במשך שנים רבות נחשבו ביצים אויב העם. למזלנו, הודות למחקרים רבים, המיתוס הזה נעלם. כיום ברור שאכילתן אינה מעלה את רמות הכולסטרול, אצל רוב האנשים, וגם אינה גורמת לבעיות בריאות אחרות, בהנחה שהיא טרייה כמובן.

בביצים ישנם ערכים תזונתיים רבים וחשובים, כגון: נוגדי חמצון שמגינים על הגוף מפני מחלות שונות, חלבון בעל ערך ביולוגי גבוה, ויטמינים כגון: ויטמין A, ויטמינים מקבוצת B, כולל B12, D, E ופולט; וכן מינרלים: סלניום, סידן, ברזל, מגנזיום, זרחן, אשלגן, אבץ. בנוסף, הן טעימות, שגם זה חשוב, ודלות קלוריות: ביצה אחת מכילה כ-80 קלוריות בלבד וכ-7 גרם חלבון בעל ערך ביולוגי גבוה מאוד, כלומר כזה המכיל את כל חומצות האמינו הדרושות לגוף, בכמות משמעותית עם ספיגה טובה. היא מכילה רק 4 – 5 גרם שומן עם כמות קטנה של אומגה 3. ביצה מכילה גם כולין החשוב לכיווץ שרירים, לתגובה לכאב, לזיכרון ולחשיבה, שגם מהווה מזון לחיידקים ידידותיים במעי.

אישה מבשלת במטבח (צילום: shutterstock By Yuganov Konstantin)
ממש לא נורא אם תאכלו קצת יותר ביצים השבוע | צילום: shutterstock By Yuganov Konstantin

כמה ביצים מותר לצרוך ביום?

לאדם בריא מומלץ לצרוך ביצה עד שתי ביצים ביום. הסובלים מסוכרת נדרשים להתייעץ עם דיאטן או רופא.

האם ביצה מעלה את רמת הכולסטרול בדם?

ובכן, תתכוננו להלם קל: לפי מחקרים רבים מאוד שהתפרסמו ב-20 השנים האחרונות - התשובה היא לא. למעשה, מה שמעלה את רמת הכולסטרול הם מאכלים המכילים הרבה שומן מן החי כמו: נקניקים, נקניקיות, בשר שמן, או מוצרי חלב שמנים.  מובן שאם תבחרו לטגן את הביצה בחמאה ותאכלו אותה עם נקניקיות, הכולסטרול שלכם בהחלט עשוי לעלות. אבל ביצה שטוגנה בשמן זית או קנולה אינה מעלה את רמתו. והנה עובדה מפתיעה נוספת: צבע החלמון תלוי בסוג המזון שאוכלת התרנגולת: חיטה ותירס - צבע בהיר; ולעומת זאת מזונות כמו גזר, קליפות תפוזים ועשב – כהה. 

מה לגבי העובדה שבפסח נהוג לאכול הרבה ביצים יחסית?

אז ביצה זה בריא, על זה כבר סיכמנו. ובכל זאת - מה עושים כשבפסח המון מאכלים מכילים אותן? ניקח לדוגמה לחמניות כשרות לפסח, עוגות שונות או אפילו פשטידות כשרות לחג - האם הכמות שאנחנו עשויים לאכול אמורה להדאיג אותנו? ובכן, הכל טוב ויפה אם לא מגזימים, כמו בעצם בכל דבר בחיים שלנו, טוב ככל שיהיה. פסח הוא תקופה של הגזמה בביצים, אבל מה שבאמת עלול להטריד זה לא השימוש בהן, מכיוון שבכל זאת מדובר בשבוע אחד בלבד והגוף שלנו יידע להתמודד עם הכמות.

ביצים נשברות בכניסה למים רותחים (צילום: Africa Studio, ShutterStock)
כל כך הרבה טוב מסתתר בהן | צילום: Africa Studio, ShutterStock

הבעיה האמיתית למעשה טמונה במאפים עצמם. כל אלה לרוב מכילים כמות לא מבוטלת של שומן ובייחוד סוכר בצורותיו השונות (כולל דבש) וגם לא מעט קמח מצות. כל אלה מזיקים הרבה יותר מהביצים, גם אם צורכים מהן יותר באופן נקודתי. מרכיבים אלה משמינים, פוגעים בחיידקי המעיים, ויש להם השפעה גדולה על הכבד, על התחושות במערכת העיכול ועל הבריאות הכללית. לכן, אני מציעה לדאוג פחות מביצים ולשים לב לשאר מאכלי החג.

שיהיה חג שמח!

 

אולגה רז, PhD, היא פרופסור למדעי התזונה אוניברסיטת אריאל, דיאטנית קלינית