מלשכת ראש הממשלה נמסר בדקות האחרונות כי במוצאי שבת, במהלך בדיקה שגרתית, התגלה אצל ראש הממשלה נתניהו בקע. בהתייעצות עם רופאיו, הוחלט כי הלילה, בתום סדר היום (א׳, 31.3) יגיע ראש הממשלה לבית החולים לצורך ניתוח בקע. הניתוח יתבצע בהרדמה מלאה.

מהו בקע?

על פי ההערכות, בערך 5% מהאוכלוסייה יפתחו בקע כלשהו במהלך חייהם. מהו בקע, האם זה מסוכן, כיצד מאבחנים אותו ומה הן דרכי הטיפול כיום? ד"ר אורי נץ, סגן מנהל המחלקה הכירורגית במרכז הרפואי האוניברסיטאי סורוקה וכירורג בכיר בתחום הכירורגיה הכללית וכירורגיה של המעי הגס והרקטום, מסביר.  

בקע הוא פגיעה בדופן הבטן היוצרת מצב בו תוכן מתוך חלל הבטן בולט החוצה אל מתחת לעור. דופן הבטן מורכבת ממגוון שכבות דוגמת העור, השומן, והשרירים אשר מסייעות בהגנה, שמירת החום והתפקוד של האיברים הנמצאים בתוכה. אחת מהשכבות בדופן הבטן הינה שכבת הפציה. זוהי השכבה העיקרית המחזיקה את איברי חלל הבטן בפנים, ניתן לדמיין אותה כמו כמו בד של חולצה המעניקה חוזק לדופן הבטן. במקרים שבהם נוצר פגם בשכבת הפציה, איברים מתוך הבטן עלולים לבלוט דרך הפתח אל מתחת לעור. זהו בקע (או הרניה בלועזית, ובלשון הדיבור "קילה").  

מה גורם לבקע?  

בקעים נוצרים בדרך כלל במקומות שמראש יש בהם חולשה בדופן הבטן. למשל, המפשעות, הטבור או צלקות של ניתוחים קודמים. הפעלת לחצים מבפנים על אותם אזורים, למשל בזמן הרמת משקלים כבדים, או במטופלים בהשמנת יתר או בנשים בהיריון, עלולה לגרום להיווצרות חור בשכבת הפציה והגדלתו עם הזמן ולבלט של תוכן מתוך הבטן לתוך החור בזמן מאמץ או הרמת משקלים.

מי נמצא בסיכון לפתח בקע? 

הבקע הוא תופעה שכיחה ויכול להתפתח בכל גיל. ההערכה היא כי בערך 5% מהאוכלוסייה יפתחו בקע במהלך חייהם. הבקע הכי שכיח הוא בקע מפשעתי, ולמעשה כ- ¾ מכלל הבקעים הינם במפשעה. הסיכון לבקע מפשעתי גבוה בגברים פי 20 מאשר בנשים. בקעים טבוריים מאידך יותר נפוצים בקרב נשים.  

מה הם התסמינים לבקע?  

בקע לרוב מלווה בחוסר נוחות או כאב קל יחסית ומלאות באזור המעורב. לרוב התסמינים מתגברים במאמץ והרמת משקלים. עם זאת, קרוב לשליש מהמטופלים לא ירגישו כל כאב במקרה של בקע מפשעתי. 

במידה ומופיעים כאבים עזים, שלא חולפים ייתכן ומדובר במצב חירום דוגמת כליאה של הבקע בו התוכן שבולט החוצה "נחנק" בתוך שק הבקע עד כדי נמק במקום, זהו מצב חירום ויש לפנות מיידית לטיפול רפואי. 

כיצד מאבחנים בקע מפשעתי? 

האבחון של בקע יעשה על ידי רופא. מומלץ להיוועץ ברופא מומחה כדי להעריך את המצב ולסייע בתכנון טיפול. אבחון בקע כולל סדרת בדיקות שנועדו לאבחן את הבקע ואת ממדיו על מנת להציע את הטיפול המתאים.  במהלך הפגישה הרופא ישאל אותך שאלות על התסמינים ומצבך הבריאותי הכללי ויבצע בדיקה פיזיקלית. במהלך הבדיקה הרופא יניח את ידו על האזור החשוד לבקע ויכול לבקש ממך להשתעל על מנת להרגיש את התוכן מתוך הבטן בולט לתוך הבקע אל מול ידו בזמן השיעול. הבדיקה לרוב מבוצעת הן בשכיבה והן בעמידה. בגברים מבוצעת גם בדיקה לאזור שק האשכים אליו הבקע יכול לבלוט. 

ד"ר אורי נץ
ד"ר אורי נץ

במקרים בהם קיימת התלבטות יתכן והרופא ישלח את המטופל לבדיקות הדמיה: 

בדיקות שכיחות הנמצאות בשימוש במצבים אלו הן בדיקת אולטראסאונד (US; דימות על־שמעי) המוכוון למקום, וכן טומוגרפיה ממוחשבת (CT). בדיקות אלו יכולות לסייע לאבחן שמדובר בבקע (או בבעיה אחרת) וכן לתת מידע על גודלו ומורכבותו ולסייע בתכנון הטיפול.  

למי מומלץ טיפול בבקע? 

כשמתגלה בקע מפשעתי באדם בוגר, מרבית הרופאים ממליצים על טיפול ניתוחי במטופלים היכולים לעבור את הניתוח (בהיבט מצבם הבריאותי הכללי). זאת מכיוון שבקעים באוכלוסייה הבוגרת אינם נרפאים מעצמם. למעשה בהעדר טיפול מרבית הבקעים יגדלו ויהפכו יותר תסמיניים עם הזמן ואף עלולים להגיע למצב חירום של כליאה של התוכן בתוך שק הבקע. למטופלים עם מחלות רקע קשות שאינם מאפשרות ניתוח יתכן והרופא ימליץ על חגורת בקע שהיא מעין חגורה אלסטית העוזרת להחזיק את התוכן בתוך הבטן ויכולה לסייע בתסמינים. בגברים עם בקע מפשעתי שהתגלה במקרה וללא תסמינים ישנה אפשרות לשקול מעקב בלבד, אך גם בהם מחקרים מצביעים על כך שקרוב ל70% מהם יעברו בסופו של דבר ניתוח בתוך 10 שנים.  

מהו ניתוח בקע? 

ניתוח בקע נועד להחזיר את תוכן הבקע חזרה למקום הטבעי שלו ולבנות מחדש את שכבת הפציה הפגומה באותו מקום. בעבר מרבית התיקונים בוצעו בתפירה, אך כיום, אנו לרוב נעזרים ברשת שהיא מעין יריעה שמזכירה רשת נגד יתושים. ישנו מגוון רחב של רשתות ושיטות של קיבוע שלה והמנתח שלך יבחר את הרשת והטכניקה המתאימה ביותר לך. התוספת של הרשת לתפרים נותנת במרבית המקרים חוזק ואמינות גבוהה יותר מאשר תפרים בלבד.

הניתוח נעשה ברוב המקרים בהרדמה כללית, ובמקרים פשוטים ניתן לבצעו במסגרת אשפוז יום. 

ניתן לתקן בקעים בגישה פתוחה או בגישה זעיר פולשנית. בגישה הפתוחה מבצעים חתך מעל האזור הבקע ומבוצע תיקון מבחוץ כולל הכנסת הרשת. הגישה הפתוחה נפוצה בתיקון בקעים מפשעתיים חד צדדיים ראשוניים. בגישה הזעיר פולשנית (לפרוסקופית או רובוטית) מבוצעים מספר חורים כאשר באחד מהם מוכנסת מצלמה ובאחרים מכשירי עבודה והתיקון לרבות הכנסת הרשת מבוצעת מבפנים. הגישה הזעיר פולשנית מומלצת במיוחד במקרים של בקע מפשעתי דו צדדי כי באותם חורים מתקנים את שני הצדדים. הבחירה בגישה תלויה במאפיינים הספציפיים של המטופל ובמיומנות המנתח.

מה קורה אחרי הניתוח? 

לאחר הניתוח, מרבית האנשים חוזרים בתוך ימים ספורים לתפקוד.אחרי התיקון, צפויים כאבים קלים אשר במצב תקין חולפים עם הזמן. המנתח שלך ירשום לך משככי כאבים להקל עליך בתקופת ההחלמה. מומלץ להימנע מהרמת משקלים כבדים ופעולות ספורט מאומצות במשך כחודש כדי לאפשר לאזור להחלים ולהתחזק.

סיכויי ההצלחה של ניתוחי הבקע גבוהים ועומדים על למעלה מ-90%. הסיכוי לחזרת  הבקע עומד על בין 1.7% ל-10%, כתלות בסוג הבקע ובמאפיינים וגורמי סיכון ספציפיים של כל מטופל. 

לעמוד המומחה באינפומד של ד"ר אורי נץ