לרשות הרופאים המטפלים בסרטן הריאות עמדו בעבר טיפולים שהיו מקובלים עשרות שנים. "הכימותרפיה, הטיפול העיקרי, היה איתנו מהמאה הקודמת עד לפני כ-15 שנים. אפקטיביות והתגובה לטיפול בו היתה כ- 40% בסך הכל", מסבירה ד"ר יוליה רוביצקי-גליס, אונקולוגית מומחית, במרפאת לין של שירותי בריאות כללית.

"בשנים האחרונות התרחשו פריצות דרך, שהעניקו לחולים ולמשפחות תקווה גדולה, תרמו משמעותית להארכת חיי החולים ושיפרו מאוד את איכות חייהם. כשאני רואה חולה שקיבל לפני שנים טיפול אימונותרפי, מגיע לבדיקה שתוצאותיה הן שאין בגופו שרידי מחלה, אני מרגישה סיפוק עצום", אומרת בהתרגשות ד"ר רוביצקי גליס.

על פי נתונים עדכניים של רשם הסרטן במשרד הבריאות, בכל שנה מאובחנים בישראל כ-3000 חולים חדשים בסרטן ריאות. ב-2019 סרטן הריאות היה הראשון בשכיחותו בגברים ערבים, השני בשכיחותו בקרב גברים יהודים והשלישי בשכיחותו בנשים. סרטן ריאות הוא גורם התמותה הראשון בישראל בגברים והשני בנשים. "עישון הוא גורם הסיכון הגדול ביותר לסרטן הריאות, ולכן הפסקת עישון מפחיתה את הסיכון לחלות בו. גם עישון פסיבי, זיהום אוויר וחשיפה תעסוקתית למזהמים במקצועות שבהם שואפים אבק וחומרים מסוכנים עשויים לגרום לסרטן ריאות", מסבירה ד"ר רוביצקי-גליס.

הקושי באבחון וחשיבותה של בדיקת הסקר

 סרטן ריאות מתגלה בכמחצית מהחולים במצב מתקדם, גרורתי ומפושט: "קשה לגלות סרטן ריאות", אומרת ד"ר רוביצקי-גליס, "מפני שבשלבים הראשוניים אין לו כמעט תסמינים. תסמיני המחלה מופיעים, בדרך כלל, בשלב מאוחר. החולים מרגישים קוצר נשימה, צפצופים בנשימה, צרידות, שיעול מתמשך, קשיי בליעה, נפיחות בבלוטות הלימפה בצוואר, חוסר תיאבון, ירידה במשקל ותשישות. עם הופעת התסמינים, מומלץ לפנות לבירור אצל רופא המשפחה, או לרופא ריאות. אם אתם בקבוצת הסיכון מומלץ לערוך בדיקת סקר לאבחון מוקדם של סרטן ריאות, שמשרד הבריאות החל לקיים כפיילוט בקרב מעשנים".

"לפני עידן הטיפולים המשולבים, סרטן ריאות היתה מחלה קצרה, קטלנית ואגרסיבית, אבל עכשיו מטופלים רבים זוכים בשנים של חיים נורמליים ורגילים. אנו רואים את זה קורה לנגד עינינו ובזמן קצר וזה בהחלט מרגש"

בכ-85% מהחולים מתגלה סרטן ריאות מסוג תאים שאינם קטנים (NSCLC). "את סרטן הריאות מקובל לחלק לסרטן תאים קטנים וסרטן תאים שאינם קטנים", מסבירה ד"ר רוביצקי-גליס. "רוב החולים מאובחנים עם סרטן ריאות מסוג 'תאים שאינם קטנים', שנחלק לכמה סוגים עיקריים: אדנוקרצינומה, סרטן תאים בלוטיים המופיע גם אצל אנשים שלא עישנו מעולם, וסקוומוס-קרצינומה, סרטן תאים קשקשיים ששכיח יותר אצל מעשנים."

האימונותרפיה מלמדת את מערכת החיסון לזהות את הסרטן ולתקוף את הגידול

על פי נתוני משרד הבריאות שיעורי ההישרדות ל-5 שנים של חולים בסרטן הריאות נמוכים. "בשנים האחרונות הטיפולים האימונותרפים שינו באופן משמעותי את אריכות ימיהם ואיכות חייהם של המטופלים. חשוב להבין, שמערכת החיסון של הגוף לא מזהה את הסרטן כבעיה ולכן אינה תוקפת אותו", מסבירה ד"ר רוביצקי גליס. "הטיפולים האימונותרפיים, מלמדים את מערכת החיסון לזהות את הסרטן ולתקוף את הגידול. הטיפולים האלו שינו לחלוטין את חיי המטופלים ואת הפרוגנוזה. הם האריכו את חייהם של החולים ושיפרו את איכות החיים שלהם. כשנותנים את הטיפולים האימונותרפיים, יחד עם כימותרפיה יש תופעת לוואי, אבל איכות חייהם של מי שיכולים לקבל רק אימונותרפיה, או פחות כימותרפיה בטיפול משולב, טובה יותר והתוצאות המצוינות מתבטאות בהארכת חיים משמעותית של החולים בסרטן ריאות".

ד"ר רוביצקי גליס מסבירה: "מחקר ארוך טווח שעקב במשך 4 שנים אחר חולי סרטן ריאות עם גרורות, הראה שטיפול במשלב של שתי תרופות אימונותרפיות שונות, בשילוב כימותרפיה מינימלית הביא לתוצאות חסרות תקדים ולשיפור משמעותי בהישרדות. במחקר השתתפו כ-360 חולי סרטן ריאות גרורתי, שטופלו במשך שנתיים. במחקר נמצא שגם אחרי הפסקת הטיפול, הוא נותר יעיל,  כיוון שהתרופות האימונותרפיות מלמדות את מערכת החיסון לזהות את התאים הסרטניים, גם לאחר הפסקת הטיפול".

"אנחנו מתאימים כיום טיפולים ייחודיים לכל מטופל. הבדיקות מדויקות יותר ומאפשרות לנו התאמה אישית. חשוב לדעת כי על הטיפול המשולב מחליטים הרופאים המטפלים"

"לפני עידן הטיפולים המשולבים, סרטן ריאות היתה מחלה קצרה, קטלנית ואגרסיבית, אבל עכשיו מטופלים רבים זוכים בשנים של חיים נורמליים ורגילים. אנו רואים את זה קורה לנגד עינינו ובזמן קצר וזה בהחלט מרגש. הטיפולים המשולבים נותנים הרבה תקווה והמחקרים, שנעשים בארץ ובעולם, ישנו קרוב לוודאי, גם את פני המחלה בעתיד".

טיפולים מותאמים ומדוייקים עם מינימום כימותרפיה

ד"ר רוביצקי–גליס: "קבוצת טיפולים נוספת הם הטיפולים הביולוגיים, ביניהם טיפולים ביולוגיים מבוססי טירוזין קינאז אינהיביטור. התרופות אינן מתאימות לכל החולים ותלויות בסוג הגידול. לכן לפני שמטפלים עורכים בדיקה מולקולרית של הגידול, כדי לבדוק התאמה מדויקת לטיפול. הטיפולים נוחים, ניתנים בכדורים והתגובה לטיפול טובה. החולים המתאימים יוצאים נשכרים מהטיפול, תופעות הלוואי שלהם ניתנות לניהול והתרופות מאריכות חיים". 

"לאורך השנים עמדנו בפני אתגרים בטיפול בסרטן הריאה", מסבירה ד"ר רוביצקי-גליס "יש גידולים שעוברים מוטציה. אנחנו מטפלים במוטציות האלה גם באמצעות תרופות ביולוגיות, שיודעות לחסום את המוטציות, לעצור את התפתחות התאים הסרטניים ולבלום את הגידול מלהוסיף לגדול".

"אנחנו מתאימים כיום טיפולים ייחודיים לכל מטופל. הבדיקות מדויקות יותר ומאפשרות לנו התאמה אישית. חשוב לדעת כי על הטיפול המשולב מחליטים הרופאים המטפלים. הרופאים מביאים בחשבון, בדיון רב תחומי, את התועלת למול תופעות הלוואי הנלוות לטיפול. הטיפולים היעילים ביותר נמצאים לשמחתנו בסל התרופות בישראל וניתנים בקו טיפול ראשון, בסמוך לאבחון", מסכמת ד"ר רוביצקי גליס.

אובחנתם? העמותה הישראלית לסרטן הריאה עומדת לרשות החולים והמשפחות