נשים רבות מתפנות  לטפל בעצמן רק בחודש אוקטובר, חודש המודעות הבינלאומי לסרטן השד. אבל לפעמים זה מאוחר מדי. כיום כ-24,000 נשים מתמודדות עם סרטן השד בישראל, בשלבי מחלה שונים, ובכל שנה מאובחנות בישראל כ-5,000 נשים נוספות.  

למרות שמדובר בסרטן השכיח ביותר בקרב נשים, שיעור השורדות מהמחלה הוא גבוה מאוד ותלוי כמובן, בשלב גילוי הגידול הסרטני. ד"ר מיכל ברכה-צדקה, מומחית בכירורגיה כללית וכירורגיה של השד, מנהלת את שירות השד במרכז הרפואי וולפסון, מסבירה מה הם הדברים שכדאי לעשות כדי לשרוד את המחלה.

 באיזה גיל כדאי להתחיל? 

ההמלצה כיום עבור כל אישה, היא להגיע לבדיקה שגרתית אצל כירורג/ית שד אחת לשנה החל מגיל 30. עד גיל 30 תתבצע בדיקה לפי הצורך. עיקר המפגש עם הרופא/ה נועד להעריך את דרגת הסיכון של כל אישה לפתח סרטן שד עד גיל 85. על סמך נתוניה האישיים והמשפחתיים מתבצעת הערכת סיכונים, ובהתאם לכך, נבנית תכנית לשגרת מעקבים מותאמת אישית. במהלך כל מפגש, האישה תעבור בדיקת שד ידנית ותבוצע הערכת סיכונים מחודשת בהתאם לכל שינוי במהלך חייה של האישה. 

ממוגרפיה, אולטרסאונד או MRI ? 

בדיקת הסקר ההדמיתית המומלצת בישראל היא בדיקת ממוגרפיה אחת לשנתיים בין הגילאים 50 ל-74, שכן, כ-78% מהאבחונים בכל שנה הוא בטווח גילאים זה. יתרונות הגילוי המוקדם של גידולים קטנים ע"י בדיקת ממוגרפיה עולים לאין שיעור על פני החשש מהקרינה המייננת של בדיקת הממוגרפיה, שנזקיה מזעריים. על פי צורך, נעזרים בבדיקת אולטרסאונד שד, כבדיקה משלימה לממוגרפיה או עבור נשים צעירות, כאשר בדיקת הממוגרפיה פחות אבחנתית. 

אינפומד - גילוי מוקדם של סרטן השד (צילום: shutterstock)
אל תדחי. תקדימי | צילום: shutterstock

במידה והסיכון ללקות בסרטן שד עולה על 20% עד גיל 85, מומלץ לשלב בדיקת MRI שדיים בשגרת המעקבים הסדירה. בכל מקרה בו ישנה הערכה של כירורג/ית שד כי האישה נמצאת בסיכון מוגבר, מומלץ להתחיל את שגרת בדיקות ההדמיה מגיל 40, פעם בשנה. 

אנג'לינה ג'ולי והקשר היהודי

לפני כעשור אנג'לינה ג'ולי שיתפה כי עברה ניתוח כריתת שד מניעתית, לאחר שגילתה כי נושאת את המוטציה בגן BRCA, הקשורה בסיכון מוגבר מאד לפתח סרטן שד ושחלה במהלך החיים. 1 מתוך 40 נשים אשכנזיות נושאת את המוטציה, ומאז שנת 2020 נפתחה בפני כל אישה ממוצא אשכנזי האפשרות לעבור בדיקת דם פשוטה לאבחון הנשאות, הכלולה בסל הבריאות. 

נשאיות, אתן לא לבד

בישראל נפתחו מרפאות ייעודיות, המרכזות את המעקב והטיפול בנשאיות BRCA. במרכזים אלו מתבצע מסלול מהיר של בדיקות הכוללות: בדיקת כירורג שד ודימות שד, בדיקת גניקולוג וייעוץ פריון, בדיקת אולטרסאונד וגינלי, ייעוץ גנטי וייעוץ כירורג פלסטי וכן בדיקת שומות בעור. 

הבריאות בידיים שלכן 

ידוע כי שמירה על אורח חיים בריא מקטין את הסיכון ללקות בסרטן, ובייחוד, סרטן השד. מומלץ להקפיד על פעילות גופנית סדירה, משקל גוף תקין, להימנע מצריכת אלכוהול מופרזת, מעישון, וכן מצריכה של מזון תעשייתי ומעובד. 

רגיש? משיש? מפריש? 

בכל שינוי בשד, יש לפנות בדחיפות לבדיקת כירורג/ית שד.

לעמוד מומחה באינפומד של ד"ר מיכל ברכה - צדקה

ד”ר מיכל ברכה מנהלת את שירות השד במרכז הרב תחומי לבריאות השד בבית החולים וולפסון, ומשמשת כרופאה בכירה במחלקה כירורגיה א במרכז הרפואי וולפסון.

עוסקת ברפואה שניונית בתחום כירורגיה של השד בקופות החולים מכבי. יועצת לחוות דעת שניה בתחום כירורגיה של השד מטעם כללית-מושלם.

יועצת לקופת חולים לאומית , חברות ביטוח מנורה, כלל ופמי- פרימיום וכן במסגרת הרפואה הפרטית.