אטופיק דרמטיטיס היא מחלת עור, שההשפעה שלה חורגת הרבה מעבר לעור. "במקרים הקשים יותר הסבל הוא יומיומי", אומרת ד"ר אמילי אביטן-הרש, מנהלת מחלקת עור בקריה הרפואית רמב"ם. "התפרחת מלווה בגרד וכתוצאה מכך נגרמות הפרעות שינה - אנשים מתעוררים ממש פצועים מהגירוד - מה שפוגם בתפקוד היומיומי, ביכולת הריכוז בלמידה וכדומה. גם הגירוד עצמו מקשה על הריכוז. הסוגיה האסתטית גורמת מצוקה רגשית חמורה. לכל זה מתווסף הטיפול היומיומי הנדרש בקרמים, משחות וסבונים מיוחדים, שהופך את העור לשמנוני תחת הבגדים. אנחנו יודעים על אינטראקציות שליליות עם גננות שמסרבות לטפל במהלך היום או בין הורה לילד על רקע הטיפול. לא פעם ישנן מחלות אטופיות נלוות כמו אסתמה ונזלת אלרגית, יש נטייה לזיהומים ולעיתים אשפוזים, ויש גם התמודדות פסיכולוגית מעצם הסטטוס 'חולה כרוני' בגיל צעיר".

עד כאן המחצית הריקה של הכוס. אבל אביטן-הרש ממהרת למנות את הבשורות הטובות של השנים האחרונות: הטיפולים מגוונים ונוחים יותר לשימוש, מתכשירים בספיגה משופרת ועד משחות אנטי דלקתיות במרשם שחלקן מכילות סטרואידים וחלקן ללא סטרואידים. לצד הטיפולים המקומיים, יש סל של טיפולים סיסטמיים, כולל לילדים, שהוא כבר בבחינת שינוי משמעותי בהתמודדות עם אטופיק דרמטיטיס. אפשרות נוספת היא טיפול בפוטותרפיה - קרינה אולטרה סגולה (UV).

גישות חדשות 

גישה טיפולית חדשה, שניתן לכנות כטיפול מכוון מטרה, היא נוגדי JAK - קבוצת אנזימים המעודדים את הדלקתיות וידועים כמרכזיים באטופיק דרמטיטיס ובמסלול הקשור בגרד. התרופה הזאת, הנצרכת בכדור אחת ליום, נכנסה בשנים האחרונות ומאושרת מגיל 12 ומעלה. עם יתרונותיה נמנים הקלה מהירה על הגרד ויעילות גבוהה - בקרב כמחצית מהמטופלים הושג שיפור משמעותי עד כמעט אפס פעילות של המחלה. בנוסף קיים גם טיפול ביולוגי הפועל נגד ציטוקינים קריטיים בתהליך הדלקתי שנמצאים בתא (IL-4 ו-IL13). הטיפול הזה נצרך בזריקה בתדירות של אחת לשבועיים עד חודש, כתלות במשקל הגוף. לאחרונה אושר הטיפול אף לבני 6 ומעלה.

על פי פרוטוקול סל הבריאות, עוד לפני שמקבלים את הטיפולים הסיסטמיים החדשניים, על המטופלים להתנסות קודם בטיפול סיסטמי אחר הניתן בכדורים ומדכא את מערכת החיסון. הטיפולים הללו לא מתאימים לכל אחד ויש להיוועץ ברופא עור טרם התחלת טיפול.

הן את הכדורים והן את הזריקות צורכים חולי האטופיק לטווח הארוך. עם הזמן ניתן לנסות להוריד מינונים או להגדיל את המרווחים שבין הזריקות. צריך רק לקחת בחשבון שלא אחת, כאשר מפסיקים, התפרחת חוזרת.

היכן ניתן לקבל את הטיפולים החדשים? ככלל, אטופיק דרמטיטיס היא מחלה שכיחה מאוד המוכרת היטב לכל רופאי העור. ואולם, במצב שהטיפול המקומי אינו מספיק, מומלץ להגיע למרפאת עור המתמחה בטיפולים חדשניים שכאלה לחולי אטופיק דרמטיטיס. תמונת ה"לפני ואחרי" כאן עשויה להיות דרמטית: הן במראה העורי, הן בגרד, הן באיכות השינה והן בכל המשמעויות התפקודיות והחברתיות הנגזרות מהמחלה.

"בניגוד לעבר, כשהרבה חולים חיו עם מחלה פעילה לאורך זמן בהיעדר פתרון זמין ואפקטיבי, חשוב לדעת שמגוון התרופות והשילובים גדל ויש היום הרבה מה לעשות", אומרת ד"ר אביטן-הרש. היא מכוונת להעלאת הרף בשלושה מובנים: יותר מטופלים עם אטופיק דרמטיטיס מרוסנת; יעד טיפולי גבוה יותר לכל חולה - משיפור של 50% בעבר לעור נקי או כמעט נקי כיום; ושיפור המושג לא רק במחלה העורית אלא גם באיכות החיים וביכולת לתפקד ביומיום, בבית הספר, בעבודה ובחברה בכלל. "במקום שהמחלה תשלוט בחולים, אנחנו יכולים היום לתת למטופלים שלנו את הכוח לשלוט במחלה בצורה הרבה יותר טובה". 

מוגש כשירות לציבור בחסות AbbVie

עד כמה אתם שולטים באטופיק שלכם? ענו על שאלון Score Or ובדקו מה מצבכם

עוד בנושא:
אטופיק דרמטיטיס: איך לנהל את המחלה, מבלי שהיא תנהל אותנו
טיפים ומיתוסים באטופיק דרמטיטיס
אטופיק דרמטיטיס: לא יכולתי לגעת בילדים שלי בידיים חשופות"
להתמודד עם אטופיק דרמטיטיס