שכיחות הגמגום בקרב הגיל הרך עומדת על 5% וככל שגדלים השכיחות יורדת ומגיעה לאחוז אחד מהאוכלוסייה. אצל כ-80% מהילדים הגמגום יעבור תוך 5 שנים, ואצל אחוז אחד מכלל האוכלוסייה הגמגום נשאר. למה זה מופיע מלכתחילה ומה ניתן לעשות במקרה שהילד מתחיל להראות סימני גמגום?

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

למה מופיע הגמגום?

למרות שעד כה נעשו מחקרים רבים, לא ניתן לקבוע באופן חד משמעי מהי הסיבה לגמגום בקרב אנשים. ככל הנראה מדובר בשילוב של מספר גורמים אורגניים וסביבתיים. הגורם הגנטי (האורגני) הוא הבסיס להפרעת התקשורת וגורמים סביבתיים ורגשיים כמו לחץ נפשי עלולים לעורר, לשמר ואף להחמיר את שטף הדיבור.

מתי הגמגום מתפרץ?

הגמגום מתחיל בדרך כלל בשנות הילדות המוקדמות, בזמן רכישת השפה. יש מקרים יוצאי דופן בהם הגמגום מתפרץ בגיל מאוחר יותר. נתון מעניין מצביע כי מאז הקורונה נרשמה עלייה במקרי התפרצות גמגום בגיל ההתבגרות.

האם הגמגום גנטי?

לעיתים רבות הגמגום עובר בגנטיקה ובמשפחות רבות יש יותר מבן משפחה אחד מגמגם. לאורך השנים נעשו מחקרים שונים שניסו לאתר ולמפות את הגנים הספציפיים, אך ככל הנראה לא מדובר בגן ספציפי וככל הנראה מדובר בשילוב של מספר גנים שונים.

איך אפשר לטפל בילד מגמגם?

קיימות שיטות רבות לטיפול בגמגום. יש שיטות שמתייחסות יותר לצד הטכני של הדיבור, שיטות אחרות פרגמטיות יותר שמתייחסות לתקשורת של הילד ולאיכות החיים, ויש שיטות שמשלבות את שני התחומים - טכני ותקשורתי. בגיל הצעיר המטרה לתת לילד סביבה מכילה ותומכת שתסייע בשטף של הדיבור של המטופל ולכן העבודה היא גם מול ההורים ושאר בני המשפחה. קלינאי התקשורת מוכשרים לטפל בכל גיל בשיטות השונות הקיימות. מהרגע שהבעיה צצה יש מקום לטיפול בכל גיל.

ילד עומד ליד גדר (צילום: istockphoto)
ילד עצוב עומד ליד גדר | צילום: istockphoto

איך לעודד את הילד לדיבור שוטף?

  • עודדו שירים ודקלומים בהם קל יותר לילד לשמור על שטף.
  • האטו את קצב הדיבור בו אתם מדברים עם הילד.
  • דברו עם הילד במשפטים קצרים ופשוטים המתאימים לרמת השפה שלו.
  • שאלו שאלות ממוקדות שהתשובה עליהן קצרה במקום שאלות פתוחות. למשל במקום לשאול מה עשית בגן, שאלו: "יצאתם היום לחצר?"
  • הקפידו על כללי שיחה בבית: הימנעו מלהתפרץ אחד לדברי השני, הקפידו על תור בשיחה
  • נסו לפנות זמן מידי יום לשיחה או משחק אחד על אחד עם הילד או הילדה, שבו מוקדשת להם תשומת לבכם המלאה.

ד"ר ריקי טייטלבאום-סוויד, מנהלת ארצית של תחום קלינאיות תקשורת בקופת חולים מאוחדת