קטרקט הוא מצב של עכירות העדשה הטבעית שלנו בעין. הסיבה העיקרית להופעת קטרקט היא הגיל – עם השנים העדשה הופכת לעכורה יותר. מצב זה  הולך ומחמיר עד כדי פגיעה בראייה. אפשר לדמות את זה לעדשת מצלמה שנהיית שרוטה או מלוכלכת, שכמביטים דרכה המציאות נראית באיכות פחות טובה.

"בדומה לעור הפנים שלנו, עליו באופן טבעי לכל אחד ואחת מתווספים עם השנים קמטים", מסביר ד"ר איתי חונה, רופא עיניים ומנתח עיניים, מומחה לקטרקט, במרכז הרפואי העמק. "כך גם המצב עם קטרקט. לכל אחד ואחת תהייה עכירות ברמה כלשהי במהלך החיים הבוגרים. עם זאת, לא כל אחד או אחת מגיעים לטיפול או צריכים בהכרח ניתוח. פרט לגיל, מחלות רקע יכולות גם הן לגרום לקטרקט להיווצר מהר יותר, כגון סוכרת, עישון וחשיפה לקרינה."

עד כמה ניתוח קטרקט הוא דבר נפוץ?

"זהו אחד הניתוחים הכי נפוצים בעולם הרפואה, בעיקר בעולם המערבי", אומר ד"ר חונה. "כיום גם בקרב צעירים נעשה הניתוח, במקרים בהם יש קטרקט מולד שמסיבות גנטיות התפתח בגיל צעיר, אך אלו הם מקרים נדירים יותר." 

מה התסמינים לקטרקט?

"ישנם שני תסמינים עיקריים, והראשון שבהם היא ירידה בראייה - לפעמים זה מתחיל עם שינויים תכופים במספר של המשקפים. העניין הוא שהראיה לא מסתדרת עם הזמן, ובשלב מסוים גם משקפיים לא יעזרו. עוד תלונה מרכזית רווחת העשויה להעיד על קטרקט היא הסתנוורות - אנשים מסתנוורים ממקורות אור בשעות הערב, בעיקר בנהיגה. כשהמצב מחמיר ומשבש את איכות החיים בצורה משמעותית – נדרש לפנות לטיפול ולבצע ניתוח", אומר ד"ר חונה. 

מהן ההכנות לניתוח?

"הרוב הגדול של הניתוחים מתבצע בהרדמה מקומית. אם למטופל/ת יש בעיה לשכב זמן רב או שישנן מחלות אחרות שלא מאפשרות לשתף פעולה, הניתוח ייעשה בהרדמה מלאה. ההרדמה המקומית נעשית באמצעות טיפות, ובמידת הצורך תינתן תוספת הרדמה לעין אחרי התחלת הניתוח", מסביר ד"ר חונה. 

"בזמן הניתוח על המטופל/ת לשכב ולהשתדל לא לזוז כחצי שעה (זמן הניתוח המשוער). כמובן שניתן לתקשר בזמן זה עם המנתח/ת. לעיתים יינתנו הנחיות למטופל/ת כגון להסתכל ימינה או שמאלה, למעלה או למטה. במהלך הניתוח נעשה שימוש באור חזק שמעט מסנוור ולא נעים בהתחלה, אך די מהר מתרגלים 

במהלך הניתוח כמעט ולא מרגישים כאב, וכאמור – במידת הצורך מוסיפים מעט הרדמה, אך ברוב המוחלט של המקרים, הכל עובר בצורה חלקה ומוצלחת."

איך מתבצע הניתוח?

"דרך חתכים מאוד קטנים בשולי הקרנית ובאמצעות מכשיר שנקרא פאקו (מכשיר אולטרסאונד זעיר), מוציאים את העדשה הטבעית העכורה. נהוג להשתמש היום גם בלייזר לניתוח קטרקט. טכניקה זו לא מקצרת את משך הניתוח ואין הבדל בתוצאות הסופיות של הניתוח, זה בעיקר עניין של העדפת המנתח/ת", אומר  ד"ר חונה. 

"היום ברוב המוחלט של המקרים משתילים עדשה מלאכותית לאחר הוצאת העדשה הטבעית, מאחר שמעדיפים לא להשאיר את העין בלי עדשה. אם כן, מיד לאחר הוצאת העדשה העכורה, משתילים עדשה מלאכותית. את העדשה המלאכותית מודדים ומתאימים לפני הניתוח, כך שגודלה יתאים לעין המטופל/ת. כיום קיימים סוגים של עדשות מתקדמות - עדשות מולטיפוקליות (רב מוקדיות) המאפשרות פחות תלות במשקפיים. כמו כן, ישנן גם עדשות מתקנות צילינדר, במידה ויש צילינדר."
_OBJ

כמה זמן אורכת ההתאוששות?

"במידה ונעשית הרדמה מקומית באשפוז יום, בדרך כלל כבר כחצי שעה אחרי הניתוח ניתן ללכת הביתה, בהנחה שהכל בסדר. על פי מצב המטופל/ת לאחר הניתוח, כבר באותו היום או ביום שלמחרת מתחילים בטיפול ביתי באמצעות טיפות עיניים. ההתאוששות תלויה במצב של הקטרקט ובניתוח עצמו (כמה מסובך היה להוציא את העדשה הטבעית), אך היא בדרך כלל אורכת בין מספר ימים ועד כשבוע", אומר ד"ר חונה.

מה הסיכונים בניתוח קטרקט?

"כמו בכל ניתוח, גם בניתוח קטרקט קיים סיכון לסיבוכים נדירים של זיהום או דימום. עוד סיכון שקיים הוא בצקת שיכולה להיווצר בקרנית לאחר הניתוח. במקרה של סיבוכים ההתאוששות יכולה לקחת זמן ממושך יותר ולפעמים ישנם מצבים שמצריכים ניתוח חוזר כדי לטפל בסיבוכים", מסביר ד"ר חונה.

"עם זאת, גם בהנחה שהכל בסדר ואין כל סיבוכים, ישנם מקרים בהם גם יכול להיווצר קטרקט משני - קרום שנוצר מאחורי העדשה המלאכותית שמשתילים. בעיה זו ניתן לתקן באמצעות פעולה פשוטה בלייזר, שאורכת כמה דקות, היא אינה כואבת ואינה מצריכה הרדמה."

לסיכום, ניתוח קטרקט הוא ניתוח מאוד נפוץ ונחשב למוצלח מאוד בעולם הרפואה. הטכנולוגיה המתקדמת מאפשרת לבצע אותו בתוך זמן קצר, בבטיחות וכמעט ללא תופעות לוואי. הודות לניתוח זה, איכות החיים של מטופלים/ות רבים משתפרת פלאים.

לחץ כאן  לאתר הבית של ד"ר איתי חונה
עמוד מומחה באינפומד של ד"ר איתי חונה