שתיית מי לימון מתויגת תמיד כתרופה למגוון מחלות החל מבעיות עיכול ועד מחלות עור וחיזוק המערכת החיסונית. למרות שלימונים מכילים לא מעט ויטמין C, מסתבר שתזונאים ומומחי בריאות רחוקים מהסכמה לגבי היתרונות הבריאותיים של שתיית כוס מי לימון דבר ראשון על הבוקר. יצאנו לבדוק עם המומחים את המיתוסים הגדולים על הלימון.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

האם מי לימון מסייעים לעיכול?

"כשמדובר בבעיות עיכול, אין הרבה הוכחות שתומכות בכך שכוס מי לימון יכולה לעזור. אין עדות לכך שחומץ תפוחים או מי לימון, או שילוב שלהם יעשו משהו לעיכול". אומר איאן מוסגרב, מרצה בכיר לפרמקולוגיה באוניברסיטת אדלייד. "לעיתים קרובות בעיות עיכול כוללות גורמים מורכבים יותר כמו חומצה עודפת, אולי גירוי של רירית הקיבה, ולעיתים כיבים ואבני מרה".

מקרים רבים של בעיות עיכול נובעים מחוסר ויסות של החומציות בקיבה. שיתוף פעולה של כלל תאי הדם בקיבה מהווה גורם עיקרי באיזון החומציות וחשיפה מוגזמת של חלקים מהקיבה לחומצה של מי הלימון לא תעשה דבר, אם כי כנראה לא תחמיר את המצב. "הכמות של מי לימון הוא בדרך כלל כפית בכוס של מים חמימים, זו כמות קטנה בשביל להשפיע על הקיבה". לדבריו.

האם מי לימון מנקים רעלים?

זאת יכולה להיות מחשבה די מנחמת. לנשנש בשעת לילה מאוחרת הר של צ'יפס ולבנות על השתייה של הבוקר שתשטוף את כל החומרים הרעים. לדברי מוסגרב, קצב הסרת הרעלים מהגוף קשור לרמת היעילות של הכבד ולזרימת הדם שעוברת דרכו. "כמות הנוזלים הנוספים שאפשר לקבל משתיית משקה עם לימון לא תשנה את כמות הנוזלים שעוברת בכבד וכמעט שלא תשנה דבר", הוא אומר. הגוף שלנו עושה עבודה די טובה בגמילה מרעלים באופן עצמאי דרך האנזימים שלוקחים את הרעלים, מפרקים אותם ואז מפרישים אותם.

מהצד השני, התזונאית פיפי ריד (בעלת תואר שני ברפואה תזונתית ומסמיכה מדריכי כושר ואימון אישי באוסטרליה), סבורה שבמקרים שהכבד שלנו לא פועל בצורה מיטבית, מי לימון עשויים לסייע. "כן, זה נכון שהכבד ומערכת העיכול שלנו נועדו לטהר את הרעלים מעצמם, אולם לא תמיד אנחנו מתפקדים כראוי או ברמות אופטימליות, כמו גם אנשים עם אי סבילות למזון שאינם מאובחנים או מטופלים. בתקופות כאלו הכבד ומערכת העיכול שלנו נפגעים ומפחיתים את יכולתם לתפקד בצורה טובה מספיק כדי להתמודד באופן עצמאי, ותמיכה חיצונית עם מזון צפוף כמו לימונים יכולה בהחלט לסייע לתהליך".

מי לימון (צילום: unsplash)
חמוץ או מתוק? | צילום: unsplash

האם מי לימון משפרים את בריאות המעיים?

לימונים מכילים סיבים עם פקטין, פרוביוטיקה שמסייעת לבריאות מעיים טובה על ידי הזנת חיידקי מעיים בריאים. בנוסף, הם מכילים כמויות גדולות של חומצת לימון שיכולה להגביר את תפוקת השתן ולהפחית אבנים בכליות.

לדברי ריד, כמויות קטנות של מיץ לימון אינן יעילות, אך אם נצרוך לא רק את המיץ עצמו אלא נאכל את כל הפרוסה כולל הקליפה, זה יכול לסייע משמעותית בבריאות המעיים.

האם מי לימון מסייעים לירידה במשקל?

יש טענות שמי לימון עוזרים לדכא את התיאבון ולהגביר את חילוף החומרים. עם זאת, אין עדיין מספיק הוכחות לכך, בוודאי שלא עם כמות קטנה של כפית מיץ לימון. ככל שהכמות תגדל, כך יש סיכוי לשנות לטובה את פרופיל השומנים שלכם.

האם מי לימון מעלים את כמות הוויטמין C בגוף?

לימונים מהווים מקור מצוין לוויטמין C, אך גם כאן יש משמעות לכמות, ושתייה של כפית אחת ביום לא משמעותית במיוחד. עם זאת, מוסגרב מעיד על עצמו שהוא אוהב לשתות כוס רותחת של מיץ לימון בחורף או לשים פרוסת לימון במים קרים ביום חם אבל הוא מציין כי "כמות ויטמין C שאפשר לקבל מפירות וירקות שלמים וטריים גדולה בהרבה".

לסיום, חשוב גם לדעת כי שתייה קבועה של מי לימון עלולה להחליש את מערכת השיניים. החומציות בלימון עלולה לייצר שחיקה לאורך זמן באמייל של השן, מה שהופך את השיניים לרגישות משמעותית לאוכל קר. אם אתם בכל זאת הולכים על זה, נסו לשלב את הלימון עם תה ירוק. גם טעים וגם הרבה יותר בריא.