חג האביב הוא הזדמנות מצוינת להיפרד לשלום מכמה חפצים ישנים שאגרתם בבית, לנקום מדפים גבוהים בארון ששכחתם מקיומם ולעשות ניקוי יסודי באמבטיה או ברכב. אבל מסתבר, שיש כמה מקומות שאותם פחות רצוי לנקות. אנחנו מתכוונים למקומות שנמצאים בגוף שלכם, כאלה שרבים סבורים שניקויים מועיל לבריאות. ובכן, כפי שתראו – ההפך הוא הנכון.

לנקות את האוזניים עם מקל אוזניים:

ד"ר אילן בלאו, מומחה אא"ג בכללית מחוז שרון שומרון ורופא בכיר במחלקת אא"ג במרכז הרפואי מאיר: "לשעווה יש תפקיד בגוף ובניגוד למה שרבים חושבים - זה לא לכלוך. ישנן בלוטות מיוחדות שמפרישות אותו, והוא נועד להגן על התעלה החיצונית של האוזן. לפעמים הוא מצטבר ועושה 'פקק', ובמקרה כזה מומלץ לגשת לרופא אא"ג שיוכל לבצע את פעולת הניקוי תחת מיקרוסקופ באופן מבוקר. יש כאלה שזקוקים לעזרתו מידי פעם, ויש כאלה שלעולם לא יזדקקו לכך. כך או כך, חשוב להימנע מהחדרת מקל אוזניים לתוך האוזן, כיוון שהמקל עצמו עלול לפגוע בעור הדק של התעלה, אשר עלול להיפצע בקלות ולהזדהם. מעבר לכך, כשמנקים כביכול את האוזניים באמצעות מקל עלולים לגרום לפעולה הפוכה – כלומר להחדיר את השעווה עמוק יותר. אם דוחפים אותה עמוק מדי עלול להיווצר נקב בעור התוף".

מקל אוזניים (אילוסטרציה: Shutterstock, מעריב לנוער)
ככה - לא רעיון טוב | אילוסטרציה: Shutterstock, מעריב לנוער

לעשות "ניקוי רעלים"

פרופ' אולגה רז, דיאטנית קלינית, מרצה בכירה באוניברסיטת אריאל: המושג 'ניקוי רעלים' או DETOX מתיימר להבטיח ניקוי יסודי של רעלים שהצטברו בגוף , והוא בדרך כלל מבוצע על ידי דיאטות, חוקנים, צמחים וכדומה. עם זאת, חשוב לדעת כי שיטה זו נטולת בסיס מדעי. הגוף שלנו מבצע ניקוי מתמיד מחומרים מזיקים בצורה מוצלחת בעזרת כבד, כליות, מעיים, ראות ועור, והם אלה שעושים DETOX אמיתי במהלך כל חיי האדם.

"כדי שהאברים האלה יעשו עבודה טובה, צריך לשמור עליהם באמצעות שמירה על אורח חיים בריא. אם אנחנו פוגעים בהם על ידי צריכת עודף קלוריות, ארוחות גדולות מדי, אכילת יתר של סוכרים ושומנים מן החי, עישון, שתיית אלכוהול מרובה והעדר פעילות גופנית - פעילותם ניקוי החומרים המזיקים הטבעית משתבשת. מי שחושב שאחרי שבוע – שבועיים של דיאטת DETOX יכול לחזור להיות בריא וצעיר – צר לי לאכזב אותו, אבל זה לא יקרה. שמרו על הבריאות שלכם – תמיד".

אישה חופפת שיער (צילום: By Goncharov Artem, shutterstock)
אישה חופפת שיער | צילום: By Goncharov Artem, shutterstock

לנקות את העור ביותר מדי מים

ד״ר מגון רונן, מומחה לרפואת עור ואסתטיקה מכבי שירותי בריאות מחוז דרום: "המים למעשה מייבשים את העור. מקלחות מרובות או ארוכות גורמות ליובש ודלקות עור בגוף. דוגמה לכך ניתן לראות אצל עקרות בית, מנקים או שוטפי רכבים, שאצלם העור עשוי להיראות זקן, מקומט, מגרד ובעל קשקשים. לכן, מומלץ להסתפק במקלחת אחת ביום.

לחפוף את השיער בחומץ

ד"ר אלכס גינזבורג, מומחה לרפואת עור: "ראשית, כבר הוכח מחקרית כי החומר הטוב ביותר לניקוי השיער הוא שמפו, משום שהוא מכיל חומרים שונים שרלוונטיים למשימה ייעודית זו. לגבי חומרים כביכול טבעיים, כמו חומץ למשל, חשוב לדעת כי הם אינם מנקים את השיער. יתרה מכך, חומר כמו חומץ תפוחים, או כל חומץ אחר, גם עלול לייבש את השיער. לא כל דבר טבעי הוא טוב, ויש חומרים שיכולים להזיק. לכן, אני ממליץ לבחור בשמפו שאוהבים - כיום ניתן להשיג סוגים שונים של שמפו: ללא מלחים, ללא פראבנים, שמפו עדין ועוד".