המרכז הרפואי שערי צדק מעורב בימים אלה בשיתוף פעולה בינלאומי במטרה לייצר פלטפורמה שתשתמש בבינה מלאכותית, ותסייע להתאים את הטיפול הנכון לחולים המתמודדים עם סרטן ריאה. זאת באמצעות איסוף ממצאים קליניים מאלפי מטופלים וניתוח הקשר בין מאפייני המטופל והגידול הספציפי לבין תוצאות הטיפול. "בעבר היינו נותנים את אותו טיפול לכל החולים בסרטן ריאה", אומר פרופ' ניר פלד, מנהל מרכז הלמסלי לאונקולוגיה במרכז הרפואי שערי צדק. "מתוך 100 חולים, רק 30 מהם היו מגיבים. המערכת הזו עתידה להכווין אותנו לטיפולים הכי מדויקים למטופל הבודד".

למה כ"כ חשוב להתאים את הטיפול הנכון למטופל?

"קודם כל, אנחנו רוצים שתהיה תגובה מהירה. לא רוצים לבזבז זמן עם טיפול שאינו יעיל כי בזמן הזה המחלה ממשיכה להתקדם. ככל שניתן את הטיפול היעיל ביותר בהתחלה אנחנו מקטינים את המחלה בצורה הכי אפקטיבית".

איך עובדת הבינה המלאכותית ואיזה מידע היא אוספת?

הבינה המלאכותית אוספת את כל המרכיבים הקליניים הקיימים היום על כל המטופלים: תפקודי כליות, מחלות רקע, תרופות, כל הפרמטרים של הגידול - איזה גנים וחלבונים מייחדים אותו. אנחנו לוקחים את כל הפאזל הזה ומנסים להרכיב אותו. המחשב עושה את זה יותר טוב מאיתנו.

ד"ר לילה רויזמן, מנהלת את היחידה לרפואה מותאמת אישית וחדשנות באונקולוגיה בשערי צדק, מוסיפה:

"אנחנו מכוונים לעשות ניבוי של תגובה טיפולית לטיפול באימונותרפיה בסרטן ריאה. עד שיש החלטה טיפולית, המטופל צריך לעבור הרבה מאוד בדיקות והרופא צריך לעבור על כולן יחד ולהרכיב את הפאזל הענק. התוכנית שלנו היא שכל זה יהיה בקליק אחד. מה שיקל על הרופאים בהחלטה וייתן אופציות טיפוליות מדויקות  יותר ויעילות יותר עבור המטופלים".

"אנחנו יכולים לשפר דרמטית את יעילות הטיפול בטרשת נפוצה"

טרשת נפוצה היא מחלה אוטואימונית כרונית המתבטאת בהתקפה של המערכת החיסונית על המיאלין – המעטפת של מע' העצבים במוח ובחוט השדרה. כיום אין טיפול שיכול לרפא את המחלה, אך תרופות חדשות ויעילות יכולות למנוע את התקדמות המחלה הכרונית ולעצור את התפתחותה.

פרופ' דימיטריוס קרוסיס, פרופסור לנוירולוגיה, מומחה בנוירואימונולוגיה, מנהל המרכז לטרשת נפוצה והיחידה לנוירואימונולוגיה וטיפולים תאיים במרכז הרפואי הדסה, מסביר כיצד הבינה המלאכותית יכולה לסייע בהתאמת הטיפול בטרשת.

"חשוב מאוד לא רק להתאים את הטיפול לכל חולה וחולה אלא גם למצוא דרך לדעת האם הטיפול שנתנו עוזר או לא עוזר באופן אובייקטיבי. עד עכשיו עשינו זאת בעזרת העין שלנו והידע שלנו. למשל, בעזרת הדמיות MRI. הנה דוגמא של צילומי MRI של מטופל: בצילום מ-2006 וצילום מ-2020 הרדיולוגים הכי מומחים בתחום לא הבחינו בשום הבדל. אז הבינה המלאכותית נכנסת לתמונה. אנחנו לוקחים את כל הדמיות ה-MRI מכניסים אותן למחשב המיוחד והוא מראה לנו שהיו שינויים. כמעט הכפלה של הנגעים שלא ראינו בעיניים. החלפנו את הטיפול ואכן יש תגובה משמעותית ושיפור במצב.  עם הבינה המלאכותית אנחנו יכולים לשפר דרמטית את יעילות הטיפול בטרשת נפוצה".

למידע נוסף על שימוש בבינה מלאכותית בסרטן ריאה וטרשת נפוצה , צפו בווידאו המלא והצטרפו למישל שריד ורום פלד, דור העתיד שבוחן את רפואת העתיד.

יש להדגיש כי בחירת הטיפול האפשרי היא בהתאם  להחלטת הרופא המטפל  הרושם את המרשם ובהתייעצות עם המטופלהמידע נכון למרץ 2023. למידע נוסף ,יש לפנות לרופא המטפל.

מוגש כשירות לציבור בחסות חברת רוש פרמצבטיקה (ישראל) בע"מ.