"שלום, הייתי מעוניינת לשמוע איך תוכלו לעזור לי לנקות את הרעלים שהצטברו בגופי".
המכון: "אנחנו מציעים טיפול מצוין לניקוי המעי הגס, במהלכו, אחת לשבוע מוחדרים מים באמצעות צינורית המגיעה למעי דרך פי הטבעת. המים מכווצים את המעי ומשחררים אותו וכל הרעלים מתנקים".
האם זה מבוצע ע"י רופא?
המכון: "הטיפול מבוצע ע"י מטפל קולו הידרותרפיה - טיפול במעי באמצעות מים - שהוסמך לטיפול".
האם זה מאושר ע"י משרד הבריאות?
המכון: "כן".

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

את השיחה הזו קיימנו עם אחד מהמכונים המתיימרים לנקות את הרעלים בגופנו. משם פנינו לד"ר אבי צפרוני, מנהל מכון גסטרו, מחוז מרכז, בשירותי בריאות כללית, שיסביר לנו במה מדובר. "למעשה, ניקוי רעלים הוא מונח לא מקצועי, ללא כל אחיזה במציאות. אין הגדרה רפואית העונה לזה. גוף האדם אינו זקוק לניקוי מלאכותי, כיוון שהוא עושה זאת בעצמו מידי יום, בעיקר על ידי הכבד והכליות, וגם על ידי מערכות ההזעה והנשימה", הוא הסביר לנו.

ד"ר צפרוני הצביע על שלוש שיטות נפוצות המוצעות כיום ע"י מכונים שונים: 

1. חוקן – נוזל המוחדר לפי הטבעת (מים או נוזל כימי אחר). החוקן מבוצע ע"י מכונים שונים, ככל הנראה, ללא אישור משרד הבריאות.
2. שינוי תזונתי – שינוי תפריט, שתיית מיצי פירות, חליטות וצמחים.
3. תרופות ללא מרשם – המוצעות ע"י מכונים וגופים שונים ומתיימרות לנקות את הגוף מרעלים.

האם כרוכות סכנות בטיפולים האלו?

"בהחלט. בניגוד לחוקן מאושר ותקין המבוצע באופן רפואי חד פעמי - כמו למשל במקרי לידה והכנה לבדיקות - מדובר בשיטה שעלולה להיות הרסנית ומזיקה לגוף", מסביר ד"ר צפרוני. "הסיבוכים האפשריים כתוצאה משימוש בשיטה זו, יכולים לבוא לביטוי החל מקרע בפי הטבעת ועד לנזק בלתי הפיך לכליות".

ד"ר צפרוני מסביר כי גם טיפול תזונתי מיוחד במכונים השונים יכול לגרור סיבוכים מיותרים. "מי שסובל מבעיות רפואיות ונצרך לתרופות שונות, עלול להתמודד עם תופעות לוואי בלתי רצויות כתוצאה מהשימוש במיצים ודיאטות. הדבר יכול לקרות הן בגלל סכנה של חוסר איזון קלורי או מטבולי, והן בגלל התנגשות אפשרית עם הטיפול התרופתי. לדוגמה, שתיית מיץ אשכוליות אסורה בזמן נטילת סטטינים - קבוצת תרופות המיועדת להורדת כולסטרול".

בית מרקחת (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
חובה להתייעץ עם רופא מוסמך על כל תרופה הניתנת ללא מרשם | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

עם זאת, ועל אף שהטיפול באמצעות שתיית מיצים ושינוי תזונתי לא מוכח מחקרית כמסייע בניקוי הרעלים בגוף, ד"ר צפרוני מודה כי "במקרים מסוימים, ייתכן שהמטופל יחוש הטבה בתהליך פעילות המעיים כמו שיפור בעצירות, בנפיחות ובתלונות רבות אחרות מצד מערכת העיכול. במקרים בהם התהליך מלווה ע"י תזונאית, אין מניעה מכך, אבל חשוב להבין את משמעות הטיפול ולקרוא לילד בשמו - לא מדובר בניקוי מכל סוג שהוא, אלא בשיפור התזונה שעשוי להביא לשיפור בפעילות העיכול. לצד זה, אני ממליץ לוודא שהמכון כולו מפוקח ע"י דיאטנית קלינית או רופא שהתמחה בתזונה, ולדרוש תעודה המוכיחה זאת. בנוסף, לא מומלץ לשתות מיצים שלא מודעים למרכיביהם".

"פעמים רבות נאמר למטופל שהטיפול 'טבעי'. אבל הבעיה נעוצה כבר בהגדרה עצמה, כיוון שלא כל מה שטבעי הוא אכן מומלץ ובריא", הוא מוסיף. "לראייה, בטבע קיימות סוגי פטריות העשויות להיות רעילות ביותר ואף לגרום למוות. לכן, רצוי לקחת את העניין בערבון מוגבל ולא להתפתות לכל מה שמוצג או נמכר ככזה".

>> עוד ב-mako בריאות:
על ניתוח כזה עוד לא שמעתם: ניתוח פלסטי ליצירת גומות חן
לחצות, לרסק או לבלוע עם הרבה מים: כך תיטלו כדורים בצורה נכונה
אנורקסיה בגיל השלישי: למה קשישים מרעיבים את עצמם?

ולבסוף, גם במתן כדורים ללא אישור רופא ד"ר צפרוני צופן בעיות. "כדורים או תרופות מסוג זה, עלולים להיות מסוכנים לכבד ולתפקוד הגוף. חובה להתייעץ עם רופא מוסמך על כל תרופה הניתנת ללא מרשם".

_OBJ

מה לגבי ניקוי באמצעות משלשלים הנמכרים בבתי המרקחת?

"העניין מסוכן ביותר ולשמחתי טופל לאחרונה ע"י משרד הבריאות. כיום נמכרים בבתי המרקחת רוב המשלשלים רק עם מרשם רופא", טוען ד"ר צפרוני.

אז איך בכל זאת ניתן להתמודד עם מצבים של עייפות, בעיות עיכול ועוד?

ד"ר צפרני מונה 3 דרכים:

  • התייעצו עם רופא המשפחה, ואם יש צורך בצעו בדיקות דם שיבדקו אם קיים מחסור בברזל ובוויטמינים. רופא המשפחה יכול להפנות, במקרה הצורך, למומחה למחלות מערכת העיכול והכבד.
  • התייעצו עם תזונאי. היום ניתן לעשות זאת במסגרת ביטוחי הבריאות של הקופות השונות. התזונאי יוכל לבחון באופן פרטני את הבעיה ולהתאים תפריט תזונה אינדיבידואלי, המתאים למטופל.
  • הקפידו על אורח חיים בריא - באופן כללי, על מנת להסדיר את פעילות מערכת העיכול, מומלץ לצרוך פירות וירקות על בסיס יומי, להקפיד על שתייה מרובה, ביצוע פעילות גופנית ושינה טובה. 

תגובת משרד הבריאות לכתבה:

"משרד הבריאות מבקש להבהיר כי שיטות לריפוי טבעי המבוססות על שינויים תזונתיים וחוקנים שונים בתפיסת 'ניקוי רעלים', אינם נחשבים טיפולים רפואיים מקובלים, ואין ראיות לגבי בטיחות ויעילות השיטות.

לאחרונה התקבלה במשרד הבריאות תלונת אישה שעברה טיפול "הידרוקולוניק" ובעקבותיו פיתחה דלקת של המעי הגס עם סיבוכים ניכרים. מדובר בהליך ממושך האורך כחמישים דקות, וכולל החדרה ושאיבה לסירוגין של מים, בכמות רבה, עד כ-60 ליטרים, עם או ללא הוספת רכיבים נוספים. 

בספרות הרפואית לא ידוע על תועלת רפואית מההליך אך קיימים דווחים על תופעות לוואי הכוללות, בין היתר, הפרעות במאזן המלחים, אי ספיקה כלייתית, ניקוב המעי, זיהומי מעיים, דלקת מעיים ואף מקרי מוות.

משרד הבריאות מזהיר מפני ביצוע ההליך לנוכח הסכנות הכרוכות בביצועו וחוסר תועלת רפואית ידועה. כמו כן המשרד ממליץ לכל אדם להתייעץ עם רופא מטפל  - עדיפות למומחה גסטרו - לפני שימוש בשיטות אלה". 

>> 8 סימנים: כך תדעו אם יש לכם רגישות לגלוטן