הדיאטה הקטוגנית, המאופיינת בצריכה של מעט פחמימות, כמות מתונה של חלבונים והרבה שומנים, היא שנויה במחלוקת בלשון המעטה. מצד אחד יש לא מעט מפורסמות כמו ג'נה ג'יימסון שמהללות אותה, ומנגד יש גם תזונאים שיוצאים נגדה, לצד דיאטנים שמעודדים להיעזר בה לירידה במשקל.

אלו שתומכים בתזונה הקטוגנית מעידים על יתרונות שכוללים ירידה במשקל, הפחתה בדלקות בגוף ואיזון אמת הסוכר בדם. אך במקביל ישנן גם לא מעט תופעות לוואי, כמו תשישות, רגזנות וחשקים עזים – המתרחשות כאשר הגוף משתנה ועובר ממצב של שריפת פחמימות לשריפת שומנים, כפי שאמור לקרות לכל מי שמקפיד על תזונה קטוגנית. אך יש תופעת לוואי אחת שמשפיעה בעיקר על נשים, אך מעטות מכירות אותה: נשירת שיער.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

נשירת השיער יכולה להופיע כמה חודשים לאחר המעבר לתזונה זו והיא יכולה לקרות בשל שתי סיבות עיקריות: תזונה לקויה ו/או סטרס. חשוב להדגיש שמדובר בתופעת לוואי שתופיע אצל חלק מהנשים שמקפידות על תזונה קטוגנית, היא לא בהכרח תקרה לכל מי שמנסה את הדיאטה הזו.

שומנים בריאים (צילום:  Craevschii Family, shutterstock)
יכולה להיות בריאה, אך עשויה להוביל לתופעות לוואי | צילום: Craevschii Family, shutterstock

המעבר לתזונה קטוגנית יכול להוביל ללא מעט סטרס עליכם ועל הגוף שלכם. כאמור, הגוף עובר משריפת פחמימות לשריפת שומנים לטובת אנרגיה זמינה וזה שינוי משמעותי. אם לא תקפידו על תזונה נכונה ואורח חיים בריא, הדיאטה הקטוגנית יכולה לגרום לסטרס שתרגישו אותו בכל הגוף. "בעוד שהתזונה הקטוגנית היא תזונה בריאה, היא יכולה גם לגרום לסטרס בגוף", מסבירה אלי מילר, דיאטנית קלינית שבאופן אישי מקפידה על תזונה קטוגנית ומטפלת במטופלים שעוברים לתזונה הזאת. "יש המון התנהגויות שתומכות בבריאות, אבל גורמות לסטרס, כמו צום לסירוגין (Intermittent Fasting). אבל אם אתם צורכים הרבה קפאין, ישנים מעט, עושים צום לסירוגין וגם נכנסים לתזונה הקטוגנית – זה פשוט יותר מדי", מוסיפה אלי.

כשאתם לוקחים על עצמכם את המשימה לעבור לתזונה קטוגנית, חשוב שתקפידו על אורח חיים בריא: לישון שבע שעות כל לילה ו/או לשנות את האימונים שיהיו קצת פחות אינטנסיביים. אם לא תעשו זאת, הגוף שלכם יכול "לחשוב" שאתם במצב של הרעבה ולהיכנס למצב הישרדותי, שגורם לסטרס בכל הגוף ולשינויים לא נעימים בכלל. "זה יכול לגרום לסטרס בבלוטת התריס ובבלוטת יותרת הכליה, מה שיכול להוביל לתגובה של המערכת החיסונית, כל אלה תורמים לנשירת שיער", מסבירה אלי.

עוד ב-mako בריאות:

>> להתרחק: זה המאכל שעושה לכם שחורים בפנים
>> חושבים תמיד על הגרוע מכל? אולי זאת הסיבה 
>> הפריחה המוזרה שהתגלתה כמחלה קטלנית

סיבה נוספת שתזונה קטוגנית יכולה להוביל לנשירת שיער היא מחסור בחלבונים. לפי אלי, נשים רבות בעקבות התזונה הקטוגנית, צורכות מעט מאוד חלבונים באופן משמעותי – ואחד הסימנים הראשונים למחסור בחלבונים בגוף הוא אובדן שיער.

אז איך מונעים את תופעת הלוואי הלא נעימה הזאת?

החדשות הטובות הן שמדובר בתופעת לוואי שיכולה להיעלם. אצל מרבית הנשים שמנסות תזונה קטוגנית, הן יבחינו בנשירת שיער לאחר לפחות שלושה חודשים. אז עם תזונה נכונה ואורח חיים בריא, אתן יכולות להפסיק את נשירת השיער ולהשיב את השיער לקדמותו. לפי אלי, תוך כשלושה חודשים השיער יוכל לחזור לעצמו. הנה כמה שינויים שמומלץ לעשות כדי למנוע ולטפל בנשירת שיער כתוצאה מתזונה קטוגנית:

  • להקפיד על מינימום של 7 שעות שינה בלילה.
  • להחליף אימונים אינטנסיביים כמו HIIT בהליכות, יוגה או מדיטציה.
  • לא להעמיס על הגוף: אם אתן מנסות תזונה קטוגנית, אל תנסו במקביל גם צום לסירוגין.
  • לאכול יותר חלבונים. כמות החלבונים המומלצת צריכה להיות מותאמת לגוף שלכם, אבל אלי לרוב ממליצה לנשים לצרוך בין 60-90 גרם חלבון מדי יום.