סרטן השד הוא אחד מסוגי הסרטן הנפוצים ביותר בקרב נשים ברחבי העולם, וקידום דרכי הטיפול והמאבק בו הם תחום מתפתח במיוחד במחקר הרפואה והבריאות. המחלה מדורגת במקום הראשון במחלות אונקולוגיות בקרב נשים, ועל פי הסטטיסטיקות, אחת מכל 7 נשים תחלה בסרטן השד. 

לדברי ד"ר קוראקין, רופא מומחה בכירורגיה כללית, מבצע מגוון רחב של ניתוחים במחלקה הכירורגית של בית החולים קפלן ובבית חולים אסותא בתל-אביב, על פי הנתונים המחלה נפוצה יותר בקרב נשים ממוצא יהדות אשכנז לעומת אוכלוסיות אחרות, ובארץ מדובר במחלה שכיחה במיוחד. 

"בעשורים האחרונים נרשמת מהפכה של ממש בתחום המחקר והטיפול בסרטן השד, לאור התפתחותן של טכנולוגיות מתקדמות ואבחון מוקדם, אשר משפרים באופן ניכר את התוצאות ומעניקים תקווה לסובלות מהמחלה", אומר ד"ר קוראקין. "לאור זאת, אחוזי ההחלמה מסרטן השד גבוהים ביותר ועומדים על כ-95% מטופלות הנותרות בחיים ללא סרטן לאחר ניתוח. קיימת חשיבות רבה  לאבחון המוקדם היא קריטית ביותר עד כדי הצלת חיים. 

חשיבות האבחון המוקדם של סרטן השד 

"כל אישה צריכה לדעת לשמור על בריאותה ולקיים באופן שגרתי בדיקות מעקב", מוסיף ד"ר קוראקין, "המטרה העיקרית של המעקב היא לא למנוע את הסרטן, אלא לזהות אותו בשלב מוקדם ולאפשר טיפול המיטבי ולעיתים אף החלמה מלאה מהמחלה". 

אבחון מוקדם הוא המפתח לזיהוי סרטן השד בשלב מוקדם ולטיפול בו בצורה המהירה והיעילה ביותר. התקופה המומלצת לביצוע בדיקה שגרתית  ובדיקת ממוגרפיה מתחילה בגיל 40-50, אך חשוב לקחת בחשבון את הממצאים האישיים והגנטיים של האישה, ובהתאם אף להתחיל קודם לכן. 

בדיקת ממוגרפיה היא הדרך הראשונה המהימנה ביותר לאיתור סרטן השד. הבדיקה  נעשית באמצעות צילומי רנטגן של השד, ויש להתייעץ עם כירורג מנוסה. בנוסף לממוגרפיה, מומלץ לבצע בדיקה ידנית ישירה לזיהוי גידולים בשד, החל מגיל 30. מגיל 45, הבדיקה הידנית מתבצעת כל חצי שנה. 

אם קיים רקע משפחתי של סרטן השד או השחלות, יש להתחיל בבדיקת ממוגרפיה בגיל מוקדם יותר מגיל 40, ולבצע את הבדיקה פעם בשנה, בנוסף לממוגרפיה הרגילה שנעשית כל שנתיים.

סרטן השד (צילום: shutterstock)
גילוי מוקדם מציל חיים | צילום: shutterstock

לדברי ד"ר קוראקין, הליך האבחון המוקדם התפתח מאוד בשנים האחרונות, וכיום ניתן לבצעו באמצעות בדיקות ממוגרפיות דיגיטליות תלת מימדיות מתקדמות כמו סיטי טומוסינטזיס (TOMOSYNTHESIS). זוהי בדיקת אבחון הנעשית באמצעות סריקות דקות, שמחברות יחד ומאפשרות תמונה מדויקת במקרה של התפתחות גידולי סרטן שד. 

"ככלל, איכות הבדיקה בממוגרפיה גבוהה מאוד והיא משקפת את מצב המטופלת. הודות לכך,  לרוב אף אין צורך בבדיקה נוספת באמצעות אולטרסאונד אחרי ממוגרפיה רגילה. במידה ומבצעים ממוגרפיה בשיטת טומוסינטזיס (TOMOSYNTHESIS) בדרך כלל אין צורך באולטרסאונד שדיים. US שדיים מבצעים תמיד במידה שיש גוש בשד או ממוגרפיה לא תקינה", אומר ד"ר קוראקין, "האולטרסאונד מושפע מאוד מרמת המיומנות של הצוות המבצע את הבדיקה.". ד"ר קוראקין מוסיף עוד כי "לפעמים האולטרסאונד עשוי לזהות ממצא חשוב שלא זוהה בממוגרפיה. במקרים אלו, ייתכן שהמטופלת תתבקש לערוך בדיקת אולטרסאונד נוספת או בדיקת הדמייה נוספת כמו ממוגרפיה ממוחשבת, MRI או ביופסיה לאבחון רפואי מדוייק יותר". 

ניתוחים בעיתוי מוקדם של סרטן השד

שיטות טיפול חדשות מציעות פתרונות מתקדמים לניתוחים בעיתוי מוקדם של סרטן השד. לדברי ד"ר קוראקין, בשיטות אלו, במקום להתמקד רק בהסרת הגידול מהשד, ניתנת חשיבות גם לשמירה על איכות החיים והאסתטיקה של האישה.

בניתוחים אלו מתבצע הליך הכולל גם שימור של השד ו/או גיבוש דרכים לשחזורו.ניתוחים רבים מתמקדים בשחזור השד, ולכן בזמן הסרת השד נעשה שחזור או התאמה של הצד השני, כדי להבטיח תוצאה אסתטית מוצלחת שתתאים לאישה ותשמר לה את איכות החיים גם לאחר זמן מה.

רוב הניתוחים נערכים בשלב מוקדם של האבחון ולא דורשים הסרה של השד במלואו, אלא כריתה מקומית של הגידול עם דגש על האסתטיקה - ניתוחים משמרי שד. בנוסף, קיימות שיטות שונות לשחזור השד על ידי שתלי שומן מדופן הבטן. התהליך יכול לקחת בין 6 ל-8 שעות ומאפשר שחזור מלא ותוצאה אסתטית יפה.

כימותרפיה אישית

טיפולים נוספים מציעים אפשרויות חדשות ומודרניות למטופלות בסרטן השד. בין הטיפולים החדשים המוצעים ניתן למצוא את הכימותרפיה האישית, המבוססת על התאמה אישית של הטיפול לכל מטופלת בנפרד. 

בשיטה זו, אומר ד"ר קוראקין, במקום להשתמש בטיפולים כימיים סטנדרטיים, שהם אותו סוג של טיפול המועבר לכל המטופלות, בכימותרפיה אישית נעשה שימוש בתרופות המותאמות בדיוק לצרכים והמאפיינים הייחודיים של כל מטופלת. הכימותרפיה האישית, מסביר ד"ר קוראקין,  יכולה להאריך את משך החיים של המטופלות באחוזים שמתקרבים ל-85%, בעשר השנים הראשונות לאחר האבחון.

טיפולי רדיותרפיה 

טיפול מודרני נוסף, שהחל לפני כשמונה שנים,  הוא טיפול רדיותרפיה תוך ניתוחי. שיטה זו  מבוססת על השימוש בקרינה כדי להשפיע על תאי הסרטן וליצור שינויים ברמה התאית באזור המטופל. הטיפול מתבצע באמצעות מכונה מיוחדת המשתמשת בקרינה כמקור אנרגיה לטיפול תוך כדי ניתוח.

טיפולים אלו מאפשרים במהלך ניתוחים לשמור על השד ולמנוע קרינה על השד אחרי ניתוח באמצעות  קרינה  ממוקדת רק באזורים בהם אותרו גידולים, ולא על השד כולו. שיטה זו גם מאפשרת למנוע תופעות לוואי מקרינת השד, כמו כוויות מקרינה וכדומה. 

בסופו של דבר, המאבק בסרטן השד הוא תהליך מתמיד שמשתנה ומתקדם באופן רצוף. עם התקדמות הטכנולוגיה והמחקר המדעי, יש תקווה לאבחון מוקדם ולטיפולים מתקדמים יותר שיכולים לשפר את התוצאות ולהאריך את תוחלת החיים של סובלות מסרטן השד. 

המחקר והטיפולים המתקדמים בתחום מספקים תקווה ותמיכה למיליוני נשים ברחבי העולם המתמודדות עם המחלה.

לעמוד המומחה של ד"ר קוראקין באינפומד

ד"ר ויקטור קוראקין הינו מומחה בכירורגיה כללית, ועוסק במגוון רחב של ניתוחים במערכות ובאיברים שונים כגון מערכת העיכול, כבד ודרכי מרה, שד, פי הטבעת ופרוקטולוגיה מתקדמת, בקעים למיניהם (הרניה), ניתוחים אונקולוגיים, ניתוחים לפרוסקופיים ועוד.

ד"ר קוראקין בעל נסיון רב בכירורגיה – 49 שנים מאז 1974, במהלכן אלו ניתח בהצלחה מרובה אלפי חולים.

הוא מנתח בבית החולים אסותא בתל-אביב ורפאל בתל אביב- מגוון רחב של ניתוחי כירורגיה כללית, ומקבל  מטופלים הן באופן פרטי והן דרך חברות ביטוח, מכבי ומאוחדת.