלבון הגבוהה ביותר מבין חלבונים מהצומח והוא דומה לחלק מהחלבונים מן החי.

מסייע להפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם

טופו הוא מקור פשוט מצוין לשומנים בלתי רוויים ובריאים. מנה של 100 גרם טופו מכילה כ-4.8 גרם שומן, כשמתוכם רק 0.7 גרם שומן רווי. כמו כן הטופו ידוע בהשפעותיו להורדת הכולסטרול ה"רע" – LDL. סקירה משנת 2015, מצאה כי צריכת סויה באופן קבוע מורידה את רמות כולסטרול הכללי וה"רע"-LDL ומנגד - מעלה את רמות הכולסטרול ה"טוב" – HDL. זהו מתכון מצוין לפחות התקפי לב ומחלות כלי דם.

אישה בהיריון מניחה יד על הבטן בשל תחושת צירים (צילום: istockphoto)
הטופו מצמצם את הסיכוי לסבול מסוכרת היריון | צילום: istockphoto

מפחית סיכון לסוכרת ומחלות לב

פולי הסויה מכילים תרכובות צמחיות טבעיות הנקראות "איזופלבונים". רבים מהיתרונות הבריאותיים המיוחסים לו, לרבות הפחתת סיכוי לסרטן, סוכרת ומחלות לב - מיוחסים לתכולת האיזופלבונים הגבוהה שבו. עד לפני כמה שנים היה חשש שאותם איזופלבונים עלולים לסרטן, אך סקירה מקיפה מאוד של מחקרים רלוונטיים, שנערכו על-ידי הרשות האירופית לבטיחות מזון (EFSA) הגיעה למסקנה כי איזופלבונים אינם מגבירים את הסיכון לסרטן השד, בלוטת התריס או הרחם.

מפחית סיכון לסרטן

אותה סקירה עדכנית מ- 2016 שלפני רגע הזכרנו, מצאה כי נשים שצורכות תזונה עשירה בסויה נמצאות בסיכון נמוך ב-16% למות בעקבות אבחון סרטן. וזה עוד לא הכל - באותה הסקירה נמצא כי נשים לאחר גיל המעבר שצורכות כמות גבוהה של סויה, לפני ואחרי אבחון סרטן השד, עשויות להיות בסיכון נמוך ב-28% לחוות הישנות סרטן זה מרגע שהוא נסוג או נמצא בהפוגה. צריכה גבוהה של סויה נקשרה גם להפחתת הסיכון לסרטן רירית הרחם, סרטן המעי הגס, הקיבה, הערמונית ועוד. אגב, שימו לב לנתון המפתיע הזה - תזונה עשירה בסויה אצל גברים עשויה להפחית את הסיכון לסרטן הערמונית בעד כ- 51%.

טופו תוצרת בית (צילום:  Mikhailov Studio, shutterstock)
החל את דרכו במטבח האסיאתי והפך פופולרי גם בעולם המערבי | צילום: Mikhailov Studio, shutterstock

מצמצם סיכוי לסוכרת היריון

מחקר שפורסם בשנת 2015 גילה כי נשים שסבלו מסוכרת היריון שצרכו תזונה עשירה בחלבון סויה במשך 6 שבועות, היו רמות סוכר ואינסולין נמוכות משמעותית בדם לעומת נשים שלא צרכו.

הכותבת היא עינב בורשטיין, יועצת ומנחה לתזונה טבעית ואורח חיים בריאלאינסטגרם של עינב