השתלות שיניים

שתלים דנטליים הם מעין תחליף לשורש השן העשוי מתבריג מתכתי, בד"כ טיטניום, עליו מרכיבים כתר הדומה בצורתו לשן הטבעית. השתלת שיניים מהווה כיום את אחד מהפתרונות הרווחים ביותר למצבים של אובדן שיניים הנגרמים כתוצאה מדלקת חניכיים ונסיגת חניכיים בעקבותיה, לאחר טראומה לשיניים, אובדן של חומר שן כתוצאה מעששת, או חוסר מלידה של שיניים.

השתלת שיניים מספקת מענה פונקציונלי ואסתטי כאחד, הכולל שימור יכולת תפקוד הפה (אכילה, דיבור וכדומה) מראה השיניים והחיוך.

מהם השלבים המקדימים לביצוע השתלת שיניים? 

כדי לבחון אם מטופל/ת מתאים/מה לביצוע של השתלת שיניים, נדרשת בדיקה מקיפה של חלל הפה באמצעות צילומי רנטגן ולעיתים אף צילומי CT תלת ממדיים. הדמיות אלו מאפשרות להדגים את כמות העצם הקיימת באתר ההשתלה ולבחון אם העצם הזמינה מספיקה לשם החדרת השתלים.

בנוסף, על הרופא/ה המטפל/ת לבחון את הרקע הרפואי של המטופל/ת, התרופות הניטלות בשגרה ועוד. ישנם מקרים ספציפיים, כמו למשל נטילה של מדללי דם מסויימים או תחלואה בסוכרת שאינה מאוזנת, שאינם מתאימים לביצוע השתלת שיניים ולכן בחינת המצב הכללי חיונית במיוחד.

בנוסף, יהיו מצבים שבהם יש צורך לבצע הליכים מקדימים טרם ביצוע ההשתלה:

  1. השתלת עצם -
    פעולה המתבצעת כאשר קיים מחסור בעצם שאינו מאפשר הכנסה של שתל. מקורות העצם יכולים להיות עצמיים (עצם של מטופל מאזור אחר בגוף), תחליפי עצם שמקורם באדם אחר או בבעל חיים וכן גם תחליפים המורכבים מחומרים סינטטיים.

  2. הרמת סינוס -
    פעולה המתבצעת כאשר קיים חוסר עצם באזור האחורי של הלסת העליונה. במקרים אלה, ביצוע ההשתלה ללא הכנה מקדימה מערב סיכון לחדירת השתל אל חלל הסינוס. במצבים אלה מבצעת הרמת סינוס שבה מושתל תחליף עצם על חשבון חלל הסינוס, אשר יהווה בסיס להחדרת השתלים הדנטליים.

קיימים שני סוגים של הרמות סינוס

הרמה פתוחה - שבה הגישה היא חיצונית מתוך הפה באזור הצדדי של הלסת העליונה (מרימים את החניכיים ודרכם חודרים לסינוס). מדובר בהליך טראומתי יותר עבור המטופל/ת, המלווה לא פעם בתופעות לוואי משמעותיות, בהן נפיחות רבה, שטפי דם מקומיים וכאב.

הרמה סגורה – נעשית באתר בו הייתה מצויה השן, זאת באמצעות סדרה של קידוחים עם מקדחים מיוחדים. במהלך הפעולה העצם הקיימת  נדחסת כלפי מעלה ומרימה את רירית הסינוס. בחלל שנפער מוחדר תחליף העצם והשתל מוחדר בעקבותיו.


שימוש בשיני המטופל ומקדחים חדשניים: טכניקות חדשות לביצוע הליכים מקדימים להשתלת שיניים

בשנים האחרונות פותחו טכניקות מתקדמות המאפשרות ליצור בסיס עצם יציב להחדרת השתלים, אך מצריכות זמני החלמה קצרים יותר וגורמות לפחות תופעות לוואי.

שימוש בשיני המטופל כתוספת עצם

כיום ניתן להשתמש בשיני המטופל כתחליף לעצם הלסת החסרה.
במהלך הפעולה, השן העקורה עוברת הליך של טחינה וסטריליזציה ואז מוחדרת בחזרה לאתר ההשתלה.
 פרופ' מזור הוא אחד מחלוצי השימוש בפרוצדורה חדשנית זו. מדובר בשיטה מוצלחת במיוחד מאחר שלא מערבת סכנת דחייה של השתל עקב היותו מורכב משן המטופל/ת עצמו/ה. בנוסף, חומר השן הוכח במחקרים כעמיד וחזק מאוד ועל כן מספק בסיס איתן להחדרת השתל.


הרמת סינוס סגורה עם טכניקה ייחודית להחדרת השתלים בעזרת מקדחים שמסתובבים הפוך

זהו תהליך המאפשר החדרה מידית של השתל וביצוע של הרמת סינוס באותו הטיפול. באמצעות שימוש במקדחים ייחודיים אשר עובדים בכיוון הפוך, ניתן להימנע מפגיעה בחלל הסינוס וכך לבצע הליך א-טראומתי עבור המטופל/ת ולהחדיר את השתל מיד לאחר מכן.
בעזרת השיטה המתקדמת ניתן לחסוך זמני החלמה ארוכים הנדרשים במסגרת ביצוע של ההליך המסורתי (במסגרת ביצוע של הרמת סינוס פתוחה נדרשת תקופת המתנה של כחצי שנה עד להתקנת השתל). לצד זאת, אם נעשה שימוש בשתל הנלקח מעצם המטופל/ת ניתן להימנע גם מסכנת דחייה של השתל וכך לחסוך פרק זמן נוסף של המתנה כדי לוודא שהשתל נקלט.

שימוש בסדים ממוחשבים לטובת מיקום השתל

סורק דיגיטלי הפך לכלי רווח בידי רופאי השיניים. תכנון ההשתלה באמצעותו מאפשר לקבל תמונה תלת ממדית של לסת המטופל/ת, שעל פיה מתוכנן סד מותאם אישית בתוך כשבוע. החדרת השתל מתבצעת דרך הסדים הכירורגיים, פעולה המאפשרת קדיחה מדויקת מאוד מבחינת זווית השתל בעצם הלסת, במיקום הנכון ללא כל סטיות. השימוש בסד הדיגיטלי מקל על הליך השיקום לאחר ההשתלה וממזער את הסיכוי לפגיעה בעצבים או בשיניים סמוכות בזמן החדרת השתל.

החדרת שתלים לעצמות הלחי או בסיס הגולגולת

הפיתוחים הממוחשבים והטכניקות החדשניות להשתלת שיניים מאפשרים לספק פתרון גם לחולים הסובלים מאטרופיה (ספיגה) מוחלטת של הלסתות. כיום, ניתן להחדיר שתלים גם אל אזורים מרוחקים יותר מחלל הפה, למשל עצמות הלחי ואף בסיס הגולגולת וכך לספק גם לחולים מורכבים הסובלים מחוסר מוחלט בעצם פתרון שיקומי קבוע.

לסיכום, החידושים האחרונים בתחום השתלות השיניים מסייעים גם למטופלים/ות מורכבים/ות להיפטר מהצורך בתותבות וליהנות מפתרונות קבועים ועמידים לשיניים החסרות.

פרופ' זיו מזור, מומחה למחלות חניכיים. בעל ניסיון עשיר בהשתלות שיניים ושיקום הפה, אחד מחלוצי ההשתלות בארץ, מנהל מרפאה רב תחומית בתחום החניכיים והשתלות שיניים.

לאתר הבית של פרופ' זיו מזור >>

לעמוד הרופא של פרופ' זיו מזור באינפומד >>