לאתר הבית של ד"ר לדרמן
זהו עצם העניין

עצמות הלסת מורכבות מעצם אלבאולרית, המהווה כ-2/3 מגובה עצם הלסת, ובתוכה נמצאים שורשי השיניים ו/או שתלים דנטליים המחליפים את שורשי השיניים החסרות. השליש הנותר מגובה העצם הוא עצם הבסיס של הלסת. לעיתים מתרחשת ספיגה של העצם האלבולרית עד כדי כך שלא ניתן לעגן בה שתלים. הסיבות לכך רבות, השכיחה שבהן היא קיום של מחלת חניכיים המתפתחת סביב השיניים הטבעיות או השתלים הישנים וגורמת לספיגת העצם המעגנת אותם. סיבה נוספת היא שימוש ממושך בשיניים תותבות העלול גם הוא להוביל לספיגת עצם.

במקרים אלה ידרשו לרוב פעולות מקדימות להתקנת השתלים, בהן השתלות עצם הכוללות בנייה של העצם החסרה. תהליכים אלו אורכים זמן רב ודורשים מספר ניתוחים שמייקרים משמעותית את עלויות הטיפול להשתלת שיניים. עם זאת, בשנים האחרונות פותחו שיטות חדשות אשר "מנצלות" את העצמות הסמוכות לעצם הלסת לצורך עיגון השתלים וכך מאפשרות הימנעות מהליכים ארוכים של בניית עצם.

מה הם שתלי זיגומה?

שתלי זיגומה (שתלים זיגומטיים) הם פתרון מתקדם בתחום השתלות שיניים, הנועד עבור מקרים בהם קיים חסר עצם קיצוני בעצם הלסת העליונה. שתלים אלה מותקנים בעצם הזיגומה (עצם הלחי), וכך מאפשרים להימנע מניתוחי בניית עצם בעצם הלסת העליונה. שיטה זו מתאימה ללסת עליונה מחוסרת שיניים לגמר ולא למקרים בהם קיים מחסור בשיניים ספורות בלבד.

כיצד מתבצעת השתלת שתלי זיגומה?

השתלת שתלי זיגומה נעשית באמצעות שימוש בעצמות אחרות הקרובות לעצם הסת, כמו עצם הזיגומה (עצם הלחי) שעל שמה קרויים השתלים, והן אלה המשמשות לעיגון השתלים.

טרם התחלת הטיפול, על המטופל/ת לבצע צילום CT ועל פיו יופק מודל תלת ממדי של הגולגולת. המודל משמש את הרופא המנתח לתכנון מקדים של הניתוח, לרבות קביעת אורך השתלים הנדרש וכיוון החדרתם.
על פי תכנון ממוחשב זה מיוצר סד כירורגי מנחה (שבלונה) המותאם למבנה הייחודי של המטופל. הסד מתחבר בזמן הניתוח אל עצמות הפנים ומשמש את הרופא המנתח לקידוח והחדרת השתלים אל עצם הזיגומה. לאחר החדרת השתלים הסד הכירורגי מוסר ומתבצעת תפירה של החניכיים. בהמשך נלקחת מידה של הלסת, כדי ליצור את מערכת השיניים המיידית הקבועה שתתברג אל השתלים אותה מקבל המטופל עד 48 שעות מזמן הניתוח. 

לאחר כחצי שנה השתלים מתייצבים בקליטה פיזיולוגית מלאה בלסת. המטופל יכול לחזור לתפקוד מלא כמעט מיד לאחר ביצוע הפעולה. חשוב לציין כי הניתוחים להחדרת השתלים מבוצעים בהרדמה מלאה או בטשטוש עמוק , בליווי רופא מומחה בהרדמה.

מהם היתרונות בשימוש בסד הכירורגי ובשתלי זיגומה?

שימוש בסד מכוון את הרופא המנתח לקדוח ולהחדיר את השתלים בצורה המדויקת ביותר, בהתאם לתכנון הטרום ניתוחי. לצד זאת, השימוש בסד הכירורגי מסייע לקיצור זמן הניתוח, משפר את הדיוק בהחדרת השתלים ומקטין את הסיכוי לחדירת השתלים לאזורים אנטומיים אליהם אנו לא רוצים להגיע כמו ארובת העין.

שתלי הזיגומה מאפשרים להימנע מפעולות כירורגיות מורכבות והמתנה ממושכת. למעשה, בעבר חוסר עצם טופל לרוב בעזרת השתלות עצם על מנת ליצור גובה לעצם, תוך הוצאת עצם מאזור האגן לצורך זה, השתלות עצם בסינוס (הרמת סינוס), הרדמות כלליות, והמתנה ממושכת לקליטה מלאה בשילוב שיניים תותבות.

כיום, הודות לשתלי זיגומה, התהליך הרבה יותר קל, יעיל ומתבצע בניתוח אחד בלבד. מדובר במהפך משמעותי המסייע למטופלים רבים  בתוך 24 שעות לשוב מנכות בפה עקב חוסר שיניים לתפקוד מלא וכך לחייך, לאכול ללא מגבלה ולתפקד ללא כל כאב.

חוסר עצם בלסת התחתונה

במרפאתנו קיימות מספר שיטות אפשריות המתאימות למקרים שבהן קיים חסר עצם גדול שאינו מאפשר החדרת שתלים רגילים:

  1. שימוש בשתלים קצרים בהתאם למבנה האנטומי של לסת המטופל - 
    בלסת התחתונה שלנו ממוקם עצב האמון על העברת התחושה לעור הסנטר והשפה. עצב זה עובר בתעלה הנמצאת בתוך הלסת. בשל מיקומו, העצב מגביל את העומק שבו ניתן לבצע קידוח לשם החדרת שתלים, זאת כדי למנוע פגיעה בו. במקרים אלו נשתמש בשתלים קצרים שאורכם נע בין - 4-6 מילימטרים
  2. שתלי אוכף -
    במקרים בהם אין אפשרות להשתמש בשתלים קצרים, נעשה שימוש בשתלי אוכף. שתלים אלה מתוכננים בהתאמה אישית לכל מטופל/ת, זאת בהתאם למודל תלת מימדי של הלסת התחתונה אותו יוצרים מצילום הסיטי. על גבי המודל מתוכנן השתל שישב כמו אוכף על הלסת אליה יקובע השתל  באמצעות ברגים קטנים. על גבי שתלי האוכף קיימים מבנים עליהם תותקן מערכת השיניים. 
  3. שתלים בהטיה -
    במקרים ריבם נאלץ להתקין שתלים בהטיה בכדי להימנע מפגיעה בעצב.
    במקרים שעצם הלסת התחתונה רחבה מספיק נתקין שתלים במקביל לתעלת העצב. התקנה זו מבוצעת על ידי יצירת סד כירורגי מנחה ובתכנון מוקדם של הניתוח.

אם כלל הפתרונות שפורטו לעיל אינם מתאימים, יתבצע ניתוח להזזת העצב שבמהלכו יוצא העצב אל מחוץ לתעלה בה נמצא וכך ניתן לנצל את מלוא גובה עצם הלסת להחדרת השתלים.

לסיכום, ניתוח להשתלת שיניים נחשב לפתרון מצוין במקרים של חוסר תפקוד או אובדן שיניים משמעותי. הניתוח מציע מספר יתרונות, לרבות שחזור מלא של התפקוד והמראה הטבעי של השיניים; יציבות ותמיכה קבועה בעצמות הלסת; התאמה אישית המאפשרת מראה אסתטי במיוחד. כל זה מתאפשר בצורה יעילה ומהירה המספקת תוצאות מרשימות ושיקום מלא של הפה, במידה והטיפול נעשה בצורה הנכונה על ידי רופא/ת מומחה לניתוחי פה, פנים ולסתות.

ד"ר שלומי לדרמן, מומחה לכירורגיית פה פנים ולסתות, בעלים ומנהל מקצועי של המרכז הרפואי להשתלות שיניים. מרפאתו של ד"ר לדרמן. מתמחה במתן פתרונות ייחודיים בביצוע שתלים במקרים של חוסר עצם קיצוני עם מזעור הסיכונים בעזרת הטכנולוגיות החדשות ביותר הקיימות כיום.

לעמוד מומחה של ד"ר לדרמן באינפומד
לאתר הבית של ד"ר לדרמן