יש להניח שכולנו חווינו חרדה בחיינו משלל סיבות טריוויאליות ויומיומיות: לפני מבחן גדול, דיבור בפומבי או ראיון עבודה. עם זאת, חלק מהאנשים חווים חרדה יותר מאחרים. כמויות לא מידתיות של חרדה יכולות לפעמים להיגרם מבעיה בסיסית, לרוב, הפרעת חרדה. לפי נתונים מארגון הבריאות העולמי, 264 מיליון מבוגרים בעולם סובלים מחרדה, 63 אחוז מתוכם הם נשים.

נתון עצוב ומדאיג נוסף הוא הקפיצה הגדולה בשנים האחרונות. שכיחות כל ההפרעות הנפשיות עלתה ב-50% ברחבי העולם, כך לפי ארגון הבריאות העולמי, 2016. תוסיפו לזה את מגפת הקורונה שטרפה את הקלפים והמצב הבטחוני המלחיץ, ויש להניח שנתוני 2023 - כבר קפצו למעלה מכך. מה קורה לנו בזמן התקף חרדה? יש לא מעט תסריטים שעוברים בראש בזמן ההתקף. הנה כמה מהם וכיצד ניתן להתמודד איתם. 

  1. הפחד למות מהתקף לב

    רוב האנשים שחוו בחייהם התקף חרדה, סיימו את אותו אירוע מבהיל בחדר המיון במטרה לוודא שחלילה הם לא חווים אירוע לבבי. בסופו של דבר, התוצאות כמובן היו תקינות והרופאים אבחנו שמדובר בהתקף חרדה. למרות זאת, ישנם לא מעט אנשים שבכל פעם שחווים התקף חרדה, עדיין בטוחים שהפעם משהו לא תקין קורה להם.
    כיצד נרגיע את הפחד?  אם עשיתם בדיקת ECG (בדיקה סטנדרטית שעושים בדרך כלל כשמגיעים למיון) והתוצאות לא נמצאו חריגות, ואם אתם לא נמצאים בקבוצות הסיכון למחלות לב – לא סביר שיש לכם מחלת לב, ולכן ככל הנראה לא מדובר בהתקף לב.

  2. הפחד להשתגע

    בזמן התקף חרדה אנו חווים אי שקט קיצוני ובלבול, וביחד עם התסמינים הפיזיולוגים של חרדה - השילוב הזה גורם לתחושה שעוד רגע נצא משליטה וכולם יראו את זה. האמת היא, שלמרות החוויה שאתם ״עומדים להשתגע״- אתם לא באמת יכולים להשתגע.
    כיצד נרגיע את הפחד? התקף חרדה חולף מעצמו ולא גורם לשיגעון. הפחד לא נמשך לעד אלא יורד בסופו של דבר. הזכירו לעצמכם שהתחושה הזאת תעבור.
  3. הפחד לאבד שליטה

    בזמן התקף חרדה התחושה היא שהגוף שלנו יוצא משליטה – הדופק נעשה מהיר, הידיים רועדות, חשים סחרחורת, חולשה, חוסר ריכוז. קל לחשוב שהגוף עלול לגמרי לצאת משליטה אולם המציאות היא שהתקף חרדה אינו גורם לאיבוד שליטה.
    כיצד נרגיע את הפחד? זה אולי יישמע לכם מפתיע, אבל למרות תחושת הבלבול, אנשים יכולים לתפקד כרגיל. למשל, מחקרים מראים שאפשר לנהוג בזמן התקף חרדה. אפשר לנהל ישיבה בעבודה ולתפקד באופן רגיל לגמרי. להבדיל ממה שחושבים, מרבית האנשים אפילו לא שמים לב שהאדם מולם נמצא בהתקף חרדה. לכן זכרו שתסמינים פיזיולוגים של חרדה אינם מעידים על אובדן שליטה, אתם יכולים לתפקד כרגיל, ואם לא תחשבו מחשבות קיצוניות בראש ותאפשרו לזה לעבור - גם החוויה של איבוד שליטה תחלוף.

  4. הפחד להתעלף

    בזמן התקף חרדה חלקנו עשויים להרגיש חלשים, מסוחררים והפחד הוא שעוד רגע נתעלף. המציאות היא שתרחיש כזה לא אפשרי.
    איך נרגיע את הפחד? התעלפות נגרמת על ידי ירידה פתאומית ומשמעותית בלחץ הדם, ולעומת זאת, כשאתם חווים התקף חרדה, לחץ הדם שלכם דווקא עולה. לכן, זה כמעט בלתי אפשרי שתתעלפו במהלך התקף חרדה.

*הכותבת היא  דוקטורנטית לפסיכולוגיה קלינית, פסיכותרפיסטית, מטפלת התנהגותית וקוגניטיבית, חברה בקהילת המטפלים SOMEBUDDY.