"נפש בריאה בגוף בריא", כתב הרמב"ם והסביר בלשונו כי בריאות מגולמת על בסיס העיקרון "בולם רוגזו, יפחית אוכלו ויגביר תנועתו". בעוד המלצות רבות של הרמב"ם עומדות במבחן הזמן, בהיבט הבריאות חלו התפתחויות שונות המעמידות את תקפות המשפט הזה בסימן שאלה. שכן, חשוב להבין מה הם מרכיבי הבריאות של חיינו, כיום? עד כמה חשוב לדאוג לבריאותנו באופן יזום, בעולם בו אנו חיים כיום, ומדוע?

לדברי ד"ר שמוליק יצחק, מומחה בכירורגיה אורתופדית ורפואת ספורט, לדברי הרמב"ם כיום "נדרשת תוספת פשוטה: 'נפש בריאה בגוף בריא ו... בכושר!' " 

"אנשים רבים מקרב בני גיל ה- 45 ומעלה נוטים לא אחת לומר כי 'הגוף שלי בוגד בי', הזיקנה 'קפצה עליהם פתאום' וכדומה", מוסיף ד"ר יצחק "המשפט 'נפש בריאה בגוף בריא' כפי שאמר הרמב"ם רלוונטי אולי עדיין כשמתייחסים לגילאים הצעירים יותר, חשוב לציין ש"חסדי הנעורים" מסתיימים לכולנו בגיל 30 לערך, אולם כשמדברים על גילאי 45 ומעלה, המציאות משתנה. יש לטפל בגוף ולדאוג לתחזוקה שוטפת - אנשים רוצים לעשות מה שהם עשו בצעירותם בקלות בדיוק באותו אופן, אבל שוכחים שהגוף משתנה עם הזמן. ככלל, מי שמבצע בגילאים הללו פעילות כמו שחייה, הליכה קבועה או פילאטיס משוכנעים שהם בכושר טוב, כשבפועל, מבחינה רפואית ובריאותית, הדבר אינו מדויק והבריאות אינה נשמרת כפי שאולי נוטים לחשוב".

לדברי ד"ר יצחק, רבים מאיתנו לא מודעים לכך שהתמקדות בפעילות אחת בלבד כמו הליכה, שחייה או שיעורי פילאטיס, אינה מספיקה ליצירת אורח חיים בריא באופן שלם. שכן, פעולות אלו, לדוגמה, הן פעולות המתמקדות רק בפעילות בריאותית חלקית ולא בתחזוקת גוף מלאה. 

"על מנת לשמור על אורח חיים בריא באמת, חשוב לזכור ולפעול בהתנהלות היומיומית על פי משולש הבריאות (שילוב תרשים מצ"ב). המשולש מורכב משלושת היסודות המהותיים לקידום "נפש בריאה בגוף בריא – ו... בכושר!" ומבטא את חשיבות האיזון והקידום של שלושת היסודות הללו לבריאותנו: ראשית, פעילות אירובית, שנית- חיזוק שרירים ושלישית- גמישות. אלו, הולכים זה לצד זה, זה עם זה באופן משולב, כאשר אחד מהם בלבד אינו מספיק. שילוב ראוי של שלושתם - הוא שיוביל אותנו לחיים בריאים וטובים יותר". אומר ד"ר יצחק. 

"ככל שחולפות השנים, מסת השריר שלנו הופכת למרכיב חיוני וקריטי לטובת ביצוע כל פעילות שנבחר לעשות. עם זאת, חיזוק השרירים ללא גמישות, יכולה להוביל להגבלה ביכולת התנועה של המפרקים שלנו, ובמידה ולא נשמור על כושר בעזרת פעילות המתמקדת בחיזוק שרירים - הרי שנסתכן בניוון. על מנת לשמור על בריאות אופטימלית, נדרש להתייחס לכל שלושת המרכיבים הללו ולפזר אותם בשגרה השבועית באופן מאוזן. רק השילוב של שלושת המרכיבים הללו יוביל לבריאות טובה, זה לצד זה", הוא מוסיף. 

נפש בריאה (צילום: ד"ר שמוליק יצחק)
נפש בריאה בגוף בריא ו... בכושר! | צילום: ד"ר שמוליק יצחק

"בנוסף לכך, יש גם חשיבות גדולה למידתיות בגילאים הללו", מדגיש ד"ר יצחק. "הרקמות פחות גמישות, המפרקים והסחוס כבר לא במיטבם. בגיל זה רבים סובלים מנוקשות בוקר כתוצאה מ'אפקט הבצק' - מצב המדמה את תגובת הגוף שלנו ש"יצא מאיזון" אשר לאחר מנוחה מתנהג כמו גוש בצק שיצא מקירור במצב נוקשה ומגושם. בדומה לבצק, שנדרש ללוש אותו היטב על מנת להשתמש בו שוב, גם גופנו נדרש לתהליך של החזרה לגמישות על מנת לתפקד כראוי, ועל כן חשוב במיוחד לשמור על גמישותו. כל פעילות צריכה להיעשות באופן מידתי בהתאם למצב וליכולת, על מנת שלא להעמיס יתר על המידה ולהביא את הגוף לתפקוד בריא ותקין. אם נרוץ לדוגמה 10 ק"מ בבת אחת, ללא הכנה הכונה מתאמת, הרי שיגרמו לנו שברי מאמץ. אם ננקה את הבית ביום אינטנסיבי אחד, הרי שיגרמו לנו כאבי גב וכדומה. פעילות יחידה וממוקדת לא תיצור את ההשפעה הרצויה שכן הדבר יכול להוביל לעומסי יתר ו/או אפיסת כוחות". 

המשולש המשלים: תזונה ומים, שינה ומנוחה וגישה לחיים

ואולם, מבהיר ד"ר יצחק, בריאות תקינה דורשת שילוב של שלושה מרכיבים משלימים נוספים לטובת אריכות ואיכות החיים שלנו: (שילוב תרשים): תזונה ומים, שינה ומנוחה וגישה לחיים (רצון/כוונה). אם נבצע פעילות ספורט ולא נקפיד על תזונה נכונה ובריאה הריי שלא יצאנו נשכרים. אם נפעל באינטנסיביות ללא כל מנוחה - הרי שרק נפגע בבריאותנו. ואם לא נהייה עם גישה בריאה לחיים ולעשייתנו- גם לכך יכולות להתלוות השלכות שליליות על בריאותינו.

נפש 2 (צילום: ד"ר שמוליק יצחק)
המשלימים לאריכות ואיכות החיים שלנו | צילום: ד"ר שמוליק יצחק

"כדי ליצור ולשמר בריאות אנו נדרשים לפעולה, אנחנו נפעל אך ורק אם יהיו רצון או כוונה לכך – הרצון להיות בריא. וכדי להיות בריא עלינו לפעול בהתאם לכללים, כי אם אנחנו לוקחים את גופנו כמובן מאליו, הוא יתנוון, אבל למעשה הגוף זקוק ודורש התייחסות מכוונת – פעילות אירובית, חיזוק שרירים וגמישות. הבסיס של הבריאות הוא בעצם הרצון או הכוונה של האדם להיות בריא. אם לא נדאג לקום מהכיסא ולשמור על בריאותנו- שום דבר לא יסייע לנו בכך. בסופו של דבר, כל יום הוא יום של הצלחה או כישלון בתחום נתון, ולכן יום שבו לא דאגת לגוף שלך- הוא יום שבו הזנחת אותו, ועם השנים ההזנחה מצטברת ונותנת את אותותיה. אז בואו נקום מהכיסא ונדאג לבריאות שלנו בהתאם לעקרונות הפשוטים הללו.

איכות חיים 3 (צילום: ד"ר שמוליק יצחק)
איכות חיים | צילום: ד"ר שמוליק יצחק

שיהיה לכולנו - "נפש בריאה בגוף בריא ו... בכושר!", מסכם ד"ר יצחק
עמוד מומחה באינפומד של ד"ר שמוליק יצחק