שילוב בין תרופה אימונותרפית, שמפעילה את מערכת החיסון להילחם בגידול, לטיפול כימותרפי מכפיל את שיעור ההישרדות אצל חולים שאובחנו עם סרטן קיבה גרורתי, בהשוואה לטיפול כימותרפי בלבד. כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שנעשה גם בחמישה בתי חולים בישראל: בלינסון, איכילוב, הדסה עין כרם, שיבא ורמב"ם. תוצאות המחקר הוצגו בכנס האונקולוגי האחרון (ASCO GI), שמבשר על כל החידושים המשמעותיים בחקר הסרטן. את הכנס עורכת, מדי שנה, החברה האמריקנית לאונקולוגיה קלינית.  

במסגרת המחקר עקבו החוקרים, במשך שלוש שנים, אחר חולי סרטן קיבה גרורתי, חולי סרטן ושט, וחולי סרטן שממוקם בחיבור בין הוושט לקיבה. החולים במחקר חולקו לשתי קבוצות: הקבוצה הראשונה טופלה במשלב של אימונותרפיה וכימותרפיה והשנייה טופלה בכימותרפיה בלבד. תוצאות המחקר היו מעודדות מאוד: שיעור החולים שהאריכו ימים לאחר שלוש שנים, היה יותר מכפול בקבוצת החולים שטופלה באימונותרפיה וכימותרפיה (21% לעומת 10%). הסיכון לתמותה בקרב המטופלים במשלב פחת ב-30%, בחולים עם סמן ביולוגי CPS 5 ומעלה, שעל בסיסו מחליטים על תוספת הטיפול האימונותרפי, וב-21% אצל כלל החולים ללא תלות בסמן. במחקר השתתפו 1600 חולים.

"סרטן קיבה מסוג אדנוקרצינומה הוא השכיח ביותר, מבין סוגי סרטן הקיבה", מסבירה ד"ר שרון פלס, מנהלת המערך האונקולוגי בביה"ח ברזילי. על פי נתוני רשם הסרטן במשרד הבריאות, סרטן קיבה מסוג אדנוקרצינומה הוא החמישי במספר בשכיחותו בעולם, וגורם התמותה הרביעי בעולם. בישראל מדובר בסרטן האחראי לכ-3% ממקרי הסרטן החדשים המאובחנים בישראל, ובגורם התמותה השישי בשכיחותו בישראל. כ-800 חולים מאובחנים עם סרטן קיבה, מדי שנה, בישראל. בעבר, תוחלת  חיי החולים היתה קצרה למדי, אבל בשנים האחרונות פריצות דרך טיפוליות הביאו לעלייה במספר השורדים.

המהפכה הטיפולית הגדולה: התרופות האימונותרפיות

"עד לאחרונה, הטיפול העיקרי בחולי סרטן קיבה גרורתי, היה שילוב של מספר תרופות כימותרפיות. אבל תוצאות ההישרדות לא היו מרשימות ורוב החולים שרדו, בממוצע, פחות משנה", מסבירה ד"ר פלס. "התרופות האימונותרפיות מסייעות למערכת החיסון בגוף לזהות ולתקוף את התאים הסרטניים. כאשר הן ניתנות לחולי סרטן קיבה בראשית הטיפול, התוצאה היא שיפור באריכות ובאיכות חיי המטופלים. במחקר הוכח ששיעור החולים, עם סמן ביולוגיCPS  חמש ומעלה, ששרדו לאחר שלוש שנים היה יותר מכפול בקבוצת החולים שטופלה במישלב אימונותרפיה עם כימותרפיה, בהשוואה לזרוע הביקורת שטופלה בכימותרפיה, כפי שהיה נהוג בעבר".

סרטן הקיבה: אבחון וטיפול

למעלה ממחצית החולים בסרטן הקיבה, מאובחנים כאשר המחלה מפושטת עם גרורות. התסמינים משותפים למחלות רבות, דבר המקשה על האבחון המוקדם. בין התסמינים: צרבות, בחילות, כאבים ברום הבטן, אנמיה שניתן לגלות בבדיקות דם, חולשה, שינויים בתאבון וירידה במשקל ללא כוונת דיאטה.

"בישראל אין בדיקת סקר לאבחון סרטן הקיבה, ומי שמגיע אלינו, נמצא לרוב בשלב מתקדם של המחלה. לכן, במקרים בהם התסמינים שתיארתי נמשכים לאורך זמן ומסבים אי נוחות מתמשכת, מומלץ לפנות לרופא משפחה וממנו לרופא גסטרואנטרולוג, כדי להשלים בדיקת גסטרוסקופיה בהקדם", מסבירה ד"ר פלס. "הבדיקה פשוטה יחסית, מהירה, ודורשת הכנה של צום לילה בלבד. תחת טשטוש קל, רופא גסטרואנטרולוג בוחן בעזרת מצלמה את רירית הקיבה ושלמותה. אם אובחן ממצא סרטני, מעריכים את היקף המחלה ובודקים האם ישנן גרורות."

ד"ר פלס מסבירה, כי "ככל שהמחלה מתגלה בשלב מוקדם יותר, תוצאות הטיפול בה טובות יותר. מומלץ לשים לב אם התסמינים שמניתי נמשכים לאורך זמן. כאשר מתעורר חשד, מומלץ לפנות מיד לטיפול רפואי ולדרוש בדיקות מתאימות".

"במקרים של סרטן קיבה עם גרורות, הטיפול ניתן במסגרת אונקולוגית. במקרים של מחלה מקומית, או מתקדמת מקומית, ההחלטה על הטיפול מתקבלת לאחר דיון רב תחומי, שמשתתפים בו רופאים כירורגים, רופאים רדיולוגים, אונקולוגים קליניים ומקרינים, אנשי הדמיה ופתולוגים", מוסיפה ד"ר פלס.

"החולים במחקר טופלו באימונותרפיה שרשומה בישראל במשך שנתיים. התרופות האימונותרפיות, מלמדות את מערכת החיסון לזהות את התאים הסרטניים ומוסיפות להיות יעילות גם לאחר תום הטיפול. הטיפול באימונותרפיה עם כימותרפיה אינו נכלל בסל הבריאות ואנחנו מקווים שייכנס בסל הקרוב. הטיפול מוכר ומקובל כסטנדרט הטיפולי בעולם, בחולים עם אדנוקרצינומה של הוושט, סרטן בחיבור בין הוושט לקיבה ובקיבה ורשום בלמעלה מ-50 מדינות בעולם", מציינת ד"ר פלס.

סרטן הקיבה: טיפולים ביולוגים

ד"ר פלס: "כחמישית מגידולי הקיבה מבטאים קולטן המכונה בשםHER2 . לחולים שמאובחנים עם מחלה גרורתית מקובל להוסיף תרופה ביולוגית למישלב הכימותרפי. אפשרות טיפול נוספת לחולים שמחלתם התקדמה היא תרופה חדשנית, המורכבת מצימוד של נוגדן ל-HER2 וכימותרפיה. מנגנון ייחודי זה מאפשר כניסה ממוקדת של הכימותרפיה לתאי הגידול המבטאים HER2. הטיפול הראה שיעורי תגובה טובים במחקר פאזה שניה, שנעשה גם במרכזים בישראל. תרופות ביולוגיות נוספות הן מעכבי  VEGFR2 בשילוב עם כימותרפיה או כטיפול יחיד. בקרוב ניתן יהיה לבדוק גם בארץ ביטוי של חלבון הקלאודין, שקיים באחוזים גבוהים בגידולי קיבה ומהווה מטרה טיפולית ביולוגית".

טיפולים בקווים מתקדמים

"נוסף על התרופות האימונולוגיות והביולוגיות, מומלץ לבדוק איחוי של חלבוני TRK (NTRK) שנראים באחוז קטן של החולים.  זיהוי שיאפשר התאמת טיפול מדויק שנמצא בסל. כמו כן קיימת אפשרות לטיפול בכימותרפיה הניתנת בכדורים, שהראתה יעילות של חודשיים בהישרדות, בהשוואה לטיפול תומך בלבד במטופלים מתקדמים", מוסיפה ד"ר פלס.


"היום ישנן הרבה יותר אפשרויות משידענו בעבר לחולי סרטן הקיבה, דבר  מאוד מעודד ומשמח", מסכמת ד"ר פלס.