יש נשים שלא מסוגלות לחשוב על לשים שוב רגל בחדר לידה. עד כמה שלידה היא אחד מרגעי השיא בחייהן של נשים רבות, לנשים אחרות רגע זהו רגע טראומתי. אחת מתוך 3 נשים מגדירה את הלידה כטראומתית ולמעשה, לעיתים הטראומה כל-כך עוצמתית, שהיא עלולה לגרום לנשים להימנע מהיריון נוסף.

ד"ר לורין לויט רוזן, מנהלת היחידה להריון בסיכון והעומדת גם בראש מרפאת לידה מתקנת בבית החולים הדסה הר הצופים בירושלים, מסבירה איך אפשר לעבור לידה מתקנת, ולמה זו אולי אפילו הזדמנות להתמודד באופן מואץ עם טראומות מן העבר.

טראומה לפני ההיריון או לאחר הלידה

"כאשר מדברים על נשים בהיריון שחוו טראומה, מבחינים בין שני סוגים של טראומה: טראומה הקשורה ישירות להיריון קודם או ללידה קודמת, וטראומה של נשים שעברו פגיעה מינית", מסבירה ד"ר לויט.

"כאשר אנו מתייחסים לטראומה על רקע הריון או לידה קודמים, הטיפול מתמקד בעיבוד החוויה הקודמת, הבנה של התהליך שהוביל אליה והתאמה של תכנון הלידה כך שהטראומה לא תחזור על עצמה ואולי אף ייתכן תיקון של החוויה הטראומתית שחוותה בעבר. ישנן נשים שאף נמנעות מלהיכנס להריון נוסף או שהן שרויות בפחד תמידי במהלך ההיריון, אחרות מעדיפות לידת בית בעקבות חווית לידה קשה בבית החולים. מתן לגיטימציה לחוויה שעברו ונסיון ליצור תוכנית למהלך לידה שמתחשב בכך מהווים תהליך משמעותי מאד בהתמודדות עם הטראומה שעברו". 

"במקרה של פגיעה מינית, הרי שרגע הלידה וההיריון מהווים עבור נפגעות רבות מעין נקודת שיא בחייהן, סימן לשיקום וחזרה לשגרת חיים מיטיבה, לעיתים עם מערכת זוגית תומכת, ולעיתים באופן יחידני. עם זאת, רבות חוששות כי נקודה זו דווקא תוביל להידרדרות מחדש. ואכן, טראומת הפגיעה עלולה להתעצם בזמן ההיריון והלידה מאחר שמדובר בחשיפה גופנית בחדר הלידה, בדיקות פנימיות הנדרשות במהלך ההיריון, בכאבים באותו אזור וגינלי שנפגע בעבר ועוד. כמו כן, נפגעות רבות מקבלות טיפול תרופתי, והן חוששות להשפעה שאולי עלולה להיות לכך על תהליך ההיריון".

"יש המון טריגרים בחדר הלידה שיכולים להיות מאוד משמעותיים לנשים שחוו טראומה", אומרת ד"ר לורין לויט, "כך למשל, מין הרופא שבודק, אמירות מסויימות ועוד עלולים להוביל לטראומה מחודשת, התנתקות וקשיים רבים בחדר הלידה אצל היולדת. ניתן למנוע את המצב הזה מבעוד מועד ולעשות תהליך עבודה עם המטופלת הכולל תיאום ציפיות והבנה מראש של מהלך הלידה, כך שנוכל להימנע מטריגרים ולהתאים ליולדת אישית את האופן בו היא רוצה שהדברים יעשו".

ד"ר לורין לויט רוזן (צילום: mako)
ד"ר לורין לויט רוזן | צילום: mako

השבת השליטה בחדר הלידה

"טראומה היא דבר סובייקטיבי, כל אחת חווה אותה בצורה אחרת, כאשר המשותף לכל הנשים שחוו לידה טראומטית הוא שכולן דיווחו על תחושה של אובדן שליטה. כך למשל תחושת כאב בלתי נשלט שלא טופל כמו שצריך, לידה סוערת שנוהלה ללא מתן הסבר ליולדת ועוד. נשים שעברו פגיעה מינית עברו אירוע שהוא בבסיסו מתאפיין בחוסר שליטה״, אומרת ד"ר לויט.

"לפני כשלוש שנים הקמנו בבית החולים הדסה הר הצופים את מרפאת ״לידה מתקנת״. המרפאה מזמינה נשים שעברו טראומה בעברן או בלידה קודמת לתהליך הכנה לקראת הלידה. במסגרת זו נעשה תאום ציפיות מקדים עם הנשים, בו הן מפרטות איך ברצונן לעבור את הלידה, כמובן תוך התייחסות למגבלות התהליך הרפואי המחייב בחדר הלידה. הבסיס העיקרי בתכנון התהליך הינו מתן כלים של בחירה ושליטה לנשים בחדר הלידה. כך למשל ניתן לסייע לאישה החוששת מהבדיקות שנעשות בחדר הלידה לבצע אותן מבעוד מועד, תחת אפידורל; להכיר ולתת פתרונות לטריגרים האישיים של כל אחת ולפעמים להכיר במצבים שאולי היו יכולים להפתיע ללא הכנה מראש, לתת מקום לנשים שמעוניינות בניתוח קיסרי מבחירה ולהיערך אליו בצורה שתהיה מותאמת אליהן, לעשות כל מאמץ לצוות רפואי נשי לאלו שמבקשות ועוד.. ככלל, עבור נשים שחוו טראומה, מתן המענה לחששותיהן מראש וההיערכות המשותפת לרגע הלידה מפחיתים משמעותית את רמת החרדה שלהן עד כדי יצירת אפקט משקם עבורן. הצוות שנמצא בחדר הלידה כבר יודע מהו סיפור הרקע של האישה שמגיעה ומהם צרכיה, כך שאין צורך להתחיל לספר את הסיפור מחדש בזמן צירים".

לא רק היולדת עוברת הכנה, גם הצוות הרפואי

"לא רק המטופלת היא שעוברת שינוי. נערך תהליך גדול מאוד של שינוי תפיסתי גם בקרב המיילדות והצוות הרפואי כולו, שעובר הכשרה בהתאם ועובד אחרת״, מתארת ד"ר לויט.

לטענת ד"ר לויט, נשים שנכנסות לחדר שבו הצוות המטפל יודע מה ההשלכות של פגיעה מינית וטראומה וכיצד ניתן להקל על המטופלת את התהליך, זוכות לא אחת לחוויה טובה וקלה יותר, עד כדי השפעה חיובית גם על תהליך הלידה עצמו שהופך קל ומהיר יותר. "נהוג לומר שלידה טובה זה כמו שנים של טיפול מבחינת מה שהיא מקנה למטופלת - חלק גדול מהמטופלות שעוברות טיפול בטראומה נמצאות בו שנים. במקרה של לידה והריון, יש נקודת התחלה וסיום, מה שיוצר צורך להתמודד ולעבד הדברים בצורה יותר מואצת, לטוב ולרע, אנחנו מנסים שיהיה לטוב", מסכמת ד"ר לויט.

חשוב לציין שלצד הטיפול המסור ביולדת עם טראומה, לא עושים כל ויתורים רפואיים אלא פשוט מותאמים לנשים עצמן עם הבנה של הכוח האדיר שיש לחיבור בין גוף ונפש.

כיום במערכת הבריאות ישנה תשומת לב רבה יותר להליך של רפואה מודעת טראומה והתקווה היא כי הדבר יחלחל לא רק לחדר הלידה, אלא לכלל מערכת הבריאות. 

עמוד מומחה באינפומד של ד"ר לורין לויט רוזן

ד"ר לורין לויט רוזן הינה מנהלת היחידה להריון בסיכון גבוה בהדסה הר הצופים, מנהלת מרפאת ״לידה מתקנת״ לנשים לאחר טראומה בלידה או פגיעה מינית, בנוסף מעבירה הרצאות וקורסים בנושא זה.

אחראית על הוראת הסטודנטים לרפואה והוראה קלינית בכלל במחלקה מ-2018 ועד היום. 

עוסקת במחקר קליני בתחום של זיהום מולד בנגיף ה-CMV.