"אהבה עצמית" הוא ביטוי שנתקלים בו הרבה מאוד בתקופה האחרונה. הוא גדל לצד "העצמה נשית" ובסמוך ל"מלכה, נפל לך הכתר". רוצים לומר: הוא סובל ממיאוס יתר ומשימוש מוגזם בכל פוסט שני ברשתות החברתיות, וחבל. כי המשמעות שלו חשובה מאוד לחיים תקינים ומוצלחים של כולנו.

אהבה עצמית היא בפשטות - תחושת האמון, הביטחון והגאווה בעצמנו וביכולות שלנו. "אהבה עצמית עוזרת לנו ליהנות מהתקופות הטובות בחיים ולהאמין ביכולת שלנו להתמודד עם התקופות הרעות", אומרת איימי דרמוס, פסיכולוגית קלינית. הבעיה היא שרובנו מתקשים לזכות באהבה כזו. לרוב בגלל מחשבות פנימיות שגורמות לנו להרגיש שאנחנו לא מספיק טובים או רגשות אשם על כך שאנחנו מתעדפים את עצמנו במקום הראשון. "כאשר האדם מתחיל לתעדף את הצרכים הפנימיים שלו על פני אחרים, יש קושי בקבלה של הדבר", אומרת סברינה רומנוף, פסיכולוגית קלינית בבית החולים לנוקס היל בניו יורק. "פיתוח אהבה עצמית יכול לקחת זמן, סבלנות ותרגול, אך היא ראויה ומושגת על ידי כולם". הנה 6 דרכים איך תוכלו לתרגל אהבה כזאת כבר היום.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

תרגלו טיפול עצמי

טיפול עצמי הוא כל דבר שאתם יכולים לעשות שמועיל לבריאותכם הגופנית, הנפשית והרגשית ויש דרכים רבות לעשות זאת: צפייה בסרט או בתוכנית טלוויזיה, בישול ארוחה, משחק, יציאה לטיול, ניקיון הבית, אימון כושר. פשוט ומאוד קל ליישום.

מיינדפולנס (צילום: צילום מסך מתוך ווטסאפ)
תרגלו מדיטציה | צילום: צילום מסך מתוך ווטסאפ

היו מודעים

אם באמצעות מדיטציה או פשוט תשומת לב. היו מודעים לרגשות שלכם בלי לשפוט את עצמכם. כן, אנחנו מדברים על מיינדפולנס. בבסיסו: ניסיון להתמקד בהווה, בכאן ובעכשיו, בלי להתייחס לעבר או לעתיד. היכולת להקשיב לגוף ולנפש ולהיות מודע לצרכים שלכם היא הדבר הטוב ביותר שניתן לעשות עבור עצמכם", אומרים העוסקים בתחום.

כמה דרכים לתרגל מיינדפולנס:  מדיטציה, ספירת נשימות או נשימות עמוקות, תשומת לב לכל החושים שאתם מפעילים – הבחינו במה שאתם מריחים, שומעים או נוגעים בו.

חקרו מחשבות שליליות

כשיש לכם מחשבה בראש שאומרת "אני לא ראוי" או "אני לא יכול לעשות את זה", בדקו עם עצמכם: מה גורם לכם להרגיש ככה, ואיך אתם יכולים לשנות את נקודת המבט הזאת כך שהיא תתמקד דווקא בהצלחות. כמו כן, הקדישו זמן לחשוב כיצד גורמים חיצוניים משפיעים על דעתכם על עצמכם. למשל, לפעמים אתם חשים שלא סיפקתם את העבודה כשלמעשה הציפיות היו מוגזמות מלכתחילה, או שאתם חשים שלא הייתם שם בשביל חבר שלכם, כשבפועל – הצורך שלו היה לא סביר".

איש מול מראה  (צילום: shutterstock | Dean Drobot)
הרחיקו אנשים רעילים והזכירו לעצמכם שאתם ראויים | צילום: shutterstock | Dean Drobot

הציבו גבולות

הצבת גבולות פיזיים ורגשיים מאפשרת לכם לשלוט באופן שבו אתם מתייחסים לעצמכם וכיצד אחרים מתייחסים אליכם – שני המקרים אגב חיוניים לאהבה עצמית. למשל:

ללמוד להגיד "לא" בלי אשמה; לקבל החלטה ללא קשר לדעתם של אחרים; להתעקש על הצרכים שלכם. הגבולות הללו עשויים להשתנות עם הזמן, ואתם ממש לא צריכים להתנצל על זה.

הפסיקו להשוות את עצמכם לאחרים

הודות למדיה החברתית, קל (מדי) לראות גרסה אידיאלית לחייהם ולהישגיהם של אחרים. השוואות הן הגורם המכריע בשנאה עצמית. זכרו שהמדיה החברתית היא מסכה שמייצגת רק רסיסים מחיים של אחרים. במחקר שנערך בשנת 2018, חוקרים מצאו כי סטודנטים שהשתמשו ברשתות החברתיות כדי להשוות את עצמם ולחפש משוב חיובי מצד עמיתים היו בסיכון גבוה יותר לחוות סימפטומים של דיכאון.

סלקו מאנשים רעילים מחייכם

אנשים רעילים בחייכם יכולים להגביל את היכולת שלכם לטפח אהבה עצמית. נכון שהמשימה מוטלת על עצמכם, אבל קל יותר להשיג אהבה וחיבוק עצמי אם האנשים סביבכם מספקים לכם כבוד ויחס חיובי. איך תבחינו באנשים רעילים? כאלו שיש להם רק ביקורת ושיפוטיות, אנשים שחוששים מהצמיחה שלכם, אנשים שמבטלים את דעתכם או מתעלמים מהגבולות שהצבתם או בפשטות: כאלו שאתם חשים מותשים לאחר שביליתם יחד.

עוד ב-mako בריאות:
>> אוהבים תרד? יש משהו שאתם צריכים לדעת
>> מחקר מצא יתרון נוסף לחיסון הקורונה
>> יש לכם טעם מוזר בפה? זו עלולה להיות הסיבה

כתבו, בקשו עזרה, שננו

להלן כמה טכניקות ספציפיות לפיתוח אהבה עצמית:

כתבו - כתיבה יכולה להגביר את תחושת הרווחה שלכם על ידי כך שהיא נותנת לכם הזדמנות להיות מודעים לרגשות שלכם, לדברים שעליהם אתם גאים בעצמכם.

מדוע חשוב לעבוד תוך כדי התואר (אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock)
עבדו את המחשבות שלכם בכתב | אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock

הקשיבו לאישורים - אישור הוא ביטוי שתוכלו לומר לעצמכם כמו "אני ראוי" או "אני אהוב". זה נשמע מאולץ ומוזר בהתחלה, אבל זה נכון וזה עוזר.

פנו למטפל מוסמך - מחקרים מראים שמטפלים יכולים לעזור בטיפוח אהבה עצמית והערכה עצמית. הם יכולים להנחות אתכם בעדינות לגלות מאיפה חוסר הביטחון שלכם נובע ולעזור לכם להתגבר עליו.