הדיאטה הים תיכונית – אחת מתוכניות האכילה המובילות בעולם ב-20 השנים האחרונות – ניצבת מול תחרות חריפה בדמות "הדיאטה הנורדית". זאת לאחר שמדענים מצאו שהיא יכולה להיות הרבה יותר בריאה.

עגבניות חתוכות (צילום: SXC)
קשה להן לגדול בקור. מה אפשר במקום? | צילום: SXC

בעיתון ה"טלגרף" הבריטי דווח על התרגשות רבה בקרב תזונאים בבריטניה, שכן האקלים במדינה מתאים יותר לגידול המזונות המצויים בסקנדינביה, שדורשים הרבה פחות שמש מהמזונות באזור הים התיכון.

מדענים באוניברסיטת קופנהגן שבדנמרק הקימו פרויקט בעלות של 13.3 מיליון אירו שמטרתו לזהות ולבדוק יותר ירקות ופירות מהאזור שיוכלו להיכנס ל"דיאטה הנורדית החדשה". כמו כן, הם מתכננים לבצע מחקרים על תלמידים בבתי ספר כדי לבחון כיצד יכול התפריט החדש לשפר את בריאותם.

מי שעומד בראש הפרויקט הוא פרופסור ארנה אסטרופ, נשיא האיגוד העולמי לחקר השמנה וראש המחלקה לתזונה באוניברסיטת קופנהגן. לדבריו, "המטרה היא לפתח מקבילה לדיאטה הים תיכונית שתהיה גם ערבה יותר לחך וגם טובה יותר מבחינת השפעותיה הבריאותיות".

בעירום חלקי (צילום: jupiter images)
מגיפת ההשמנה הגיעה גם לפינלנד | צילום: jupiter images

החיפוש אחר חלופות אכן דרוש. שכן בפינלנד, כ-23% מהאוכלוסייה סובלים מעודף משקל קיצוני, ובבריטניה מדובר ברבע מהאוכלוסייה. שבדיה "רזה" יחסית, עם 10% השמנה קיצונית בלבד.

הקרב על האומגה 3

הפופולאריות של התפריט הים תיכוני נעוצה בממצאים לפיהם אנשים שחיים במדינות לחופו של הים התיכון סובלים פחות ממחלות לב, השמנה וסוגים מסוימים של סרטן. באזור נהוג להרבות באכילת ירקות, אגוזים, לחם ודגים, מה שהופך את הדיאטה הים תיכונית לדלה בשומנים רווים, שמקורם בדרך כלל בבשר אדום.

אין תמונה
מה היתרונות של כל תפריט?

בעקבות הנתונים הללו, תזונאים בבריטניה החלו להמליץ על דיאטה עשירה בירקות ושמן זית, וממשלת סקוטלנד אף מימנה מחקר רחב היקף לגבי היעילות של התפריט הים תיכוני.

אך כאמור, ממצאים אחרונים מצביעים על כך שמזונות ממדינות סקנדינביה יכולים לספק אלטרנטיבה נוחה לתושבי צפון אירופה. מחקר שנערך באוניברסיטת אגדר בנורבגיה מצא שמיני אוכמניות מהאזור מכילים אותה כמות יחסית של אומגה 3 כמו דגים, והם עשירים גם בנוגדי חמצון שעוזרים להפחית את הסיכון למחלות לב, שבץ וסרטן.

אוכמניות (צילום: דן-יה שוורץ)
לא רק בדגים יש אומגה 3. אוכמניות | צילום: דן-יה שוורץ

כמו כן, התגלה ששמן קנולה הוא חלופה מוצלחת לשמן הזית, שכן הוא מכיל יותר אומגה 3 ממנו ומשמש מקור טוב לוויטמין E. באוניברסיטת אוסלו גילו שירקות כמו כרוב וכרוב ניצנים, שמשגשגים באקלים קר, מכילים את הכמות הגדולה ביותר של נוגדי חמצון מבין הירקות ומהווים מקור טוב לוויטמין K, מרכיב חשוב לקרישת דם.

כמו אחיותיהן הים תיכוניות, גם דיאטות נורדיות מסורתיות עשירות בדגים, ובעיקר בסלמון, פורל, בקלה והרינג. אבל פרופ' אסטרופ מאמין שגם איילים וצבאים צריכים להיות חלק גדול יותר מהתזונה, שכן בשרם פחות שמן מזה של חיות משק כגון פרות וכבשים.

ד"ר ג'ואן רנסלי, מרצה לתזונה באוניברסיטת לידס שבבריטניה, אמרה כי "קשה לאמץ את התפריט הים תיכוני באקלים הצפוני, פשוט משום שירקות כמו עגבניות ופלפלים לא גדלים באקלים קר ועונת הגידול קצרה באופן משמעותי. אם יצליחו להציג את המאכלים הצפוניים המסורתיים בצורה אטרקטיבית יותר – זה יהיה נפלא".

טרינה האנמן, שפית דנית שפירסמה לאחרונה ספר בישול סקנדינבי, ציינה שבחלקים רבים מסקנדינביה ובריטניה מאכלים מסורתיים נזנחו לטובת מאכלים מאיטליה וספרד. "אני חושבת שאנשים איבדו את תרבות האוכל שלהם ושכחו עד כמה מזונות שמותאמים לאקלים הצפוני יכולים להיות בריאים. בבריטניה למשל יש המון כרוב, אבל כמעט אף אחד לא מבין שאפשר לאכול אותו חי, כמו חסה, והוא מאוד מזין".

לטובת מי שמעוניין לנסות, הנה כמה מתכונים מהמרכיבים הסקנדינביים אשר התגלו כמזינים במיוחד:
מתכון לסלט כרוב
מתכון לקומפוט חמוציות
מתכון לטורנדו בשר ציד