אין אונות, המכונה פעמים רבות אימפוטנציה, היא הפרעה בתפקוד המיני אצל גברים, אשר יכולה להוביל לתסכול רב ולפגיעה באיכות החיים של הגבר. 

פניה לטיפול רפואי עשויה להוביל במרבית המקרים לפתרון, אלא שחשוב לאבחן תחילה את מקור הבעיה לאין אונות – נפשית או גופנית – ולאחר מכן לטפל בה בהתאם לצרכים ולמצב המטופל. ד"ר נחום זילבר, אורולוג מומחה להפרעות בתפקוד המיני ומנהל רשת מרפאות "און", מסביר את כל מה שחשוב לדעת על אין אונות.

מה זה אין אונות? 

נהוג להגדיר אין אונות כמצב שבו לא ניתן להגיע לזקפה המאפשרת חדירה מלאה. למרות שקיים מגוון של ביטויים לבעיות זקפה, לרבות אין אונות חלקית או מלאה, המשותף לכולם הוא הפגיעה ביכולת החדירה.

למה חשוב לטפל באין אונות? 

בעיה בתפקוד המיני אצל גברים עלולה לגרום לפגיעה חמורה באיכות החיים. לאין אונות יכולות להיות השלכות על המצב הנפשי והרגשי של המטופל, על הדימוי והביטחון העצמי, על הקשרים עם הסביבה, וכמובן על היחסים האינטימיים/זוגיים.

בנוסף לכך, אין אונות יכולה להיות תסמין לבעיה חמורה יותר, כגון מחלת לב או  סכרת סמויה כן חשוב לברר מה הגורם לה ולטפל במקור הבעיה לצד הטיפול באימפוטנציה. 

עד כמה אין אונות נפוצה? 

מדובר בתופעה נפוצה למדי, כאשר כ-20% מאוכלוסיית הגברים סובלת מבעיה כלשהי בתפקוד המיני. ככל שהגיל עולה, כך שכיחות התופעה עולה: 40% מהגברים בגילים 40 סובלים מהבעיה; 50% מהגברים בגילים 50; 60% מהגברים בגילים 60, וכו'.

למרות שמדובר בבעיה נפוצה שפוגעת באיכות החיים של גברים רבים, מעטים פונים לטיפול רפואי. הסיבות למיעוט בפנייה לעזרה ככל הנראה נובעות ממבוכה, בושה, אך התוצאה היא שגברים רבים ממשיכים לסבול מבעיה שייתכן וקיים פתרון יעיל לה.

איך מאבחנים את מקור הבעיה לאין אונות?

כדי לאבחן את המקור לבעיית האין אונות יש להגיע לאורולוג  אאחר שיחה עם המטופל, שבה ייבחנו הרקע המשפחתי, ההיסטוריה הרפואית ועוד, תיערך גם בדיקה גופנית. בהמשך יוחלט אם יש צורך בבדיקות נוספות או שניתן להתחיל בטיפול.

אין אונות סיבות 

כאמור, הגורמים יכולים להיות נפשיים או גופניים או שילוב של שניהם.

סיבות פיזיולוגיות נפוצות לאין אונות הן סוכרת, ניתוחים בבטן (ערמונית, שלפוחית ועוד), בעיות הורמונליות, תרופות מסוימות (כגון תרופות ליתר לחץ דם או תרופות פסיכיאטריות), צריכה מוגברת של סמים ו/או אלכוהול, מחלות עצביות (טרשת נפוצה, פרקינסון ועוד), עישון, פגיעה בעמוד השדרה ועוד.

סיבות פסיכולוגיות נפוצות לאין אונות הן מצבי חרדה ודיכאון, סטרס (בעבודה, בבית), קשיים במערכת הזוגית, מצבים של אובדן (כגון מוות של אדם קרוב, גירושים) ועוד.

איזה טיפולים קיימים לאין אונות?

לאחר אבחון הגורם לאין אונות, ניתן להתחיל לטפל בבעיה. הטיפול מותאם לרקע, לגיל, למצב הבריאותי ולגורם הפוגע בתפקודו המיני של המטופל. במרבית המקרים נהוג לשלב טיפול נפשי עם טיפול פיזיולוגי. 

טיפול פיזיולוגי

  • טיפול תרופתי –תרופות כגון ויאגרה, סיאליס ולביטרה מסייעות לכ-60% מהמטופלים, כאשר ה-40% הנותרים בדרך כלל לא יכולים לצרוך אותן בשל התנגשות עם בעיות בריאותיות אחרות, למשל מחלות לב. 
  • זריקות לפין – בדרך כלל נועד למטופלים שאינם יכולים לצרוך תרופות מסיבות כלשהן. או שהתרופות אינן משפיעות יותר . בטיפול זה המטופל מזריק לעצמו חומר שגורם להמרצת הדם באזור איבר המין לפני אקט מיני.
  • טיפול הורמונלי – שימוש במשחות או בזריקה במקרה של הפרעות הורמונליות.
  • טיפול בגלי הלם אקוסטיים - גלים אקוסטיים נשלחים אל הגוף וגורמים לוויברציות היוצרות תגובות שונות  הרחבת כלי דם, יצירת כלי דם חדשים וסיוע בשחרור אנדורפינים, העלמת דלקות ושיפור בזרימת הדם. טיפול זה נמשך מספר שבועות, באמצעות מתמר המוצמד לאיבר המין של המטופל. בהתאם למצב המטופל. טיפול זה מומלץ ל. 10% מהגברים בהתאם לנתונים שלהם. מטופלים אלו אינם זקוקים לטיפול תרופתי בתקופה לאחר הטיפולים. 
  • תותב מלאכותי – התקנה של תותב לתוך הפין נעשית במקרים שבהם אף אחד מהטיפולים האחרים לא עזר. מדובר באופציה שלא נעשה בה שימוש רב כיום.

טיפול נפשי

  • טיפול פסיכוסקסולוגי – טיפול זוגי או טיפול יחידני של המטופל.
  • טיפול תרופתי – בהתאם להמלצת פסיכיאטר/ית, ייתכן ויומלץ על תרופות נוגדות חרדה, נוגדות דיכאון וכו'. 

לסיכום, אין אונות היא בעיה שניתנת לאבחון אצל אורולוג/ית ובמרבית המקרים היא זוכה לטיפול יעיל. בדיקות ואבחון נכונים אצל אורולוג/ית בעלי מומחיות וניסיון בתחום הפרעות בתפקוד המיני, יוכלו להעניק למטופל שיפור משמעותי באיכות החיים.

 לעמוד מומחה של ד"ר נחום זילבר באינפומד

לאתר הבית של ד"ר נחום זילבר