"כבד שומני הוא אחד מהמאפיינים הבולטים של התסמונת המטבולית הנלווית להשמנה. כ-25% מהאוכלוסייה הבוגרת בעולם המערבי סובלת מתסמונת זו הנלווית להשמנה, אשר עלולה להוביל לסיבוכים בריאותיים חמורים שפוגעים באיכות החיים ואף מקצרים את תוחלת חיים", מסביר פרופ' קמרי, "מדובר בצבר של תסמינים וגורמי סיכון הכוללים בין היתר השמנה בטנית (המתבטאת בהיקף מותניים גבוה), רמת סוכר גבוהה בדם (סוכרת או טרום סוכרת), יתר לחץ דם, ורמה גבוהה של שומנים (טריגליצרידים) וכולסטרול בדם. תסמין מרכזי ונפוץ נוסף של התסמונת המטבולית הוא כבד שומני, מצב בו מצטברים שומנים (טריגליצרידים) ביתר בכבד, שכיום הינו הסיבה השכיחה ביותר למחלת כבד כרונית בעולם".

ממה נובעת ההצטברות של השומן בכבד?

פרופ' קמרי מציין ומסביר מהם התהליכים המובילים להתפתחות כבד שומני וכיצד התערבות בהם חשובה בטיפול במחלה. "תנגודת לאינסולין ברקמת השומן, הינה מצב בו קיימת ירידה ביכולת של ההורמון אינסולין להכניס סוכר לתאים וגם ביכולתו למנוע את פירוק רקמת השומן. כתוצאה מכך, חומצות שומן משתחררות מרקמת השומן לדם והן נקלטות ונאגרות כשומן בכבד. למעשה, כ-60% מהשומן שנאגר בכבד, מקורו ברקמת השומן הבטנית שבגלל התנגודת לאינסולין, מניידת חומצות שומן לכבד שהופך למעיין "רקמת שומן שנייה". בנוסף, צריכת יתר של פחמימות וסוכרים במזון מובילה להפיכה של עודפי הסוכר לשומן וכ-30% מהשומן המצטבר בכבד מקורו בגורם זה. כ-10% נוספים מהשומן שמצטבר בכבד בהשמנה, נובע מירידה ביכולת החמצון והפירוק של חומצות השומן בכבד."

לדבריו, "מכאן אנחנו לומדים כי כ-90% מהשומן המצטבר בכבד נובע מהשילוב של תנגודת לאינסולין בגלל השמנה בטנית וצריכת יתר של פחמימות וסוכר במזון. לכן, הדרך היעילה ביותר "לנקות" את הכבד משומן היא הפחתה של מסת השומן הבטנית יחד עם שינוי תזונתי לתפריט דל פחמימות וסוכרים".

כבד שומני דרגות חומרה 

פרופ' קמרי מסביר על שתי הצורות העיקריות של מחלת הכבד השומני ועל השוני בדרגת החומרה ובמהלך שלהן. "הצורה הקלה יותר של המחלה היא מצב בו מצטבר שומן ביתר בכבד ((STEATOSIS, אך עדיין אין או קיימת מעט דלקת או נזק לכבד. מצב זה לרוב אינו מתקדם ואינו גורם לנזק כרוני או לסיבוכים הקשורים בכבד, אולם מצב זה מקושר לסיבוכים אחרים של התסמונת המטבולית. כבד שומני קשור למשל לסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם, כמו התקף לב ושבץ מוחי, המהווים את סיבת המוות השכיחה ביותר בקרב אנשים עם כבד שומני. כמו כן, קיים סיכון מוגבר לפתח סוכרת מסוג 2, מחלה כרונית הדורשת טיפול ומעקב ממושכים, ומובילה לתחלואה משמעותית רבה", מסביר פרופ' קמרי.

פרופ' יהודה קמרי (צילום: גל בורשטיין)
פרופ' יהודה קמרי | צילום: גל בורשטיין

בצורה החמורה יותר של מחלת הכבד השומני המכונה "כבד שומני דלקתי" ,(STEATOHEPATITIS) המהווה כ-20% מהמקרים, הצטברות השומן בכבד מלווה גם בדלקת חמורה ונזק כרוני לרקמת הכבד. הדלקת והנזק הכרוני לכבד עלולים לגרום בכ-25% מהמקרים להצטלקות של הכבד (פיברוזיס), וכ-20% מאלו שיש להם פיברוזיס בכבד מפתחים מצב בלתי הפיך של אי ספיקה של הכבד, שחמת הכבד, ואף עלולים לפתח סרטן הכבד". פרופ' קמרי מציין כי "חשוב לזכור שגם כשקיים כבר מצב דלקתי של הכבד, הוא עדיין הפיך. עם זאת, בשלבים מתקדמים יותר של המחלה, המצב עלול להיות כבר בלתי הפיך ומכאן חשיבות האבחון והטיפול המוקדם במחלה".

מה התסמינים בכבד שומני? 

"לרוב, אין כל תסמינים והחשד לכבד שומני עולה כאשר בדיקת דם שגרתית מצביעה על עלייה באנזימי הכבד AST ו-ALT. הופעת תסמינים מופיעה לרוב בשלב מאוד מאוחר של המחלה עקב פגיעה מתקדמת בכבד מנזק כרוני והצטלקות חמורה עד אי ספיקה ושחמת הכבד. מכאן החשיבות של אבחון מוקדם תוך שלילת סיבות שכיחות כמו אלכוהול ודלקת כבד נגיפית, הדגמת הכבד השומני באולטרה-סאונד בטן שתומכת באבחנה וטיפול מוקדם", מסביר פרופ' קמרי.

מה לעשות כשיש כבד שומני? 

"המחקר הרפואי מהשנים האחרונות בחיות מעבדה ובבני אדם, הדגים כי כעומק הירידה במשקל הגוף ובעיקר ירידה במסת השומן הבטנית, כך גם הנסיגה בכבד השומני", מדגיש פרופ' קמרי.

הוא מציין כי "הטיפול כולל בראש ובראשונה שינוי באורח החיים. תזונה בריאה ומאוזנת, ביצוע פעילות גופנית באופן קבוע, ואף שינה טובה ואיכותית שנצפתה באחד המחקרים כמסייעת לטיפול בכבד שומני. עם זאת, קשה מאוד להקפיד לאורך זמן על כל אלו, ורבים מאלו שמצליחים לרדת במשקל, חוזרים למשקלם המקורי ובכך לא מצליחים להיטיב עם מחלת הכבד השומני לאורך זמן".

פרופ' קמרי מציין גם את הטיפול הניתוחי בהשמנה כאופציה טיפולית יעילה לכבד שומני. "מחקרים הראו כי ניתוחים בריאטריים מובילים לירידה משמעותית במשקל (20-35%) והפחתה משמעותית של השומן בכבד. בנוסף, הם הראו כי הם מובילים להפחתה משמעותית בסיכון למחלות לב וכלי דם ולסיבוכים נוספים הקשורים לתסמונת המטבולית. עם זאת, הניתוח מתאים למצבים בהם יש השמנה קיצונית בלבד, מדובר בניתוח משמעותי על כל סיבוכיו האפשריים, כמו גם שמטופלים רבים חוזרים לעלות במשקל בטווח הארוך לאחר הניתוח".

באשר לטיפול תרופתי, פרופ' קמרי מציין כי "למרות המחקר הרב שנעשה בנושא, עדיין אין תרופה ספציפית לטיפול במחלת הכבד השומני. עם זאת, כיוון שירידה משמעותית במשקל משפרת ומקטינה את כמות השומן שהצטברה בכבד, הטיפול התרופתי בהשמנה יכול לשמש כלי יעיל ובטוח גם לטיפול בכבד השומני. מחקרים שפורסמו לאחרונה, אכן הראו שירידה מעל 15% במשקל הגוף, בעזרת תרופות הפועלות על הקולטן ל-glucagon-like peptide 1 (GLP-1)  כמו "סמגלוטייד" (אוזמפיק, וויגובי) ותרופות GLP-1 שמפעילות גם את הקולטן ל-glucose-dependent insulinotropic (GIP) polypeptide כמו "טירזפטייד" (מונג'רו), הפחיתה באופן דרמטי את מסת השומן שהצטברה בכבד. זו כבר ממש בשורה", מסביר פרופ' קמרי.

מה המסר שלך למי שמתמודד עם השמנה וכבד שומני?

"הכבד השומני הקשור בהשמנה, מעלה את הסיכון לפגיעה כרונית בכבד עצמו וגם מהווה גורם סיכון משמעותי להתפתחות סוכרת ומחלות לב וכלי דם. הפחתת מסת השומן הבטנית, תזונה דלת פחמימות וסוכרים ופעילות גופנית הם הבסיס למניעה וטיפול בכבד השומני", מסכם פרופ' קמרי ומוסיף, "ראייה רחבה הכוללת טיפול תרופתי בהשמנה ובגורמי הסיכון למחלות לב וכלי דם יכולים להפחית באופן משמעותי את הסיבוכים של מחלת הכבד השומני".

***

פרופ' יהודה קמרי, מנהל "המרכז לטיפול רפואי בהשמנה – פרופ' קמרי", הינו מומחה לטיפול רפואי בהשמנה ומניעת מחלות לב וכלי דם. פרופסור לרפואה פנימית וביוכימיה, רופא בכיר ומנהל מעבדת מחקר במרכז הרפואי שיבא בתל השומר. המרכז הרפואי של פרופ' קמרי מעניק תכנית טיפול וליווי מקיפה ומותאמת אישית בהשמנה ולאיזון גורמי סיכון כולל סוכרת או טרום סוכרת, לחץ דם, כולסטרול, שומני הדם וכבד שומני, למניעת מחלות לב וכלי דם. מטרת תכנית הטיפול במרכז לטיפול רפואי בהשמנה – פרופ’ קמרי הינה הצלת חיים וגם שיפור איכות החיים. לשיחת ייעוץ חינם עם פרופ' קמרי, התקשרו עכשיו.

 

לאתר הבית של פרופ' יהודה קמרי