יובל (כל שמות המרואיינים בכתבה שונו ושמותיהם האמיתיים שמורים במערכת), עורכת דין בשנות ה-30 לחייה ממרכז הארץ, חיה מדיאטה לדיאטה. היא לא סובלת מהשמנת יתר, אבל זה לא משנה לדימוי העצמי הנמוך שלה. "אני בקושי שוקלת 55 קילו, אבל בראש שלי אני תמיד מרגישה כמו פרה שמנה", היא מספרת. "אני תמיד מתחילה דיאטה בהתלהבות, ואחרי כמה ימים זה דועך. זה לא משנה כמה אני אוכלת או לא אוכלת. אני לא אוהבת את הגוף שלי".

לפני כחודשיים סיפר לה חבר על אוזמפיק – תרופה המיועדת לחולי סוכרת הסובלים מעודף משקל. "הוא נתן לי זריקה אחת לנסות, ובאמת הרגשתי שאני לא רוצה לאכול", אומרת יובל. "אבל מה הייתה הבעיה? היא ניתנת במרשם על ידי רופא ורק לאחר בדיקה מעמיקה. אבל יש שוק שחור והרבה קומבינות שמאפשרות להשיג את הזריקה תמורת הרבה מאוד כסף. את הזריקה האחרונה קניתי מרוקח שעובד באחת מרשתות הפארם. אתה לא מבין איזה טירוף יש להשיג אותה".

יובל משלמת כ-3,000 שקל מדי חודש כדי להשיג את הזריקה, אבל בימים האחרונים המחיר בשוק השחור כבר קפץ ל-5,000 שקלים. נוכח הביקוש, המחיר לא צפוי להיעצר שם. "אנשים מבזבזים את כל המשכורת, לוקחים הלוואות מהבנקים ומהשוק האפור", אומרת יובל. "אני מכרתי תכשיטים כדי לממן את הזריקה. היא שווה מבחינתי כל שקל".

תרופות רזיה (צילום: צילום מסך)
צילום: צילום מסך

"אוזמפיק גרמה לי לרדת שמונה קילוגרם בחודשיים", מספרת אחת המשתמשות בתרופה. "ניסיתי כל דיאטה בעולם, רק איתה ירדתי. היא כאילו סוגרת לי את הקיבה. אני מרגישה אבודה בלעדיה"

אבל את המחיר, מספרת יובל, היא לא משלמת רק בשקלים. לפני כמה ימים, לאחר הזרקת כמות גדולה של אוזמפיק, היא חשה ברע: בחילות, סחרחורות, הקאות. אלו תופעות לוואי מוכרות של התרופה, אבל כאלו שגם עשויות להיות קשורות לטיפול שנעשה ללא מעורבות רופא שיודע להתאים את הזריקה ואת הכמויות למטופל. את יובל זה הוביל לחדר המיון, שם אושפזה למשך הלילה לצורך השגחה. "היא יכולה לסכן את הבריאות שלי, אבל אני לא יכולה להפסיק להשתמש בה", היא אומרת. "הפכתי למכורה, נרקומנית של אוזמפיק".

"ניסיתי כל דיאטה בעולם, רק עם התרופה הזו ירדתי"

האוזמפיק (Ozempic, סמגלוטייד בשמה הרפואי) משווקת בישראל זה קרוב לחצי שנה כתרופה המיועדת לחולי סוכרת סוג 2 (סוכרת שאיננה תלויה באינסולין) הסובלים מעודף משקל, ויכולים לקבל אותה באמצעות מרשם. "התרופה למעשה מחקה את ההורמון GLP-1 שיש לנו בגוף", מסבירה ד"ר ורדית קלמרו מ"דוקטור לתרופות", רוקחת קלינית ומומחית למידע ולטיפול תרופתי. "זה הורמון שמשפיע על הפרשת האינסולין מהלבלב, מה שמשפיע על רמת הסוכר בדם ומשפר את תגובת הגוף לסוכר המגיע מהמזון".

ואיך זה קשור למשקל?
"אלה הורמונים שמופרשים ממערכת העיכול בזמן האכילה, ויש להם השפעה גדולה על ויסות התיאבון. בפועל, הם מפחיתים את תחושת הרעב במוח וגם בתהליכים במערכת העיכול. הם מאטים את פעולת הקיבה וגורמים למזון להישאר זמן רב יותר במערכת העיכול, מה שמגביר את תחושת השובע".

התרופה המוכרת ביותר בקבוצה המכונה "אגוניסטים לקולטנים ל־GLP-1" היא הסקסנדה (Saxenda), שמאושרת לטיפול בעודף משקל (עם מרשם רופא). מדובר בזריקה שעלותה המקסימלית היא  1,122 שקלים (עבור מארז של חמש תמיסות). היא ניתנת בהזרקה תת-עורית פעם ביום במינון של 3 מיליגרם, ועל פי המחקרים מבטיחה ירידה של כ-5 אחוזים מהמשקל לאחר ארבעת החודשים הראשונים לטיפול וכ-11 אחוזים לאחר שנה.

האוזמפיק, לעומתה, מיועדת רק לחולי סוכרת הסובלים מהשמנת יתר. היא מוזרקת פעם בשבוע, במינון שנע בין 0.25 ל-1 מיליגרם. אין נתונים רשמיים על יעילותה של האוזמפיק, אולם רופאים ומטופלים מעידים על הצלחתה. "הטיפול בתרופות האלה הוא ארוך טווח", אומרת ד"ר פזית שקד, רוקחת קלינית ומומחית לטיפול תרופתי. "במחקרים רואים שכשאנשים מפסיקים את השימוש בהן לאחר 20 שבועות ומעלה, הם מחזירים את כל המשקל באופן מדורג עם הזמן". שקד מציינת כי ישנה דרך חריגה להשגת התרופה באופן חוקי עבור אדם שאינו סוכרתי, "אבל צריך לרכוש אותה במחיר מלא וזה גם דורש מרשם של רופא וטופס 29 ג' - הרופא מבקש אישור ממשרד הבריאות לשימוש בתרופה שלא לפי ההתוויה הרשמית שלה בישראל".

 

תרופות רזיה (צילום: צילום מסך)
צילום: צילום מסך

"אני יכול להשיג כל תרופה בשניות, אבל בשביל אוזמפיק צריך לפעמים כמה ימים", אומר אחד הסוחרים בטלגרם. "זו התרופה הכי מבוקשת בשוק השחור. אני מקבל מאות פניות ביום"

מחירה המקסימלי של האוזמפיק בבתי המרקחת הוא 496 שקלים למינון של מיליגרם אחד (לפני הנחה למבוטחי קופות החולים). העובדה שהיא זולה מהסקסנדה, מוזרקת רק אחת לשבוע ויעילה מאוד על פי עדות המשתמשים בה, הפכה את האוזמפיק לאופציה מועדפת על משחרי זריקות ההרזיה. רונית, בת 20, שנוהגת לרכוש את האוזמפיק ביחד עם חברה ולהזריק זו לזו כמות של שני מיליגרם מדי חודש, מספרת שהתרופה "גרמה לי לרדת שמונה קילוגרם בחודשיים. ניסיתי כל דיאטה בעולם, רק עם התרופה הזו ירדתי. זו עובדה. היא כאילו סוגרת לי את הקיבה. אנחנו מכורות לאוזמפיק, אני מרגישה אבודה בלעדיה".

אלא שבחודשים האחרונים הביקוש אליה בשוק מאמיר, וכך גם מחירה. רופא משפחה מספר כי התבקש לאחרונה למתן את רישום התרופה למטופלים, בניסיון למגר את השימוש לרעה במרשמים בשוק השחור.

סימה, אם לשלושה ילדים שעובדת במשרד ממשלתי גדול, ניסתה להשיג את התרופה מרופא המשפחה, אך סורבה משום שהיא איננה חולת סוכרת או עומדת בקריטריונים החריגים. "הוא עשה לי בדיקות דם, שקל אותי ואמר שאני לא צריכה את הזריקה. לא משנה כמה התחננתי – כלום לא עזר". את התרופה רכשה לבסוף ב-4,000 שקלים מרוקח. "בשביל נשים כמוני שרוצות להוריד משקל ולהיראות טוב", היא אומרת, "אוזמפיק שווה יותר מזהב".

"הסיכוי שלך להשיג אוזמפיק בשוק השחור הולך ונהיה קשה מיום ליום", מספר דן, תושב תל אביב. "זה מרדף מטורף, אפילו הזוי. אם הצלחת להשיג רבע מיליגרם או חצי מיליגרם זה לפעמים וואו. אני קניתי מרוקח ב-2,500 שקל, יש לי חברים שקנו מרופאים. זה עסק רווחי מאוד. אנשים כמוני מוכנים לשלם כל מחיר כדי להשיג אוזמפיק, אז המחירים עולים ועולים".

"מה זה משנה איך אני משיג את זה? זה לא עניינכם"

הסוחרים באוזמפיק הם לרוב מתווכים שעובדים מול רוקחים ורופאים. הסוחר מקבל מרשם מרופא, רוכש את הזריקה, מוכר אותה בשוק השחור (בטלגרם או מפה לאוזן) וחולק ברווחים עם הרופא. רוקחים המעורבים בשוק עושים זאת על פי ההערכה באמצעות שיתוף פעולה עם הסוחרים, גניבה או זיוף מרשמים (בפברואר השנה נעצרו שני רוקחים מאיכילוב בחשד לזיוף מרשמים של מדבקות שיכוך כאבים שיועדו לניצולי שואה). התרופה מועברת ללקוחות באמצעות נהגי מוניות או בלדרים, והכסף ניתן במזומן או מועבר בטלגרם.

"אנחנו קונות את התרופה מחבר טוב שיש לו קומבינות אצל רופא המשפחה שלו", מספרת רונית, שרוכשת את האוזמפיק עם חברתה. "הוא נותן לנו את המרשם וכרטיס קופת חולים, ואנחנו קונות אותה בבית המרקחת. אנחנו משלמות 1,500 שקל למיליגרם".

תרופות רזיה (צילום: צילום מסך)
צילום: צילום מסך

"אני קונה תרופה ב-500 שקל, משתמש בשתי זריקות ומוכר את האחרות באלפיים", מספר חולה סוכרת שסוחר באוזמפיק. "אני מקבל טלפונים מבחורות שמוכנות לשלם בשביל התרופה גם 5,000 שקל"

רוקח מדרום הארץ המעורב בסחר באוזמפיק התעקש בפנינו ש"הכל חוקי, אני לא גונב מאף אחד. מה זה משנה איך אני משיג את זה? זה ממש לא עניינכם. יש לי את הדרכים שלי. יש גם רופאים שעושים מזה מסחרה. אנשים זקוקים לתרופה ואנחנו עוזרים להם להשיג אותה. נכון שאני מרוויח מזה. כמה? זה יכול להגיע לעשרות אלפי שקלים".

"זו התרופה הכי מבוקשת בשוק השחור של התרופות", אומר ליאור, שסוחר באוזמפיק בטלגרם. "אני מקבל מאות פניות ביום מאנשים שמוכנים לשלם הרבה כסף בשבילה. אני יכול להשיג כל תרופה בשניות, אבל בשביל אוזמפיק צריך לפעמים כמה ימים. זה הלהיט הכי חם היום. אם בהתחלה זה עלה 1,500 שקל, היום אנשים מוכנים לשלם גם 4,000 ו-5,000 למארז של מיליגרם. יש כאלה שקונים שניים, שלושה מיליגרם לחודש".

סוחרים אחרים בתרופה, מספר ליאור, הם חולי סוכרת שזכאים למרשם אבל משתמשים בו כדי להפיק רווחים. "אני קונה תרופה ב-500 שקל, משתמש בשתי זריקות של רבע מיליגרם, ומוכר את השתיים האחרות ב-1,500 שקל, לפעמים ב-2,000", מספר יואב, חולה סוכרת שהפך לסוחר באוזמפיק. "יש ביקוש מטורף, אנשים מוכנים לשלם כל מחיר. אתה לא מבין כמה טלפונים ביום אני מקבל מבחורות צעירות, מפוצצות בכסף, שמחפשות את התרופה ומוכנות לשלם בשבילה גם 5,000 שקל".

"אין תרופת פלא שמסייעת לירידה במשקל"

למרות שיעילותה של האוזמפיק בהורדת משקל נראית אפקטיבית, השימוש בה ללא התייעצות עם רופא עלולה להיות מסוכנת. רופאים רבים אליהם פנינו סירבו להתייחס לתרופה. אחד מהם, שביקש שלא להתראיין בשמו, הסביר ש"כמו כל תרופה, יש כאלה שאלרגיים לדברים מסוימים שהיא מכילה. הייתי מציע לכל אחד ואחת לקרוא עליה היטב לפני שמשתמשים בה. שימוש יתר בתרופה יחסית חדשה, מבלי לברר אלו תופעות לוואי היא יכולה לגרום בסופו של דבר, יש בה כדי לסכן חיים. צריך להתייעץ עם רופאים מומחים ולא לקחת סיכון רק כדי לרדת במשקל".

"חשוב להבהיר: אין תרופת פלא שמסייעת לירידה במשקל", אומרת ד"ר קלמרו. "כל תרופה הניתנת למטרה זו, בין שהיא ניתנת באישור ובין שאנשים נוטלים על דעת עצמם, תוכל לגרום ליותר נזק מתועלת אם לא יתנהל מעקב מסודר בעת השימוש ובלי ליווי של צוות רפואי מוסמך".

ורדית קלמרו (צילום: ענבל שפריר)
צילום: ענבל שפריר

"יש לא מעט שאלות שנותרות ללא מענה אם אין מעורבות רופא", מדגישה ד"ר ורדית קלמרו. "מה עם נטילת תרופות אחרות במקביל, בני נוער שנמצאים בשלבי צמיחה, אנשים שסובלים מהפרעות אכילה? תרופה זו לא סוכרייה"

מה עלולות להיות הבעיות אם התרופה ניתנת ללא מעורבות רופא?
"למשל, מה אם המטופל נוטל תרופות אחרות שעלולות ליצור התנגשות? מה לגבי שימוש בתוספי מזון במקביל? מה לגבי בני נוער שעדיין נמצאים בשלבי צמיחה, שטיפול הורמונלי עלול לפגוע בהם? מה לגבי אנשים שסובלים מבעיות נפש שעלולות להחמיר עקב השימוש? מה קורה אם המטופל מחליט להפסיק? מה אם הוא משלשל בגלל התרופה – האם הוא צריך להפסיק או להמשיך? בקיצור, יש לא מעט שאלות שנותרות ללא מענה מקצועי".

כמו כל תרופה, גם לאוזמפיק יש תופעות לוואי. מה המשמעות של מעורבות הרופא מבחינה זו?
"חשוב לי לצעוק את זה: תרופה היא לא סוכרייה ולא פיצוחים. לכל תרופה ייתכנו תופעות לוואי. לאוזמפיק מיוחסות השפעה על מצב הרוח, בחילות, הקאות, כאבי ראש, עייפות מוגברת. לכן הטיפול בה חייב להיות תחת מעטפת של שליטה וליווי רפואי. זו אינה תרופה שמתאימה לשימוש גורף בקרב הקהל הרחב".

עד כמה התרופה עלולה להיות מסוכנת לאנשים שסובלים מהפרעות אכילה?
"ללא מעורבות רפואית זה עלול להוביל לתת-תזונה, ואנשים שסובלים מהפרעות אכילה יכולים לאבד רכיבים תזונתיים חשובים בעת נטילת התרופה. בייחוד במצבים כאלה חשוב שהמטופלים יהיו תחת מעקב רפואי הכולל תמיכה נפשית וליווי תזונתי, ובשום אופן שלא ישתמשו בתרופות מעין אלה ללא אישור של גורם רפואי מוסמך".

"בלי תזונה נכונה אף תרופה לא תביא שיפור"

השוק השחור באוזמפיק עשוי להתחסל מרגע שהתרופה תאושר לטיפול לא רק עבור חולי סוכרת. זה המצב כיום בארה"ב; ווגובי (Wegovy), שהיא למעשה אוזמפיק במינון של 2.4 מיליגרם, אושרה ביוני האחרון על ידי מינהל התרופות האמריקאי לטיפול בהשמנת יתר. "זו אותה תרופה במינונים גבוהים יותר, שמאפשרים ירידה אפקטיבית יותר במשקל", אומרת ד"ר שקד. ואכן, במחקרים הציגה הווגובי תוצאות דרמטיות: ירידה של עד 20 אחוזים מהמשקל לאחר טיפול של שנה. "מדובר בתרופה יחסית חדשה, ויש פה עניין של רגולציה וסדר", מסבירה ד"ר קלמרו. "מדובר בתהליך פורמלי, אבל הוא חשוב. בסוף זה לטובת הציבור".

פזית שקד (צילום: פרטי)
צילום: פרטי

"הטיפול בתרופות האלה הוא ארוך טווח", מבהירה ד"ר פזית שקד. "במחקרים רואים שכשאנשים מפסיקים את השימוש בהן לאחר 20 שבועות ומעלה, הם מחזירים עם הזמן את כל המשקל"

קלמרו מספרת כי תרופה דומה נמצאת היום בשלבי פיתוח מתקדמים. "זו תרופה שפועלת בדיוק באותו מנגנון, אבל ניתנת דרך הפה. היא נמצאת כעת במחקר פאזה שלישית, אבל עדיין ממתינים לקבל את כל הנתונים בטרם אישורה".

מה את ממליצה למי שמעוניין בטיפול כבר היום?
"יש קליניקות העוסקות בעודף משקל. חלק מהתהליך, בנוסף להמלצה תרופתית, כולל ליווי פסיכו-סוציאלי, מעקב של דיאטנים וסיוע רפואי. אני ממליצה לכל מי שמעוניין לרדת במשקל להתייעץ עם רופא המשפחה, דיאטנית קלינית, או לפנות למרפאה כזו. וכאשר קיים שימוש מרובה בתרופות או תוספים, חשוב להתייעץ עם רוקח קליני".

"בלי ללמוד לאכול נכון, אף תרופה לא תביא לשיפור לטווח ארוך", אומרת הדיאטנית הקלינית פרופ' אולגה רז. "אפילו אנשים שעשו ניתוח בריאטרי עולים במשקל משום שלא למדו לאכול נכון. כדאי להשתמש באוזמפיק לסוכרת ובסקסנדה להרזיה, אבל בליווי של שינוי תזונתי ופעילות גופנית".

סייעה בהכנת הכתבה: מיכל הלפרין

 

תגובת נובו נורדיסק, יצרנית אוזמפיק:
"תרופות מרשם צריכות להינתן על ידי רופא בכפוף למרשם. נטילת תרופות מרשם ללא פיקוח והנחיה רפואית יכולה להוביל לשימוש שגוי שעלול לפגוע בבריאות המטופל. החשש מתגבר כאשר הרכישה נעשית מגורמים שאינם מורשים שכן במקרים כאלו לא ניתן להבטיח שהתרופה מקורית או שאוחסנה בתנאים נאותים".

תגובת משרד הבריאות:
1. במשרד הבריאות מכירים את התופעה. התרופה נמכרת בטלגרם וברשתות חברתיות בניגוד לחוק והתוויות רפואיות מאושרות. משרד הבריאות ממליץ לרכוש תרופות רק בבתי מרקחת לאחר קבלת מרשם וע"י רוקח מוסמך.
מדובר על סחר אסור שמעורבים בהם גורמים פלילים המסכנים את בריאות הציבור. סחר אסור בתרופות הוא עבירה פלילית. בעבר נעשו מספר פניות למשטרה בנוגע למכירת תרופות באמצעות אתרים ורשתות חברתיות.

2. החברה טרם הגישה את התכשיר Wegovy (semaglutide) לרישום בארץ.