בקע מפשעתי הוא מצב שבו תוכן חלל הבטן, כגון מעיים או שומן, בולט החוצה דרך נקודת חלשה, פגם, בדופן הבטן.

בקע נפוץ יותר אצל גברים מאשר אצל נשים. על פי הסטטיסטיקות, סיכוי במהלך החיים לבקע מפשעתי בקרב גברים נע בין 25-27 אחוזים, ואילו בקרב נשים הסיכוי לבקע נע בין 3-4 אחוזים. 

רבים נוטים לייחס את היווצרות הבקע לבעיה בשרירים, אלא שלמעשה הבעיה היא ברקמת החיבור, ריקמה סיבית שיוצרת את המבנה של דופן הבטן, בעוד שהשרירים הם רקמות המאפשרות את התנועה עצמה בתוך הדופן.

מצב של כליאה בבקע מפשעתי הוא מצב חירום שבו תוכן הבקע, כגון מעיים או שומן, נתקע בבקע ונמנע ממנו לחזור לחלל הבטן. במצב זה זרימת הדם לאיבר הכלוא נפגעת, מה שגורם לחלק בתוך הבקע להתנפח. אם חלק זה לא יוחזר לחלל הבטן תוך שעות ספורות, הוא עלול להיגרם נמק מכיוון שהוא לא מקבל אספקת דם ויש לפנות בדחיפות לקבלת טיפול רפואי מיידי.סוגים של בקע מפשעתי 

קיימים שני סוגי בקעים:

הסוג המולד 

בקע שנגרם עקב חוסר סגירה של תעלה באזור המפשעה. בקרב גברים מדובר במרבית המקרים בתעלה המחברת את  האשכים, כלי הדם וצינורית הזרע מאחורי הבטן אל כיס האשכים.

הסוג הנרכש 

בקע הנובע מחולשה מסוימת באזור סמוך במפשעה. חולשה זו יכולה להיגרם ממספר גורמים, כגון:

  • הריון
  • הרמת משאות כבדים
  • גיל מבוגר
  • עישון
  • השמנה
  • (ניתוחים קודמים באזור הבטן)

בקע מפשעתי יכול להיות חד-צדדי או דו-צדדי. 

תסמינים לבקע מפשעתי  

התסמינים של בקע מפשעתי כוללים:

  • בליטת או נפיחות באזור המפשעה
  • כאב באזור המפשעה ו/או הקרנה לכיוון האשך
  • קושי במתן שתן או ביציאות
  • בחילות והקאות

יחד עם זאת, ישנם מקרים בהם יופיע בקע ללא כל תסמינים. 

אופן האבחון של בקע מפשעתי 

האבחון של בקע מפשעתי מתבצע על ידי שיחה ובדיקה גופנית של רופא/ה המומחה לכך. לרוב מדובר בהפעלת לחץ תוך בטני על ידי מגע פיסי של הרופא או בקשה מהמטופל/ת להשתעל, על מנת לבחון את קיומו של הבקע. 

לרוב בדיקה פיזיקלית מספיקה לאבחון בקע, אולם במקרים בהם רוצים לשלול סיבות אחרות לכאבים באזור המדובר, כמו למשל בעיה בגידים וברצועות, לעיתים תינתן גם הפנייה לעריכת בדיקות הדמיה, כגון אולטרסאונד, CT, ו/או MRI.  

דרכי הטיפול בבקע מפשעתי 

ניתוח בקע מפשעתי הוא הטיפול האפקטיבי היחיד במקרה של בקע. בעבר נעשה שימוש בחגורות, אך הן הוכחו כפחות יעילות ולא נוחות, היות והן יכולות לגרום לסיבוכים, כגון לחץ על איברי הבטן, זיהום ופריחה. עם זאת, כיום נעשה שימוש בחגורות בעיקר למטופלים בדרגת סיכון גבוהה לניתוח, כגון אנשים מבוגרים עם מחלות רקע קשות.

ההחלטה אם לנתח או לא היא סובייקטיבית. אם הבקע גורם לכאב או הפרעה, הניתוח הוא הטיפול היעיל היחידי. אולם  אם הבקע אינו גורם לתסמינים, ההחלטה אם לנתח או לא תלויה בגורמים רבים, כגון גילו, בריאותו הכללית וההיסטוריה הרפואית של המטופל.

עד לפני כעשור או שניים, הגישה הרווחת הייתה כמעט תמיד לבצע ניתוח בכל מקרה של בקע מפשעתי, עקב החשש לכליאה. כיום, הגישה לניתוח יותר סלקטיבית, והניתוח נעשה רק אם הבקע גורם לתסמינים או אם קיים סיכון לסיבוכים.

הניתוח הוא הליך כירורגי. ניתן לבצעו ברמות הרדמות שונות - הרדמה מקומית, כללית או אזורית (כמו אפידורל). (במרבית המקרים ההרדמה תהייה מקומית בלבד).

במהלך הניתוח, הרופא/ה יתקן את הבקע עם תפר או רשת מחומרים שונים. ככלל, ניתוח זה נפוץ ומוצלח מאוד והסיכוי לסיבוכים משמעותיים בו נמוך. 

סוגי ניתוח בקע מפשעתי 

ישנן שתי גישות עיקריות לניתוח בקע מפשעתי: ניתוח פתוח וניתוח לפרוסקופי (זעיר פולשני). 

ניתוח פתוח הוא הניתוח הישן והמוכר יותר. במהלך ניתוח פתוח, הרופא/ה עושה חתך בצד או בחזית המפשעה. חושף את הבקע ומתקן אותו באמצעות תפר או רשת.

ניתוח לפרוסקופי הוא הליך כירורגי זעיר פולשני. במהלך ניתוח לפרוסקופי, הרופא/ה עושה שלושה חתכים קטנים בבטן. לאחר מכן, מוחדרים מכשירי ניתוח זעירים דרך החתכים כדי לחשוף את הבקע ולתקן אותו באמצעות רשת.

ככלל, ניתוח לפרוסקופי הוא הליך כירורגי עדיף על ניתוח פתוח במספר היבטים:

החלמה מהירה יותר מניתוח פתוח: המטופלים שעוברים ניתוח לפרוסקופי יכולים לצאת מבית החולים כבר באותו יום או למחרת הניתוח וחוזרים לפעילות רגילה מהר יותר.

סיכונים נמוכים יותר: ניתוח לפרוסקופי נחשב להליך כירורגי בטוח יותר מניתוח פתוח. הסיכון לסיבוכים, כגון זיהום, דימום וכאב, נמוך יותר בניתוח לפרוסקופי.

תוצאות אסתטיות טובות יותר: ניתוח לפרוסקופי מותיר צלקות קטנות יותר מניתוח פתוח.

היתרונות של הניתוח הלפרוסקופי בולטים יותר במקרים של בקע דו צדדי שכן הניתוח הזעיר פולשני מאפשר טיפול בו זמנית בשני הבקעים תוך החלמה מהירה יותר. 

ההחלטה איזה סוג של ניתוח לבצע מתבססת על מספר גורמים, כגון סוג הבקע, גודל הבקע, מצב הבריאות הכללי של המטופל וניסיון הרופא/ה המנתחים.

שאלות תשובות: 

תופעות אחרי ניתוח בקע מפשעתי 

לאחר הניתוח, לרוב מורגש כאב באזור הטיפול, וניתן להיעזר בטיפול תרופתי להקלה כמו אופטלגין.

זמן החלמה מניתוח בקע מפשעתי 

חופשת המחלה המקובלת לאחר הניתוח היא שבועיים והמנותח חוזר לפעילות רגילה ומלאה לפי הרגשתו, בהדרגה.

בין 2-3 אחוזים מהמקרים תיתכן חזרה של הבקע, שיעור זה תלוי גם במידת ניסיונו האישי של המנתח. 

***

לאתר הבית של ד"ר אלדד פובזנר

לעמוד המומחה באינפומד של ד"ר אלדד פובזנר

ד"ר אלדד פובזנר מומחה לכירורגיה כללית ולאפרוסקופית. בוגר ביה"ס לרפואה של האוניברסיטה העברית בירושלים וכיום חבר הפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל-אביב ומנהל לשעבר של המערך הכירורגי במרכז הרפואי רבין.

ד"ר פובזנר עוסק משנת 1992 בכירורגיה לאפרוסקופית כתחום עניין עיקרי. הוא בעל ניסיון רב של אלפי ניתוחי בקעים של המפשעה ודופן הבטן, ניתוחי כיס המרה וניתוחי מעיים, בשיטות המתקדמות ביותר ומהמובילים ואחד מבעלי הנסיון הרב ביותר בארץ בניתוחי בקע בכלל ובשיטה הלאפרוסקופית בפרט.