אחד משני חולים (48%) שאובחנו עם סרטן עור מסוג מלנומה עם גרורות, וטופלו בשתי תרופות אימונותרפיות, האריכו ימים והוסיפו להגיב לטיפול גם לאחר 7.5 שנות מעקב. מדובר במחקר המעקב הארוך ביותר שנעשה עד כה בחולים עם מלנומה גרורתית. המחקר פורץ הדרך, הוצג בכנס האחרון של החברה האמריקנית לאונקולוגיה קלינית (ASCO). זהו המחקר היחיד, שהוכיח כי הטיפול יעיל לאורך זמן ארוך כל כך.

 עד לפני למעלה מעשור, לא היה מקום לאופטימיות רבה אצל חולים שאובחנו עם מלנומה גרורתית. מלנומה היתה ידועה לשמצה, כאחת ממחלות הסרטן התוקפניות והאגרסיביות ביותר. תוחלת החיים החציונית של חולים עם מלנומה גרורתית נעה בין ששה לתשעה חודשים, הטיפולים הכימותרפיים ששימשו בעבר, לא הביאו מזור מיוחל, והסטטיסטיקה של חולי מלנומה גרורתית, למשך חמש שנים, הגיעה ל-5% הישרדות בלבד.

 "השינויים בטיפול במלנומה בעשור האחרון דרמטיים מאוד. אנחנו כמעט ולא משתמשים כיום בטיפולים כימותרפיים, אלא בטיפולים מכווני מטרה (ביולוגיים), או בטיפולים אימונותרפיים. הטיפולים האימונותרפיים  שינו את עולם האונקולוגיה והם משמשים בהצלחה מרשימה מאוד, כטיפול בסוגי סרטן רבים. האימונותרפיה גורמת למערכת החיסון לזהות את תאי הסרטן, לפעול נגדם ולנטרל את המנגנונים המאפשרים לגידול לחמוק ממערכת החיסון ולהתפשט. התפתחות הטיפול הפיחה תקווה אמיתית בחולי מלנומה גרורתית והוכיחה, כי בזכותו המחלה נסוגה ולעיתים אף נעלמת בחולים רבים. לצד הטיפולים האימונותרפיים, פותחו טיפולים מוכווני מטרה, שמתאימים לכמחצית מהחולים עם מלנומה, להם יש מוטציה בגן BRAF. התרופות מוכוונות המטרה מנטרלות את הפעילות היתירה של הגן, ובכך מביאות לחיסול תאי המלנומה הסרטניים", מסביר ד"ר מוטי אבנר, אונקולוג בכיר במכון שרת לאונקולוגיה במרכז הרפואי הדסה עין כרם.

מלנומה: הפיגמנט שמעניק לעור את צבעו

על פי משרד הבריאות, בישראל שטופת השמש אובחנו בשנת 2019 1,818 חולים חדשים עם מלנומה. מתוכם 1,079 עם גידול חודרני ו-739 עם גידול ממוקד. באותה שנה נפטרו ממלנומה חודרנית 213 אנשים: 118 גברים, ו-95 נשים.

"המלנוציטים הם התאים שמייצרים את הפיגמנט שנקרא מלנין, שמעניק לעור את צבעו. מלנומה מקורה במלנוציטים, התאים שמייצרים את השומות בעור. חשיפה לא מבוקרת לקרני השמש, שיזוף במכוני שיזוף, כוויות שמש שנגרמו בילדות, הם בין הגורמים למלנומה. בד בבד, היסטוריה של מלנומה במשפחה וריבוי נקודות חן ונמשים, מגבירים את הסיכון לחלות. במלנומה תאי המלנוציטים עוברים שינוי והופכים לסרטן מאוד אגרסיבי", מסביר ד"ר אבנר.

 ד"ר אבנר: "מלנומה מתחילה כמו שומה, או נקודת חן לא שגרתית, בעלת צורה, צבע וגבולות לא ברורים. בשלבים מתקדמים של המחלה תאי הסרטן נודדים לבלוטות הלימפה, או לאברים מרוחקים אחרים. המחלה עלולה להפוך למסוכנת יותר ושולחת גרורות לכבד, לריאות, לעצמות ואפילו למוח".

מספר לא מבוטל של חולי מלנומה יפתחו גרורות במוח במהלך מחלתם. מידע נוסף מתוך המחקר שהוצג בכנס ה-ASCO, מתייחס ליעילות המישלב האימונותרפי בחולים עם גרורות במוח.  המחקר מוכיח, כי הטיפול יעיל בטווח הארוך, ומציע לחולים אחוזי הישרדות גבוהים ואף ריפוי, גם כאשר מופיעות גרורות במוח.

 

לגזור ולשמור: איך למנוע סרטן עור

1. מומלץ להימנע מחשיפה לשמש בשעות בהן קרינת השמש מסוכנת, בין השעות 10:00-16:00. רצוי לקחת מקדם הגנה ולהימנע מחשיפה בין 9:30-16:30.

מומלץ למרוח קרם הגנה (לפחות SPF30) גם בצל וביום מעונן, גם בכפות הידיים והרגליים, בזרועות ובעורף.

2. אנחנו מודעים לסכנות הקרינה בשהייה בשמש בים או בבריכה, אבל חשוב שנזכור להגן על עצמנו גם בצאתנו מחוץ למשרד, בטיול עם הילדים, או בסיבוב לסופר.

3. העור זוכר: גידולים סרטניים עלולים להופיע שנים ארוכות לאחר החשיפה בפועל. אם יש לכם חשד, אל תמתינו לכו להיבדק!

4. מומלץ לבדוק את השומות בקביעות אצל רופא עור, בוודאי אם אתם באוכלוסייה בסיכון מוגבר.

 

 איך מטפלים במלנומה?

הטיפול במלנומה משתנה לפי השלב שבו המחלה מאובחנת. "אנחנו מטפלים לפי היקף המחלה. אם גילינו נקודת חן חשודה הטיפול יסתכם, לרוב, בהסרת נקודת החן, או השומה. אנחנו מקפידים על 'שוליים רחבים' מעבר למיקומה של נקודת החן, על מנת לוודא שלא תתפשט". מסביר ד"ר אבנר. "את נקודת החן שהוסרה, אנחנו שולחים לביופסיה. רובן נמצאות בבדיקה כשפירות ולא ממאירות. לעיתים נבדוק גם את בלוטות הלימפה, כדי לוודא שהתאים הסרטניים לא התפשטו לבלוטות הלימפה. בחלק גדול של המקרים נמליץ על מעקב בלבד. במקרים אחרים כשהסיכון לחזרת המחלה גבוה יותר, או כאשר מדובר במחלה גרורתית, אנו ממליצים על טיפול בתרופות אימונותרפיות או בטיפולים ביולוגיים מכווני מטרה.אלו מטפלים במוטציות שעברו התאים ומחסלים את התאים הסרטניים".

"הטיפולים האימונותרפיים והביולוגיים מהווים מהפכה של ממש בעולם האונקולוגיה" מצהיר ד"ר אבנר. "הטיפולים מפחיתים את הסיכון לחזרת המחלה ומאפשרים טיפול יעיל גם במחלה גרורתית. הם נמצאים בסל הבריאות ותופעות הלוואי שלהם מאפשרות, ברוב המקרים, איכות חיים טובה יחסית במהלך הטיפולים. גם בחולים עם גרורות המישלב האימונותרפי עשוי להביא לריפוי", מדגיש ד"ר אבנר.

עם הפנים קדימה

בכנס האגודה האמריקנית לאונקולוגיה קלינית (ASCO) הוצגה תרופה אימונותרפית חדש ואפקטיבית, שאושרה על ידי ה-FDA והרשויות הרגולטוריות באירופה. התרופה מבוססת על חסימת קולטני PD1 וקולטני LAG3, המעכבים אף הם את פעילות מערכת החיסון. השילוב בין שתי התרופות, הראה יתרון במניעת התקדמות המחלה, בהשוואה לטיפול בתרופה בודדת. הטיפול נכלל בסל הבריאות האחרון בישראל".

"גם כשיש תרופות כה מרשימות", מבהיר ד"ר אבנר "אנחנו משתדלים להתאים ולעזור לחולים להשתלב במחקרים קליניים רלוונטיים. המחקרים הללו, מציעים טיפולים אימונותרפיים חדשים, שמקווים שיביאו לתוצאות טובות אף יותר, במלחמה בסרטן. במרכז הרפואי הדסה, בהובלתה של פרופ' מיכל לוטם, מנהלת המרכז לחקר הסרטן ויחידת המלנומה והאימונותרפיה בבית החולים,אנחנו חוקרים ומפתחים טיפולים תאיים מתקדמים, שעושים שימוש בתאי המטופלים שמהונדסים גנטית. מדובר בתחום מתפתח, שמתאים לחלק מהמטופלים ומהווה חזית משמעותית נוספת בטיפול במלנומה ובגידולים אחרים".

אובחנתם? העמותה הישראלית לסרטן העור עומדת לרשות החולים והמשפחות. הקו החם של העמותה פועל מידי יום בין השעות: 9:00-21:00 בטלפון 058-4135753.