ישראל היא אחת המדינות המובילות בחדשנות בתחום הרפואה – גם במחקר באקדמיה, וגם בעולם העסקי – בדגש על ענף הייטק. פרופסור אהוד גזית, מנהל מייסד של מכון בלווטניק לפיתוח תרופות מאוניברסיטת תל אביב, הוא אחד החוקרים הבכירים בתחום הרפואה באקדמיה הישראלית.

פרופ' גזית, מה התפקיד של האקדמיה לחידושים בתחום הרפואה?

"האקדמיה היא מנוע חדשנות. הרבה מאוד פעמים אנחנו רואים שהתגלויות הראשונות נעשו באקדמיה ומאוחר יותר הן עברו לתעשייה. גם פה אצלנו, דברים שאנחנו פיתחנו כדברים מאוד ראשוניים, כיום הם נמצאים בניסויים בבני אדם לקראת טיפול תרופתי".

אחד החידושים הכי מעניינים וגדולים כרגע בתחום הרפואה הוא מטבולומיקה, מה משמעות הפיתוח?

"תחום המטבולומיקה הוא ממש עכשיו בפריצת דרך. אני חושב שנראה אותו הרבה יותר בעוד עשור או שניים. כאשר אנחנו עושים בדיקת דם אנחנו בודקים הרכב של 10-20-30 מטבוליטים שונים: כולסטרול, ויטמינים, מבנים אחרים. כשאנחנו מסתכלים עליהם במטבוליקה, אנחנו יכולים להסתכל על 4000-5000 מטבוליטים שונים. למעשה אנחנו מקבלים שיקוף של המצב הבריאותי של האדם.

"אתם בוודאי מכירים את התחום של גנומיקה - היכולת שלנו להסתכל על המבנה הגנטי שלנו שירשנו מההורים. אבל יכולים להיות אנשים שיש להם מבנה גנטי זהה, תאומים זהים למשל, שהמצב הבריאותי שלהם יהיה שונה לחלוטין. תאום אחד שיחלה במחלה קשה בגיל צעיר, השני יחיה חיים טובים ומלאים לאורך זמן. היכולת שלנו להסתכל על ההבדל הוא ההרכב המטבוליטי שלהם. אנחנו יכולים להסתכל כיצד אנחנו יכולים להשפיע על ההרכב הזה, כיצד אנחנו יכולים לשנות אותו על ידי תרופות, על ידי שינוי תזונתי, על ידי שינוי בלייף סטייל של אותם אנשים. וזה מה שמאפשר לנו לגשת מעבר לגנטיקה או לגנומיקה".

שוק הסטארט-אפים בתחום הבריאות בישראל

ד"ר איריס אדלר, ראש תחום בריאות ב- Start-Up Nation Central  מסבירה כיצד HealthTech ישפיע על עתיד הרפואה בישראל.

"סטארט-אפ ניישן סנטרל הוא ארגון ללא מטרות רווח שמבוסס על פילנתרופיה, כשהמטרה העיקרית היא לקדם חדשנות ישראלית ולחבר את האקו-סיסטם הישראלי לאתגרים גלובאליים ולחברות גלובאליות. בחרנו להתמקד בשלושה סקטורים עיקריים: בתחום האקלים, בתחום אגריפוד, ובתחום הבריאות שאותו אני מובילה".

איך נראה שוק הסטארט-אפים בתחום הבריאות בישראל?

"סקטור הבריאות הוא באמת הסקטור הגדול ביותר באקו-סיסטם הישראלי מבחינת כמות החברות. יש קרוב ל 1700 חברות בתחום הבריאות. מבחינת ההשקעות זה הסקטור הרביעי בגודלו בשנה האחרונה,  אחרי דאטה, סייבר ופינטק עם קרוב לשני מיליון דולר השקעות רק בשנה שעברה בתחום הבריאות".

איך את רואה את התחום הזה בעוד עשור?

"אנחנו רואים אתגרים משמעותיים שעומדים בפני מערכת הבריאות בשנים האחרונות ואנחנו צופים שהם רק יגדלו: עלייה בכמות המטופלים, בגודל האוכלוסייה, הזדקנות של האוכלוסייה וגם שחיקה משמעותית של הצוותים הרפואיים. זה התבטא במיוחד במגפת הקורונה אבל אנחנו רואים את זה גם בשגרה ובאמת הטכנולוגיה החדשה שמאוד התקדמה בשנים האחרונות של בינה מלאכותית ושל ביג דאטה באמת מאפשרת פתרונות מאוד טובים לבעיה הזאת אני צופה שהתחום הזה ימשיך ויגדל בשנים הקרובות.

"בסטארט אפ ניישן סנטרל אנחנו כל הזמן דואגים לייצר את האתגר הבא לאקו-סיסטם הישראלי ולייצר שיתופי פעולה בין התעשייה ובין החברות לבין השטח. לדוגמה, פרויקט שעשינו ביחד עם 'רוש ישראל' פלטפורמה שנקראת 'Roche for a better future' שבה הצגנו לאקו-סיסטם הישראלי אתגר משמעותי בתחום האלצהיימר ובאמת הגיעו פתרונות מדהימים. שיתוף פעולה מוצלח ואנחנו מחכים לשיתופי פעולה נוספים בעתיד".

לעוד מידע על חדשנות בעולם הרפואה, צפו בסרטון המלא והצטרפו למסע של מישל שריד ורום פלד, דור העתיד שבוחן את רפואת העתיד.

יש להדגיש כי בחירת הטיפול האפשרי היא בהתאם  להחלטת הרופא המטפל  הרושם את המרשם ובהתייעצות עם המטופלהמידע נכון למרץ 2023. למידע נוסף ,יש לפנות לרופא המטפל.

מוגש כשירות לציבור בחסות חברת רוש פרמצבטיקה (ישראל) בע"מ.